avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... referent de specialitate juridica (referent juridic), ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

referent de specialitate juridica (referent juridic), functie asimilata celei de consilier juridic



Definitia profesiunii de JURIST este aceea de absolvent de DREPT, SPECIALITATEA STIINTE JURIDICE(etc), LICENTIAT.

Ocupatia de CONSILIER JURIDIC, este aceea oferita JURISTULUI de catre un angajator, prin CONCURS.
Vechimea in profesia de CONSILIER JURIDIC, incumba cele doua forme ale ocupatiei de :1. consilier juridic DEBUTANT/stagiar si, 2.consilier juridic DEFINITIV. Debutantul / stagiarul lucreaza in primii doi ani (stagiatura!) pe langa un maestru, de regula CONSILIER JURIDIC DEFINITIV. Ambii, inscrisi sau nu in COLEGIUL CONSILIERILOR JURIDICI (judetean).

Presupunand ca,
ANGAJATORUL, in Serviciul Juridic al firmei pe care o conduce, are 3 consilieri juridici, iar intr-un alt loc de munca (punct de lucru/subunitate unde schema organizatorica nu aproba post de consilier juridic ( de exemplu un Oficiu Comercial cu Birouri de Contracte si Recuperari create de la clientii rau-platnici), de activitatea juridica se ocupa o persoana absolventa de DREPT, LICENTIATA, care detine ocupatia de REFERENT JURIDIC (cu atributii cum ar fi: CONCILIEREA PREALABILA (actiunii in instanta pe cunoscuta cale amiabila in legea romana ), CONSILIEREA DEBITORILOR, EFECTUAREA/ INTOCMIREA DOSARELOR JURIDICE IN VEDEREA ACTIONARII IN INSTANTA, LEGALITATEA INTOCMIRII CONTRACTELOR CU CLIENTII BENEFICIARI DE SERVICIILE OFERITE DE FIRMA (ex.contractarea serviciului de furnizare a energiei electrice)

Astfel,
IN CAZUL IN CARE ANGAJATORUL SUBSCRIE FAPTULUI (atesta faptul) CA ANGAJATUL SAU, CU OCUPATIA DE REFERENT DE SPECIALITATE EFECTUEAZA/ PRESTEAZA ACTIVITATE JURIDICA,
avand in vedere prevederile si in special prerogativele Legii nr.514 din 28 noiembrie 2003, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 867 din 5 decembrie 2003 si Statutului Consilierului Juridic si, avand in vedere deasemeni notiunea de ocupatii/functii asimilate CONSILIERULUI JURIDIC, avand in vedere CONSTITUTIA ROMANIEI, CCM la nivel national, COR, Cod Muncii si alte reglementari privind relatia angajatori -angajati
SE NASTE INTREBAREA aparent ELEMENTARA:

REFERENTUL DE SPECIALITATE JURIDICA, in conditiile date ,poate beneficia de PREROGATIVELE LEGII CARE GUVERNEAZA ACTIVITATEA JURIDICAIN ROMANIA (Legea C.Jr. , nr.514/2003) ?
In consecinta,
* BENEFICIAZA DE VECHIME IN PROFESIE ( a nu se intelege vechime in munca ci vechimea in profesie, reglementata de aceeasi Lege 514)?
* ESTE ,de pilda, OBLIGAT ANGAJATORUL SA APROBE PARTICIPAREA ANGAJATULUI SAU LA CURSURILE PROFESIONALE ORGANIZATE DE COLEGIULCONSILIERILOR JURIDICI TERITORIAL, unde angajatul este membru si este inscris in Tabloul Consilierilor Juridici ca si ConsilierJuridic Definitiv?
* La loculdemunca cu pricina, angajatulin cauza POATE BENEFICIA DE ETAPELE VECHII IN PROFESIE, adica poate fi REFERENT JURIDIC DEBUTANT (CU STAGIUL AFERENT de doi ani) DUPA CARE -IN URMA UNUI EXAMEN SA DEVINA DEFINITIV?
* POATE BENEFICIA DE SPORURILE PREVAZUTE DE LEGEA 514 A CONSILIERILOR JURIDICI, AVAND O OCUPATIE ASIMILATA CONSILIERULUI JURIDIC?


Va multumesc pentru receptivitate, solidaritate, interes si pentru eventualele raspunsuri.



