avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizita parinte la gradinita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizita parinte la gradinita

Bună ziua.
Ştim că părintele la care nu locuieşte copilul are drept de supraveghere asupra creşterii şi educaţiei copilului. În acest sens, are dreptul de a obţine informaţii de la toate instituţiile care au legătură cu copilul.
Întrebare: Acest părinte are dreptul de a da buzna în instituţia de învăţământ în timpul programului instructiv-educativ , de a solicita scoaterea copilului din oră şi de a ameninţa cadrele didactice?
Aş dori să aflu baza legală în care acest părinte are acest drept (Atenţie: nu e vorba de obţinerea de informaţii despre minor sau de şedinţă cu părinţii!) sau articolul de lege care interzice acest lucru.
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: againstPAS , utilizator 11:32, 12 Ianuarie 2015
Cred ca știți și dvs ca nu are acest drept. Ar trebui ca grădinița să aibă paznic care să nu îi permită accesul și numai celuilalt părinte, nici dvs.
Cred ca trebuie sa aibă și grădinița un regulament afișat.
Când e vb de o instituție, trebuie respectat regulamentul acesteia.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Mulţumesc de răspuns. Ştiu, dar nu am exact baza legală, ca să o duc la grădiniţă, să aibă şi cei de acolo justificare.De când există grădiniţa, nu s-au confruntat cu asemenea cazuri.
Grădiniţa are interfon, fiindcă nu are bani pentru paznic, interfonul funcţionează cu parolă, iar el...el e părinte şi are drepturi.
Aş avea nevoie de articol de lege, ceva în genul "activitatea educativă a minorilor nu poate fi conturbată etc."
Mulţumesc.
Cei care ai de gestionat situiatia cu parintele oricare ar fi el, sunt cadrele din instaitutie. Nu el faceti dvs ordine in gradinita. Au interfon, i-au dat parola.. mai departe e treaba lor.
O fi fost un caz izolat, o fi avut drum si ceva de dat copilului.. nu s-o intampla zilnic sau regulat. Nu cred ca avea de ce sa ameninte cadrele, cred ca daca cerea permisiunea sa iasa copilul pt o clipa, nu era o problema pt educatoare.
Oricum, ele ar trebui- educatoarele/ directorul sa stie cum se gestioneaza astfel de situatii.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Martonze a scris:

1. Ştim că părintele la care nu locuieşte copilul are drept de supraveghere asupra educaţiei copilului.
2. În acest sens, are dreptul de a obţine informaţii de la toate instituţiile care au legătură cu copilul.
3. Acest părinte are dreptul de a da buzna în instituţia de învăţământ în timpul programului instructiv-educativ , de a solicita scoaterea copilului din oră şi de a ameninţa cadrele didactice?
4. Aş dori să aflu baza legală în care acest părinte are acest drept (Atenţie: nu e vorba de obţinerea de informaţii despre minor sau de şedinţă cu părinţii!) sau articolul de lege care interzice acest lucru.
Mulţumesc.


1. Asta cu supravegherea cresterii si educarii era pe vechiul cod al familiei; dupa noul cod, parintele nu mai supravegheaza, ci se implica activ, minorul are doar domiciliul la unul din parinti, nu mai este incredintat ca celalalt parinte doar sa supravegheze
2 poate obtine informatii
3. poate intra, ca doar are copilul acolo, daca doreste informatii despre copii, unele institutii au stabilite o zi pe saptamana pentru ca parintii sa participe la activitati, daca doresc
4. regulamentul de ordine interioara a institutiei de invatamant trebuie sa contina prevederi referitor la acces, informare, perturbarea activitatii, sanctiuni; dar, in calitate de parinte accesul nu poate fi interzis, faptul ca se comporta asa cum spuneti e altceva

m_ella2005, punctele1,2,3 din răspunsul dvs. le-am enunţat chiar eu, întrebarea este cum poate o tânără educatoare să oprească un om turbat, chiar părinte în acte, să intre în sala de clasă unde copiii sunt în procesul educativ.
Specific, nu s-au dorit informaţii despre copil, ci scoaterea din program.

Alte discuții în legătură

Obligatiile parintelui rezident in cazul programului cu preluarea din domiciliu againstPAS againstPAS In cazul unui program cu preluare de la domiciliu, ce ar trebui sa faca parintele rezident? Cum ar trebui sa pregateasca copilul? Este normal sa nu permita ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)