avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Au bunicii dreptul de vizita/intalnire cu copilul minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Au bunicii dreptul de vizita/intalnire cu copilul minor

Buna ziua,

Ca sa prezint pe scurt situatia, bunica din partea tatalui a dat in judecata mama unui copil minor, de aproximativ 1 an si 8 luni pentru a stabili relatia cu minorul.
Ambii parinti sunt in viata, si nu sunt despartiti, tatal parasind domiciliul conjugal de aproximativ 13-14 luni, dar nefiind intentat divort de catre niciuna dintre parti.

M-ar interesa ce drepturi ar avea bunica in aceasta situatie si mai ales daca are dreptul de a petrece timp cu copilul in lipsa parintilor (mai ales in lipsa mamei).

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: aureliafrance , utilizator 21:31, 8 Iunie 2012
Programul de vizitare al bunicilor poate avea loc in intervale de timp determinate, la propriul domiciliu, dar si in alte locatii.

Probabil ca va exista obligatia acestora de a-l aduce acasa la finalul intervalului.

Numai in situatia in care este lezat interesul superior al copilului programul de vizitare ar fi exercitat in prezenta anumitor persoane.


Se poate cere o expertiza pentru a demonstra ca minorul nu suporta lipsa mamei? In cazul acesta ar fi lezat interesul superior al minorului?
Copiilor sub doi ani nu li se fac asemenea expertize. In plus, nu se pune problema lezarii interesului superior al minorului. Interesul minorului este de a relationa, de a dezvolta anumite abilitati privind soicalizarea. Luati in calcul varianta ca va trebui sa urmeze o forma de invatamant (cresa/camin/gradinita). Ce va face mama, va sta cu el la gradinita?
Si daca intalnirea cu acea bunica este o trauma pentru copil ? Adica plange in continuu in prezenta ei si dupa fiecare astfel de "relationare" este agitat si vizibil tulburat pentru cateva zile ?
O asemenea expertiza nu poate fi dispusa in speta expusa de catre dumneavoastra.
O caracteriza psihologica poate fi depusa la dosarul cauzei.

Alte discuții în legătură

Program vizitare copil 8 luni marevna marevna Imi puteti da, va rog, un exemplu de program de vizitare de catre tata pentru un bebelus de 8 luni in timpul sarbatorilor: Craciun, Revelion, Paste? (vezi toată discuția)
Baza legala pangelica pangelica Sunt director a unei scoli generale de care tine si o gradinita.Ma confrunt cu urmatoarea problema:Mama unui prescolar doreste sa -l viziteze la gradinita, ... (vezi toată discuția)
Vizita parinte la gradinita Martonze Martonze Bună ziua. Ştim că părintele la care nu locuieşte copilul are drept de supraveghere asupra creşterii şi educaţiei copilului. În acest sens, are ... (vezi toată discuția)