..............................................................
Problema ridicata aici este insasi situatia in care ma aflu de 4 ani, de cand, dupa absolvirea (si) a Facultatii de Drept, am solicitat anagjatorului sa imi aprobe schimbarea locului de munca de la vechiul loc unde am lucrat 17 ani , la un loc nou de munca in domeniul juridic in cadrul aceleiasi unitati.
Serviciul Juridic al Filialei are trei consilieri juridici iar Oficiul Comercial-Contracte si Recuperari Debite se afla in cadrul uneia dintre Subunitatile Filialei unde schema organizatorica nu prevede post de consilier Juridic. Filiala deasemeni mai are angajata o Firma de avocatura pentru reprezentare in instanta in cazul proceselor in care are calitatea de.

Subiectul il voi dezvolta pe masura raspunsurilor si intrebarilor dv.

Cel mai recent răspuns: ContSters45447 , utilizator 16:28, 21 Decembrie 2008
Numai situatia de consilier juridic debutant sau defitiv va da dreptul la toate avantajele mai sus mentionate nu si o functie asimilata. De ex. daca ati vrea ca la cinci ani de la angajare ca referent sa intrati in Barou nu v-ar considera functia asimilata drept activitate de juristconsult
Eu nu am găsit în COR 2008 ocupaţia de referent juridic. Aveţi cumva poziţia din COR?

Pe de altă parte, mi se pare interesant faptul că filiala nu îşi permite să transforme un post de referent în acela de consilier juridic, dar are angajată o firmă de avocatură pentru reprezentarea în instanţă.

Filiala asta este a unei entităţi private, sau stă pe banii contribuabililor? Ar fi interesant de ştiut.
themis a scris:

Eu nu am găsit în COR 2008 ocupaţia de referent juridic. Aveţi cumva poziţia din COR?
Pe de altă parte, mi se pare interesant faptul că filiala nu îşi permite să transforme un post de referent în acela de consilier juridic, dar are angajată o firmă de avocatură pentru reprezentarea în instanţă.
Filiala asta este a unei entităţi private, sau stă pe banii contribuabililor? Ar fi interesant de ştiut.


Institutia este Filiala de Furnizare a Energiei Electrice.
Are capital de stat.
Ocupatia mea este de REFERENT DE SPECIALITATE. (NICI CAL NICI MAGAR, pardon de initierea expresiei!)
NU EXISTA IN COR.
Din fisa postului care este nepublicabila(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) reiese ce activitate desfasor.
Recunoasterea faptului ca desfasor activitate juridica a atestat-o in scris INSTITUTIA printr-o adeverinta solicitata pentru Colegiul Consilierilor Juridici (a se vedea documentele necesare inscrierii in Colegiu).
LIPSA DE RESPECT PENTRU VALOAREA ANGAJATULUI SI PROMOVAREA ALTOR CRITERII decat cel al profesionalismului si valorii sunt EVIDENTE.

Daca ma veti intreba de ce nu am ocupat un post de consilier juridic scos la concurs, voi fi nevoita sa va spun cu cea mai mare sinceritate, despre proceduri de examinare despre care nu ati auzit in tot decursul zecilor de ani din experienta dumneavoastra.
Redau un PRIM exemplu:
La o data oarecare in urma cu trei ani, 5 absolventi de drept angajati pe posturi si ocupatii diverse, participam la un concurs intern pentru ocuparea unui post de consilier juridic vacant.
Doi dintre candidati au fost respinsi la exminul psihologic dar, desi proba era eliminatorie, cei doi au fost "admisi" la proba scrisa.

