avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acord plecare minor in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acord plecare minor in strainatate

Daca minorii mi-au fost incredintati prin hotarare definitiva si irevocabila am nevoie de acordul tatalui sa plec cu ei din tara? (am inteles ca s-a modificat legea)

Multumesc
Nu aveti nevoie de acordul tatalui, ci doar de hotararea legalizata.
Pentru parasirea tarii alaturi de copilul minor aveti nevoie de hotararea judecatoreasca, definitiva si irevocabila si de pasaportul copilului minor,in temiul art 30 al. 1 lit c ) legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
.......
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu un minor euro3 euro3 Buna ziua Actuala mea sotie are un copil dintr-o casatorie anterioara si vrem sa iesim din tara cu minorul,tinind cont ca are o hotarire judecatoreasca de ... (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Acord iesire din tara minor Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua! Este adevarat ca daca autoritatea parinteasca este exercitata doar de catre un singur parinte, conform art. 398 sau art. 507 - cod civil, nu este ... (vezi toată discuția)