avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinerea cetateniei strainilor casatoriti cu cetateni ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinerea cetateniei strainilor casatoriti cu cetateni romani

Sunt casatorita cu cetatean turc de 7 ani,avand impreuna o fetita de 5 ani si jumatate.Sotul meu detine in prezent carte de rezidenta pentru membrii de familie,pe care a obtinut-o in anul 2007,valabila pana in 2012.Locuim in prezent in Austria,avand aici adresa,insa avem adresa si in Romania. Noi venind in tara,cam de 2-3 ori pe an.Luna aceasta vrem sa ne stabilim definitiv in tara.
Va rog sa ma ajutati,si sa ma indrumati, cum trebuie si caror institutii ma pot adresa pentru obtinerea cetateniei sotului meu.Si daca acest lucru este cu putinta.
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: petronela17 , utilizator 16:30, 25 Iulie 2012
In primul rand trebuie sa indeplineasca anumite conditii precizate de Legea 21/1991 a cetateniei romane:

Art. 8.
Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, locuieste in mod legal, continuu si statornic pe teritoriul statului roman de cel putin 7 ani sau, in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani;
b) dovedeste prin comportarea si atitudinea sa loialitate fata de statul si de poporul roman;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate mijloacele legale de existenta;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei.

Pana nu indeplineste conditia subliniata este prematur sa va spunem procedura de obtinere.
Va multumesc frumos pentru raspun.
Sa inteleg ca daca nu am locuit continuu,(repet,noi locuim si in Austria,insa principala adresa se afla pe teritoriul Romaniei)desi locuim legal,avem aceeasi adresa toti membrii familiei,risca sa nu primeasca cetatenia??Si inca o intrebare,daca se poate,carei institutii ma pot adresa in aceasta problema?

Intre actele necesare este si aceasta adeverinta:


3. ADEVERINŢÃ din care să rezulte domiciliul legal în România de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei - eliberată de Oficiul Român pentru Imigrări şi data de la care s-a acordat dreptul de şedere permanentă în România;


De la Oficiul Roman de Imigrari de care apartineti puteti primi raspunsul cert, 5 ani de la data casatoriei nu sunt totuna cu 5 ani de sedere legala, continua si statornica pe teritoriul Romaniei cum scrie in Legea Cetateniei.

Aveti toate detaliile aici:
[ link extern ]

Site-ul este al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie:
[ link extern ]

Va multumesc frumos,pentru timpul si ajutorul acordat.
In continuarea art. 8, la alin. (3) se precizeaza: Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).

Alte discuții în legătură

Cetatenie nonapap nonapap Buna! Sunt cetatean al Republicii Moldova, casatorita de aproape 2 ani cu un cetatean roman. Am detinut pentru 1 an permis de sedere in Romania. La moment este ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pt dobandirea cetateniei prin casatorie vidrean61 vidrean61 anul asta avem 5 ani de la casatorie,sotia din Ucraina,de origine romana,vorbitoare de limba romana,actualmente rezidenti in italia,dar si rezinenta in Romania ... (vezi toată discuția)
Cum dobandesc cetatenia romana gabdyd gabdyd sunt din Ucraina, Am venit in Romania la scoala, acum 8 ani. Pe atunci aveam 13 ani. Deci, nu am buletin de identitate, etc. Nu am decat certificat de nastere. ... (vezi toată discuția)