Pastrez si acum lucrarea scrisa (pe care unul dintre fostii mei profesori (Dreptul Muncii) caruia i-am expediat copie de pe lucrare prin fax, a notat-o cu 8-9) si pe care comisia(atentie, concurs /examen intern supravegheat de o comisie ..."mixta" adica alcatuita din 4 consilieri juridici din subunitatile filialei si tot atatia avocati de la firma angajata) mi-au notat lucrarea cu 3, plus 2 puncte din oficiu = 5.
Trebuia sa aduca nota mea la nivelul notei unuia dintre respinsii psihologic, viitorul ginere al Directorului Bancii X.Acestuia, cu doi ani mai tarziu i-u asigurat post de consilier juridic in cadrul Serviciului Administrativ- Patrimoniu, unde baiatul (care la vremea concursului de care povestesc fusese angajat de urgenta, agatat pe un post temporar de functionar, post care in scurt timp trebuia sa devina definitiv ca sa nu ma revolt eu ca nu a intrunit conditiile pentru a participare la acel concurs) se ocupa acum de "trebusoare" din serviciului Patrimoniu ...
LA PROBA ORALA A INCEPUT O DISPUTA INTRE MINE SI PRESEDINTELE COMISIEI (UNUL DINTRE AVOCATI) DREPT PENTRU CARE SEFA DE PERSONAL ADECIS IN NUMELE COMISIEI: EXAMENULVA FI AMANAT PENTRU CA NICI UN CANDIDAT NU A DOVEDIT RESPECT PENTRU DISCIPLINA DREPTULUI MUNCII (SU-BLI-NI-AT!!! AUZISE EA CA IMI PREGATEAM ADIMITEREA LA DOCTORAT IN DREPTUL MUNCII SI CUM POTI DESCURAJA UN PROST DECAT ADUCAND ATINGERE PUNCTELORFORTE SI NU CELOR SENSIBILE!!! in ceea ce ma priveste cred ca am simdrom de lob frontal,nicidecum puncte sensibile... )

Cu un an mai tarziu s-a scos din nopu postul la concurs,ba chiar doua posturi de pe acum caci, intre timp un post ocupat de un infractor(fem.) ...a devenit si acela vacant...Fireste, cele doua posturi s-au ocupat prin examen de promovare, nu prin concurs si, de data asta.... cu cartea pe masa, tratament de care a beneficiat ginerele directorului de banca si... inclusiv vecina sa de banca, fosta secretara a directorului general, absolventa de drept ca multi alti romani (daca nu absolva Facultatea de doi ani prin care devin inginer-economist, atunci absolva Dreptul) .
La acel concurs nu am participat, deci nu le-am mai stricat socotelile (tocmai imi pierdusem mama care in tot acest macel psihologic, a orbit in urma unor socuri diabetice pe fond emotional si, in cele din urma a fost eutanasiata cu doza dubla de adrenalina si dopanima de medicii spitalului de urgenta al carui director (ulterior destituit… ) este prietenul directorului institutiei in care lucrez)
Trecand peste acest aspect, si privind concursul de promovare al celor doi, nemaicheltuind astfel instituita nervi si bani pentru a aduce comisie de avocati din afara, cei doi sunt astazi bine merci consilieri juridici, au trecut anii, a intervenit PRESCRIPTIA EXTINCTIVA DECI STINGEREA DREPTULUI LA O EVENTUALA ACTIUNE A MEA IN INSTANTA UNDE ORICUM NU AVEAM DE GAND SA MERG(LE-AM DECLARAT CA NU MA VOI ADRESA INSTANTEI (CE PUTEA FI MAI STRESSANT PENTRU DOMNIILE LOR DECAT TACEREA UNUI VORBARET!!!)si LE-AM MOTIVAT CA NU VOI MERGE IN INSTANTA FIINDCA AM MANCAT CU TOTII DINTR-UN "BLID" SI NU SE CADE SA MAI DAU NAS IN NAS INCA ODATA CU AVOCATII DE LA COMISIA DE POMINA CARE CU SIGURANTA TREBUIAU SA FIE DE PE ACUM APARATORII ANGAJATORULUI. Si cum norocul nu vine niciodata singur pe capul unora,noroc mare pe capul angajatorului meu de atunci intrucat GIGANTUL DISTRIBUTIR & FRUNIZOR DE SERVICII S-A IMPARTIT IN DOUA: 1.DISTRIBUTIE; 2.FURNIZARE.
FIRESTE ,NOUL MEU LOC DE MUNCA APARTINE ANGAJATORULUI DESPRINS DIN GIGANT SI NU MATCII GIGANTULUI. LE-AM PIERDUT URMA, GATA! SI-AU SPALAT PACATELE. AU SCAPAT CU BASMA CURATA. NU II MAI POATE TRAGE NIMENI LA RAPSUNDERE(nici pe DOMNUL general nici pe “DOMNUL” SEFA DE RESURSE UMANE) de povesti apuse pe care crestineste ar trebui sa le uit ca sa imi ierte Dumnezu pacatul ca urasc.
Fericire mare pe capul meu, noul Director mi-a dat maaaaarea sansa sa fiu trecuta pe studii superioare. Biata de mine! Am beneficiat in sfarsit de mila si pomana.Lucrare de licenta cu 10 ???Cea de master cu 10??? Sertare pline de alte diplome profesionale siliterare? Atestate in limbi latinice??? Publicatii nationale si internationale??? “Vax!!!” Da, “vax!” Daca nu am instrument de …adormit…Mitzura…la ce bun…Portile sunt libere. „Varianta“are posturi vacante, Spania angajeaza noi capsunari, Italia bone si alte dame…si pana si eu am 47 de ani intre timp desi numai UMORUL MA MAI TINE la o varsta biologica fara riduri, si iata , tocmai -pierduta in amanunte- am uitat de visurile (ci nu visele) DEVENIRII MELE.
Daca in urma cu cativa anisori, rolul Comisiei alcatuita din avocati era necesar in institutia in care lucrez , numai in cazul extrem in care as fi avut proasta inspiratie sa particip la vreun concurs, eu, NON GRATA care, 17 ani cat am lucrat ca Inspector de specialitate (responsabil al Biroului de Documente Secrete din institutie) eram singurul angajat supus atestarii pe post anual, de catre forul superior in conditiile in care atestarea pe post pe post a angajatilor se facea de catre sefii ierarhici directi si Director ca mai apoi sa nu se mai faca, de fiecare data, lipsita de modestie cum sunt, le aminteam de valoarea salariului meu in comparatie cu valoarea atestarilor la care nu am obtinut niciodata decat calificativul foarte bine, actualmente locul meu de munca nu imi ofera decat umila satisfactie ca pot sa intend o mana de ajutor unei clase defavorizate : clientii debitori personae fizice carora nu le fac absolute nici o favoare doar le explic despre rigorile neplatii la scadenta unor facturi si ii ascult cu desavarsita rabdare.
Punctum.

