In situatia in care doriti sa va faceti un act de identitate ca urmare a furtului actului de identitate trebuie sa prezentati la dosar, pe langa celelalte acte cerute de lege, si dovada eliberata de unitatea de politie unde a fost reclamat furtul.
In general aceste dosare se solutioneaza foarte greu sau niciodata, de aceea, de cele mai multe ori sunteti indreptati spre serviciile de evidenta a persoanelor sa va faceti acte de identitate ca urmare a pierderii actelor.
Dar aici intervin problemele, din moment ce sunteti sigur ca a fost vorba de furt trebuia sa luati dovada de la unitatea de politie si s-o depuneti la dosarul pentru CI.
Ulterior, facandu-va act de identitate cu motiv pierdere, incurcati socotelile celor de la evidenta si ale celor de la politie care se inregistreaza cu un dosar care va trebui solutionat intr-un fel...Aceste doua servicii au o serie de activitati de desfasurat si daca-i apuca amocul sa vada ce declaratii ati dat dumneavoastra puteti sa aveti probleme. Ii puneti pe cei de la politie sa va solutioneze o problema si apoi nu mai aveti rabdare sa vedeti ce se imtampla. Corect din partea dvs ar fi sa anuntati la politie ca v-ati facut un alt act de identitate, actul anterior devenind in acest fel nul de drept. Si sa nu se mai incarce politia cu inca un dosar cu autor necunoscut, si asta pentru ca dvs nu ati avut rabdare sa primiti dovada.
Va redau in continuare 3 paragrafe din oug 97/2005 si HG 1375/2006 ca sa vedti ce incurcatura puteti sa faceti.
In continuare las pe domnii juristi sa explice ce inseamna sa dai doua declaratii cu continut diferit, referitoare la lipsa actului de identitate.
- Furtul actului de identitate trebuie reclamat de catre persoanele fizice si autoritatile publice mentionate in alin. (1) la unitatea de politie pe raza careia s-a produs, in termen de 24 de ore de la constatare, iar pierderea sau distrugerea documentului, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta.
- In termen de 15 zile de la pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea actului de identitate, persoana fizica este obligată sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentand documentele prevăzute la art. 58, precum si următoarele:
a) dovada eliberata de unitatea de poliţie unde a fost reclamat furtul, dacă este cazul;
- (1) Actele de identitate găsite si predate unităţilor de poliţie se trimit celui mai apropiat serviciu public comunitar de evidenta a persoanelor, care efectuează verificări in componenta locală a R.N.E.P. si procedează, după caz, astfel:
a) pentru persoanele care domiciliază pe raza de competenta si au declarat actul de identitate pierdut, distrus sau furat, acesta se distruge in condiţiile prevăzute la art. 82;
b) pentru persoanele care domiciliază pe raza de competenta, dar nu au declarat actul de identitate pierdut, distrus sau furat, serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor efectuează demersurile necesare pentru invitarea titularului in scopul inmanarii documentului de identitate;
c) pentru persoanele care nu domiciliază pe raza de competenta, actele de identitate se trimit serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, emitente, in vederea efectuării activităţilor prevăzute la lit. a) sau b).
(2) In situaţia in care din verificări rezulta ca a fost declarat furtul actului de identitate, personalul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor comunica unităţii de poliţie care a inregistrat reclamaţia despre găsirea si predarea actului de identitate.