avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ziua de pasti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ziua de pasti

Am o nelamurire zilele de pasti cand nu se lucreaza ma refer aici la cei privati ,sunt platite? Mai pe inteles un patron turc are o firma de croitorie si zilele de pasti nu le plateste (pastele a trecut) e legal daca nu atunci ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:25, 14 Mai 2012
Art. 139.C.Mun
1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
.....
- prima şi a doua zi de Paşti;
.......

Art. 141.
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Art. 142.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Sunt convinsa in in pontajul lunii aprilie dvs nu figurati ca prezent la munca, chiar daca ati fost, de fapt.Conform articolelor din C. Mun pe care vi le-am prezentat mai sus, ar trebui ca acel timp lucrat de dvs, daca prin minune figurati ca prezent in ziua de Paste, sa fie platit dublu...
Zilele respective sunt zile nelucratoare .. astfel incat, acestea nu sunt platite ...

Pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% aplicat la salariul de bază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca de 1 mai Dinush Dinush In cazul in care se lucreaza de 1 mai deoarece activam in constructii si nu se poate intrerupe activitatea, este suficienta o notificare catre salariati prin ... (vezi toată discuția)
Zile de sarbatori platite sau nu? nicu1 nicu1 buna seara, ma numesc nicu, si vreau sa stiu daca zilede sarbatori cum ar fi [pastele] e zi platita sau neplatita am vazut fluturasul si acolo spune ca nu ... (vezi toată discuția)
Cum esti platit daca lucrezi in ziua de 1 mai? BG BG Buna ziua! Cum esti platit daca lucrezi intr-o zi declarata libera la nivel national(ex. 1 mai, a doua zi de Rusalii, a doua zi de paste)? Apreciez daca cineva ... (vezi toată discuția)