avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Furnizorul face storno , dar \"uita\" sa anunte ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Furnizorul face storno , dar "uita" sa anunte clientul

Buna ziua , va rog mult dați-mi un sfat . ASA ceva nu am patit niciodată , si pana întreb contabilul vreau sa vad ce se poate face .
Am un furnizor cu care lucrez de vreo 2ani , din localitate cu mine. El emite lunar către mine 2-5 max facturi . Scadenta de 30 de zile , e drept recunosc , o depășesc , dar platesc !!! Anul acesta mi-am schimbat contabilul , si m-a sfătuit când fac plăti prin transfer bancar , sa scriu in detalii si ce facturi achit la furnizori.
Azi , contabilul îmi spune ca a primit de la furnizorul mai sus pomenit ,o lista cu facturi scadente , neachitate către el .....dar care la noi nu apar nicăieri . L-am sunat si am cerut lamuriri si uitati ce mi-a spus ca :
"" Nu aveți acele facturi , pentru ca daca a trecut luna si nu le-am încasat , eu MI-AM făcut storno ....ca sa nu platesc TVA....si la Dvs apare factura cu primul nr emisă. ""......
Am rămas muta . Cu alte cuvinte eu am dedus TVA ( cel putin ptr o factura .....căci nu am de unde sa stiu de cand face lucrul acesta firma respectiva ) la niște facturi stornate !!!!
Eu nu am avut stire de ce facea firma furnizorului , si totuși .....eu sunt cea mai in culpa .
Va întreb cu tot respectul , ce se întâmpla in situația asta ? Nu vreau sa fac rău nimănui ( il cunosc pe patronul acestei firme ...el spune ca habar nu avea ca trebuie sa mă anunte si pe mine de cum își închide el situația lunară financiar vorbind ) dar nici sa pic eu la plata unor amenzi ...
Il pot constrange si este posibil / legal , in vreun fel sa refacă facturile care el si le-a stornat ? Eu sunt dispus , i-am si zis ,sa ii achit absolut tot ....dar nu pe varianta cu facturi noi emise ....in locul celor vechi cu care eu m-am înregistrat in conta.
Nu am studii de specialitate , dar mă întreb ce contabil te poate sfătui ...ASA cum probabil a fost el sfătuit .....sau ce contabil face storno fara sa aibe undeva o dovada ca si celui care i-a fost emisă factura i s-a inmanat storno-ul.
Ca sa nu spun ca o factura făcută in Martie inițial ....este stornata si refăcută pana in prezent de încă doua ori ..... iar eu ( clientul) am introdusă in conta factura din Martie (adică prima emisă). Iar acest lucru il face CRED , la aproape toate fact emise in cazul acesta , către mine.
Cel mai recent răspuns: ILDIKO KALAMAR , Consultant fiscal 15:39, 31 Mai 2012
1.Nu contabilul societatii despre care vorbiti este de vina,ci patronul.Sa nu-mi spuneti ca el nu stia ca face storno la facturi.
2.Contabilul dvs.trebuia sa stie,sa faca si sa trimita extrasul de cont la inventarierea patrimoniului de la 31.12.(acelasi lucru trebuia facut si de firma furnizor).
3.Legal,nu stiu sa va sfatuiesc,contabil eu as proceda la achitarea datoriei in baza vechilor facturi emise.Firma furnizor trebuie sa prezinte o dovada ca v-a trimis facturile respective,ceea ce inteleg ca nu are.
4.Eu as trimite acum un extras de cont cu suma pe care o datorati in prezent pentru confirmare.
Daca nu vor da curs in 5 zile inseamna ca sunt de acord cu suma respectiva.
Daca vor raspunde,vor fi obligati sa va trimita o fisa cont pentru corelarea celor 2 fise -client-furnizor.
Dupa aceea va incepe o corespondenta de unde sper sa-i faceti sa recunoasca ce au facut.
Odata cu trimiterea extrasului,atasati din contabilitate o fisa de cont.(401).
Eventual cereti o copie dupa D 394-anexa.

Din punct de vedere juridic poate va ajuta colegii specialisti.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Nu avea dreptul sa anuleze facturile respective. Mai mult, trebuia sa declare si in declaratia 394.



ART. 159 Corectarea documentelor

(1) Corectarea informaţiilor înscrise în facturi sau în alte documente care ţin loc de factură se efectuează astfel:

a) în cazul în care documentul nu a fost transmis către beneficiar, acesta se anulează şi se emite un nou document;

b) în cazul în care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie să cuprindă, pe de o parte, informaţiile din documentul iniţial, numărul şi data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de altă parte, informaţiile şi valorile corecte, fie se emite un nou document conţinând informaţiile şi valorile corecte şi concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus în care se înscriu numărul şi data documentului corectat.

(2) În situaţiile prevăzute la art. 138 furnizorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii trebuie să emită facturi sau alte documente, cu valorile înscrise cu semnul minus, când baza de impozitare se reduce sau, după caz, fără semnul minus, dacă baza de impozitare se majorează, care vor fi transmise şi beneficiarului, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 138 lit. d).

(3) Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal și au fost constatate și stabilite erori în ceea ce privește stabilirea corectă a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume în baza actului administrativ emis de autoritatea fiscală competentă, pot emite facturi de corecție conform alin. (1) lit. b) către beneficiari. Pe facturile emise se va face mențiunea că sunt emise după control și vor fi înscrise într-o rubrică separată în decontul de taxă. Beneficiarii au drept de deducere a taxei înscrise în aceste facturi în limitele și în condițiile stabilite la art. 145 - 147^2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adresa gresita pe factura Mihai223 Mihai223 Am emis factura catre un client si am realizat ca e o greseala: toate datele firmei clientului sunt corecte, dar am trecut adresa gresita (ramanand tot adresa ... (vezi toată discuția)
Corectare numar factura pfa hyutt hyutt Buna, Sunt PFA (prestez servicii) si as dori sa stiu daca este legal sa corectez cu pixul numarul unei facturi emise catre un client (SRL). Intentionez ... (vezi toată discuția)
Factura gresita Monika_80 Monika_80 Buna ziua, Ce se poate face in cazul in care am primit o factura de la furnizor gresita? Sa va dau exemplu: noi am facut nir pt factura de marfa in valoare ... (vezi toată discuția)