avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Factura cu TVA catre o societate italiana
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Factura cu TVA catre o societate italiana

Am emis o factura de 3000 euro + TVA catre o societate din Italia
Cum isi recupereaza aceasta TVA -ul de acolo?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: inuk , utilizator 20:36, 1 Iunie 2012
firma din italia isi va recupera tva din romania, nu din italia
temei legal: art. 147^2 cod fiscal.
xerxes, vad ca esti mai in tema cu tva-ul. Am si eu o problema cu o firma de transport intern si international .
In cazul transportului international, facturat unor firne din Romania cred ca e corect inregistratrea 4111=704;4427.
Dar pentru servicii de transport international pentru firme din UE si dinafara uniunii cum e? facturez cu tva sau far, ....Nu inteleg absolut de loc codul fiscal. Ajutor va rog
Buna seara!
Va rog mult, ajutati-ma cu urmatoarea problema :
O societate platitoare de TVA in Romania vinde unei societati inregistrate in scopuri de TVA in Italia profile pvc. Societatea din Italia are contract de montaj/asamblare ferestre cu o alta societate din Romania. Societatea italiana doreste sa ii fie facturata marfa(profilele) fara tva iar vanzatorul profilelor sa le transporte pana la societatea care asambleaza ferestrele tot in Romania, pentru ca produsul finit, respectiv ferestrele sa ajunga, intr-un final, in Italia. Se poate sa ii fie facturate profilele fara TVA, in conditiile in care acestea nu ies din Romania ca atare, ci asamblate in ferestre? Multumesc mult de tot.
inuk a scris:

Buna seara!
Va rog mult, ajutati-ma cu urmatoarea problema :
O societate platitoare de TVA in Romania vinde unei societati inregistrate in scopuri de TVA in Italia profile pvc. Societatea din Italia are contract de montaj/asamblare ferestre cu o alta societate din Romania. Societatea italiana doreste sa ii fie facturata marfa(profilele) fara tva iar vanzatorul profilelor sa le transporte pana la societatea care asambleaza ferestrele tot in Romania, pentru ca produsul finit, respectiv ferestrele sa ajunga, intr-un final, in Italia. Se poate sa ii fie facturate profilele fara TVA, in conditiile in care acestea nu ies din Romania ca atare, ci asamblate in ferestre? Multumesc mult de tot.


Este scutit de TVA in Romania.

art.143 din codul Fiscal
2) Sunt, de asemenea, scutite de taxă următoarele:

a) livrările intracomunitare de bunuri către o persoană care îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru, cu excepţia:....

INSTRUCŢIUNI

de aplicare a măsurilor de simplificare cu privire la transferuri şi achiziţii intracomunitare asimilate, prevăzute la art. 128 alin. (10) şi art. 1301 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în ceea ce priveşte operaţiunile pluripartite din Comunitate, legate de lucrări asupra bunurilor mobile corporale

Cazuri în care se aplică măsurile de simplificare

ART. 1

PRIMUL CAZ: PREZENTARE

(1) O persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA în statul membru 2 şi numită în continuare A sau contractorul principal cumpără bunuri de la o altă persoană impozabilă din statul membru 1, numită în continuare B.

(2) A dispune expedierea bunurilor către altă persoană impozabilă din statul membru 1, numită în continuare C, în vederea prelucrării.

(3) După prelucrare, bunurile sunt expediate de C din statul membru 1 către A din statul membru 2.

(4) A furnizează lui B şi lui C codul său de înregistrare în scopuri de TVA din statul membru 2.



statul membru 1 statul membru 2



___ Livrare de bunuri _____

| B |-----------------------------------> | A |

|___| |_____|

| ^ ^

| | |

| Bunuri | |

| | |

| | |

| | |

v | |

___ Prestare de servicii | |

| C | -------------------------------------- |

|___| ________________________________________|

Transport de bunuri prelucrate

ART. 2

Primul caz: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA fără aplicarea măsurilor de simplificare

(1) Livrarea bunurilor de la B la A: livrare ce are loc în statul membru 1 în care începe transportul, conform art. 132 alin. (1) lit. (a) din Codul fiscal sau conform echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, iar B, în principiu, trebuie să aplice TVA din statul membru 1, întrucât bunurile nu se transportă direct în statul membru 2.

(2) Executarea lucrărilor asupra bunurilor mobile corporale de către C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1, reprezintă o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2 care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţă din Codul fiscal sau conform echivalentului său din legislaţia altui stat membru.

