avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cursuri calificare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cursuri calificare

Buna Ziua,
ma poate ajuta si pe mine cineva cu o lamurire referitor la cursurile de calificare ce pot fi facute in cadrul unei intreprinderi si sunt valabile numai la intreprinderea respectiva. cat dureaza un astfel de curs? mai exact cate ore.
va multumesc.
Buna ziua.Raspunsul la intrebarea dvs se gaseste in Codul Muncii respectiv
CAPITOLUL II Contracte speciale de formare profesionala organizata de angajator
Art. 198. - Sunt considerate contracte speciale de formare profesionala contractul de calificare profesionala si contractul de adaptare profesionala.
Art. 199. - (1) Contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale. (2) Pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator. (3) Contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.
Art. 200. - (1) Pot incheia contracte de calificare profesionala numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si de Ministerul Educatiei si Cercetarii. (2) Procedura de autorizare, precum si modul de atestare a calificarii profesionale se stabilesc prin lege speciala.
Art. 201. - (1) Contractul de adaptare profesionala se incheie in vederea adaptarii salariatilor debutanti la o functie noua, la un loc de munca nou sau in cadrul unui colectiv nou. (2) Contractul de adaptare profesionala se incheie o data cu incheierea contractului individual de munca sau, dupa caz, la debutul salariatului in functia noua, la locul de munca nou sau in colectivul nou, in conditiile legii.
Art. 202. - (1) Contractul de adaptare profesionala este un contract incheiat pe durata determinata, ce nu poate fi mai mare de un an. (2) La expirarea termenului contractului de adaptare profesionala salariatul poate fi supus unei evaluari in vederea stabilirii masurii in care acesta poate face fata functiei noi, locului de munca nou sau colectivului nou in care urmeaza sa presteze munca.
Art. 203. - (1) Formarea profesionala la nivelul angajatorului prin intermediul contractelor speciale se face de catre un formator. (2) Formatorul este numit de angajator dintre salariatii calificati, cu o experienta profesionala de cel putin 2 ani in domeniul in care urmeaza sa se realizeze formarea profesionala. (3) Un formator poate asigura formarea, in acelasi timp, pentru cel mult 3 salariati. (4) Exercitarea activitatii de formare profesionala se include in programul normal de lucru al formatorului.
Art. 204. - (1) Formatorul are obligatia de a primi, de a ajuta, de a informa si de a indruma salariatul pe durata contractului special de formare profesionala si de a supraveghea indeplinirea atributiilor de serviciu corespunzatoare postului ocupat de salariatul in formare. (2) Formatorul asigura cooperarea cu alte organisme de formare si participa la evaluarea salariatului care a beneficiat de formare profesionala.
Pentru a afla detalii suplimentare va trebui sa va adresati departamentului resurse umane din cadrul companiei dumneavoastra.

Aceste cursuri pot fi organizate atat cu formatori interni cat si cu formatori externi. Ele se axeaza strict pe domeniul de activitate al companiei sau poate chiar pe o activitate stricta a unui departament din companie.
Organizarea acestor cursuri numai in interiorul companiei nu inseamna strict faptul ca acestea au recunoastere numai interna. La finalizarea acestor cursuri se elibereaza fie o adeverinta fie un atestat.
Eu lucrez in cadrul departamentului de resurse umane. Cursurile pe care vrem sa le facem sunt de electricieni dar ma interesa nr. minim de ore in cadrul cursului. multumesc mult. mi s-au spus diverse pararei : 30 ore, 40 ore, 60 ore. nu stiu care este cel mai mic nr. de ore ( parte teoretica) . Multumesc
Avand in vedere ca dvs. sunteti organizatorul cursului nu vad de ce ar fi vreo restrictie cu privire la numarul de ore.

Va trebui sa stabiliti cateva repere:
- persoanele care pot participa la acest curs,
- nivelul lor de instruire,
- scopul pentru care va fi organizata acest curs.
- competentele pe care le vor obtine la absolvirea acestui curs.
- baza materiala de care dispuneti (atat pentru partea teoeretica dar si pentru partea practica)

In functie de aceste repere si cu ajutorul persoanei care va sustine acest curs veti stabili un numar minim/maxim de ore pentru partea teoretica respectiv pentru partea practica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze speciale (clauza de fidelitate) Dan V. Dan V. La angajare am semnat o clauza de fidelitate prin care sunt obligat se stau 5 ani, iar in caz ca vreau sa plec sunt obligat sa platesc 10000 Euro. Fara sa fac ... (vezi toată discuția)
Act aditional Vladutwow Vladutwow Buna ziua . Lucrez si eu la o anume firma , care mi-au facut un act aditional pe care l-am si semnat (totul era bine si frumos atunci) care zice : - sa ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii platit ioana_gr ioana_gr Stiam ca angajatorul este obligat sa plateasca angajatului 10 zile de concediu pentru studii, pentru persoanele de pana in 25 de ani pentru care nu a asigurat ... (vezi toată discuția)