avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SPOR DE 100% in sarbatori legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SPOR DE 100% in sarbatori legale

Buna ziua,

In codul muncii se spune: in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Aceasta inseamna ca daca se lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala putem sa compensam cu timp liber intr-o alta zi lucratoare, iar munca din ziua de sarbatoare legala sa fie platita normal sau se plateste dublu ziua respectiva? Ma intereseaza sa stiu se plateste normal ziua respectiva sau dublu? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
ionut_negoita89, utilizator
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 20:28, 26 Mai 2012
Art. 142. C.Mun
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Daca lucrati intr-un loc in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii(art 141 C.Mun) ziua lucrata in care e sarbatoare legala se plateste normal daca compensati apoi cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 zile.Dacu nu o compensati in acest interval de timp, se acorda acel spor de 100%.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ziua de pasti Cristi Cristi Cristi Cristi Am o nelamurire zilele de pasti cand nu se lucreaza ma refer aici la cei privati ,sunt platite? Mai pe inteles un patron turc are o firma de croitorie si ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare GeorgePop19 GeorgePop19 Bună ziua. La locul de munca orele suplimentare nu sunt plătite dublu și nici zi libera nu este acordata dacă ai fost plătit deja dublu într-o zi de ... (vezi toată discuția)
Liber pentru orele suplimentare cezarpaul cezarpaul In situatia in care in luna in care s-au lucrat 12 ore sarbatori legale norma de ore a fost depasita cu 12 ore ( s-a lucrat 172 ore / 160 ore norma ) ... (vezi toată discuția)