(3) Atunci când, după prelucrare, produsele prelucrate sunt transportate din statul membru 1 în statul membru 2:

a) A efectuează un transfer în statul membru 1 conform art. 128 alin. (10) din Codul fiscal sau conform echivalentului său din legislaţia altui stat membru, pentru care A trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în statul membru 1, iar acest transfer este scutit de TVA în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal sau conform echivalentului său din legislaţia altui stat membru;

b) A efectuează o achiziţie intracomunitară asimilată în statul membru 2 conform art. 1301 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sau conform echivalentului său din legislaţia altui stat membru.

ART. 3

Primul caz: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea măsurilor de simplificare

(1) Se consideră că B efectuează o livrare intracomunitară de bunuri în statul membru 1, către A, în condiţiile art. 128 alin. (9) din Codul fiscal sau conform echivalentului său din legislaţia altui stat membru, care este scutită de taxă în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sau conform echivalentului său din legislaţia altui stat membru.

(2) Se consideră că A efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri în statul membru 2 în condiţiile art. 1301 alin. (1) din Codul fiscal sau conform echivalentului său din legislaţia altui stat membru.

(3) Executarea de lucrări asupra bunurilor mobile corporale de către C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1 reprezintă o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţă, din Codul fiscal sau conform echivalentului său din legislaţia altui stat membru.

(4) Transportul bunurilor prelucrate din statul membru 1 în statul membru 2 se consideră nontransfer în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal sau conform echivalentului său din legislaţia altui stat membru.

(5) Transportul bunurilor prelucrate din statul membru 1 în statul membru 2 nu se consideră o achiziţie intracomunitară asimilată realizată de A în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 1301 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau conform echivalentului acestor prevederi din legislaţia altui stat membru.

ART. 4

Primul caz: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea măsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 1

(1) Se consideră că B efectuează o livrare intracomunitară de bunuri în România, prevăzută la art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, scutită de taxă în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Pentru a beneficia de scutire pentru livrarea intracomunitară de bunuri, B trebuie să demonstreze că produsele prelucrate au fost transportate din România în statul membru 2.

(2) Executarea de lucrări asupra bunurilor mobile corporale de către C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate în afara României, reprezintă o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţă din Codul fiscal. Pentru aplicarea măsurilor de simplificare, C are obligaţia de a ţine un registru pentru bunurile primite.

(3) Transportul produselor prelucrate realizat de A din România în statul membru 2 se consideră nontransfer în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal.

ART. 5

Primul caz: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea măsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 2

(1) Se consideră că A efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri în România în condiţiile art. 1301 alin. (1) din Codul fiscal, la data la care bunurile sunt puse la dispoziţia lui A de către B în statul membru 1 şi se supune aceloraşi reguli şi formalităţi ca şi achiziţia intracomunitară obişnuită, dar transportul produselor prelucrate efectuat de către A din statul membru 1 în România nu se consideră achiziţie intracomunitară asimilată în România în condiţiile art. 128 alin. (12) şi art. 1301 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. A trebuie să înregistreze mişcarea bunurilor de la B la C în registrul său de nontransferuri în România, precum şi primirea bunurilor prelucrate de la C.

(2) Executarea de lucrări asupra bunurilor mobile corporale de către C în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate din statul membru 1 în România, are loc în România conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţă, din Codul fiscal.
ordinul 1823/2007 a fost abrogat de ordinul 3417/2009.

A = firma din Italia
B = firma din România care vinde bunurile
C = firma din România care execută montajul

1. Se consideră că B efectuează o livrare intracomunitară de bunuri în România, prevăzută la art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, scutită de taxă în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Pentru a beneficia de scutire pentru livrarea intracomunitară de bunuri, B trebuie să demonstreze că produsele prelucrate au fost transportate din România în Italia.

2. Executarea de lucrări asupra bunurilor mobile corporale de către C în beneficiul lui A reprezintă o prestare de servicii ce are loc în Italia, unde este stabilit A, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. C are obligaţia de a ţine un registru pentru bunurile primite.

3. Transportul produselor prelucrate, realizat de A din România în Italia, se consideră nontransfer în România, în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal.

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitare ContSters131703 ContSters131703 buna seara. va prezint urmatoarea speta si sper sa ma ajute cineva. sunt PFA si in acelasi timp reprezentant fiscal pentru o societate din germania, care ... (vezi toată discuția)
Comert triunghiular cu doua state membre cand statul membru de livrare este acelasi cu cu statul membru al vanzatorului-tva potarniche gabriela potarniche gabriela Un operator economic A1 din Romania vinde bunuri unui operator economic B din Bulgaria dar locul livrarii este un operator A2 din Romania.Bunurile nu ... (vezi toată discuția)
Neplatitor de tva care emite facturi catre ltalia danuta34 danuta34 neplatitor de tva ,cod caen 4120 lucrari de constructii rezidentiale si nerezidentiale prestez servicii in ue (respectiv italia) cu valori mai mari de 10000 ... (vezi toată discuția)