muLTUMESC.
top dan a scris:

Numai situatia de consilier juridic debutant sau defitiv va da dreptul la toate avantajele mai sus mentionate nu si o functie asimilata. De ex. daca ati vrea ca la cinci ani de la angajare ca referent sa intrati in Barou nu v-ar considera functia asimilata drept activitate de juristconsult



Multumesc frumos.
Fireste ca aveti dreptate Domnule topdan!
Insa,
JURISTUL care se inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici (dupa absolvirea cu licenta a Facultatii (de Drept) ,nefiind angajat cu contract individual de munca al nici unei institutii, daca vrea sa intre in Barou, are dreptul? Tare mi se pare ca dupa cum "suna si rasuna" legea 514 (etc), are dreptul, cert dupa parcuregerea etapelor de noi cunoscute,din textul legii.

Doamna, sa stiti, si o spun neresemnata, ca experientele mele cu "sefii" sunt si mai si!
V-am urmarit topic-ul si, citind, am remarcat ca diferentele intre institutiile publice si S.A.-urile care nu au concurenta in Romania sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire!

Topic-ul m-a determinat sa ma gandesc la necesitatea de a-mi scrie experientele, ele oglindesc perfect societatea romaneasca de dupa 1989, chipurile in plina democratie!

Nu cred ca ati intrat pe forum neaparat pentru a pune o intrebare, stiti foarte bine ca in contractul dvs. si in carnetul de munca trebuie sa scrie "consilier juridic". Va puteti folosi prevederile Legii nr. 514/2003, de COR dar, mai ales, de atributiile dvs. de serviciu! Ii veti "bate" folosind armele lor!
Mult succes si sarbatori fericite!

Alte discuții în legătură

Referent de specialitate juridica (referent juridic) ContSters45447 ContSters45447 Definitia profesiunii de JURIST este aceea de absolvent de DREPT, SPECIALITATEA STIINTE JURIDICE(etc), LICENTIAT. Ocupatia de CONSILIER JURIDIC, este aceea ... (vezi toată discuția)
Recunoastere vechime studii privat vs bugetar cristiis cristiis Acum o luna am adresat o intrebare catre ANFP la care am primit un raspuns dar oarecum pe langa subiect. Incerc de mai mult timp, cu mai multe persoane ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic debutant sau gr.iv? frantzmusa frantzmusa Lucrez intr-o institutie publica, sunt angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata de timp, nu sunt functionar public. Sunt incadrata pe o functie ... (vezi toată discuția)