Buna ziua.Suntem o mica societate com care desfasoara activ de producere si comercializare a covrigilor avand momentan 3 angajati )desi este nevoie de 4 ang).In ultimele luni din februarie pana acum am avut parte de multi angajati carora li s-au intocmit cim care au stat cca 1luna sau 2 luni(sau poate mai putin) pana au invatat tehnica de modelare a covrigilor ,dupa care au plecat la alte covriarii.Suntem f dezamagiti mai ales ca s-a pierdut mult timp cu pregatirea lor, s-a gresit de cateva ori reteta si am fost nevoiti sa aruncam aluatul si alte cateva mici pagube care insa adunate ne tot costa.
Intrebare : Avem dreptul de a intocmi contractul de adaptare profesionala pe langa Cim?Sau ce alt contract sau act aditional la Cim care sa cuprinda clauza de formare profesionala credeti ca ni s-ar potivi?Formator ar putea fi administratorul (sotul meu) intrucat nici un angajat nu are o vechime mai mare de 2ani(conform Codului Muncii?Perioada de formare(adaptare profesionala) poate de fi de 1luna , cu respectarea intocmirii separate a unei tematici de curs (teoretic si practic) si cu obligativitatea neparasirii firmei de catre angajat timp de 1 an? La sfarsitul cursului trebuie sa eliberam vreo diploma sau alt act care sa ateste dobandirea unor deprinderi,abilitati,capacitati?( nu facem parte din cei autorizati de MEC, MM, etc care ar putea elibera asemenea act, dar ce trebuie sa facem pt a fi Ok?) Am dori sa stim cum putem sa-i pastram pe acei salariati pe care ii pregatim pe "nervii nostri" , pe rabdarea noastra , pe cheltuiala noastra, pentru ca am obosit sa tot pregatim fara sa beneficiem de roadele efortului nostru in mod legal"
Daca se poate sa ne ajutati cu vreun sfat, v-am fi recunoscatori!
P.S. Am studiat cat s-a putut Art 188-art 204 Codul Muncii dar nu suntem juristi si am dori sa fim in regula.
Cu consideratie,
M
In conformitate cu art. 14 si 23 din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicată, cu modificăile şi completările ulterioare, formatorii sunt persoanele cu atributii de instruire teoretica si practica.
Formatorii trebuie sa dovedeasca cu diplome si certificate faptul ca au profilul sau specialitatea corespunzatoare programei de pregatire, tinand cont ca nivelul de pregatire al formatorilor trebuie sa fie de regula studii superioare.
Pentru ocupatiile/calificarile care nu necesita un nivel de instruire superior pentru practicarea ocupatiei, se accepta ca nivelul de pregatire al formatorilor sa fie:
a); pentru pregatirea teoretica: minim nivelul 3 de calificare;
b); pentru pregatirea practica: minim nivelul programului de formare si experienta practica recenta de cel putin 2 ani.
Formarea profesionala se poate face si de catre angajator iar calificarea este valabila numai cat salariatii lucreaza la acel angajator.
ARTICOLUL 18 DIN Ordonanta 129 din 2000
(3) Angajatorii pot organiza programe de formare profesională pentru salariaţii proprii, în baza cărora eliberează certificate de absolvire recunoscute numai în cadrul unităţilor respective.
(4) Certificatele prevăzute la alin. (3) au recunoaştere naţională numai dacă angajatorii sunt autorizaţi ca furnizori de formare profesională.
Nu este permisa postarea mai multor mesaje consecutive in aceeasi discutie, atata timp cat exista posibilitatea de a se edita mesajul intr-o perioada de 30 de minute de la postare.