avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Daca am lucrat 6 luni dupa pensionare pot solicita ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Daca am lucrat 6 luni dupa pensionare pot solicita recalcularea acesteia?

Daca am lucrat 6 luni dupa pensie , beneficiez de recalcul acesteia?
Mergeti la Casa de Pensii si faceti o cerere de recalculare a pensiei conform perioadei lucrate dupa pensionare.
Nu ati precizat despre ce categorie de pensie este vorba. De principiu, puteti solicita recalcularea drepturilor de pensie daca beneficiati de pensie pentru limita de varsta.
Buna ziua,
Beneficiez de pensie pt limita de varsta, in baza Legii 19/2000. (Total stagiu de cotizare realizat: 42ani 9luni 1 zi).

1. Am mai lucrat 4 luni si 14 zile si detin o adeverinta doveditoare in acest sens, dar nevalorificata inca.

2. Recent mi-au fost achitate niste restante salariale pentru care mi s-au retinut
sumele corespunzatoare pentru CIASOC (dar nu am mai acumulat stagiu!)

Am inteles ca pentru stagiul si contributia dovedite cu adeverinta de la punctul 1., pot cere recalcularea pensiei.

Pentru situatia de la punctul 2., daca nu apare nici un stagiu de cotizare, ci doar contributia, pot cere recalcularea pensiei? Care este baza legala si ce documente trebuie sa cer de la fostul angajator, pentru ca deocamdata am doar fluturasul?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
relav_2010, utilizator
relav_2010 a scris:
Pentru situatia de la punctul 2., daca nu apare nici un stagiu de cotizare, ci doar contributia, pot cere recalcularea pensiei?

Bineinteles ca puteti solicita recalcularea pensiei. Doar este vorba despre venituri din care s-a retinut si virat CAS, iar toate veniturile din care s-a retinut si virat CAS se valorifica in mod obligatoriu la pensie avand in vedere principiul contributivitatii.


relav_2010 a scris:
Care este baza legala si ce documente trebuie sa cer de la fostul angajator, pentru ca deocamdata am doar fluturasul?

Baza legala este art. 107, alin. (4) din Legea nr. 263/2010. Acest articol nu poate fi interpretat restrictiv. Teoretic, nimeni nu realizeaza stagii fara a realiza si venituri, iar legiuitorul a apreciat ca nu este cazul sa mai mentioneze si cuvantul "venituri".

Daca discutam doar despre veniturile de la pct. 2 din mesajul dvs., va trebuie o adeverinta de la angajator. Daca nu ma lucrati la angajatorul care v-a achitat restantele salariale, nu cred ca acestea apar in declaratiile nominale si, implicit, in evidenta informatizata a casei de pensii. Daca discutam despre veniturile realizate potrivit pct. 1, atunci nu va trebuie niciun document. Toate aceste venituri apar in evidenta informatizata a casei de pensii.
Daca sunteti din Bucuresti,mergeti la Casa de Pensii a Municipiului din Calea Vitan,et.1,cam1,unde obtineti o adeverinta pt. stagiu de cotizare.Calculatorul va scoate automat stagiul de cotizare pt.toata perioada dupa 01.01.2001.Inainte de a intra la Casa de Pensii mergeti la xerox-ul din blocul de vizavi de unde luati o cerere pt.eliberare Adeverinta stagii de cotizare si va faceti o copie dupa CI.Mergeti si depuneti aceasta adeverinta la Casa de Pensii de Sector,pt.recalcularea pensiei.Eu am obtinut in luna mai o astfel de adeverinta fara sa ma coste ceva.

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare nevalorificate ludo ludo Sunt pensionar, dupa legea 19/2000 si am platit CAS pentru venituri realizate dupa iesirea la pensie astfel: 4 luni, pana cand a iesit decizia de pensionare, ... (vezi toată discuția)
Model adeverinta recalculare pensie Ank27 Ank27 Buna dimineata!Am un salariat angajat pe durata nedeteminata care a iesit la pensie anul trecut si acum intentioneaza sa isi recalculeze pensia.Mi-a solicitat ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie-stagii de cotizare suplimentare cocos44 cocos44 [b]Buna ziua![/b] Sunt pensionar din anul 2004,cu pensie pentru limita de varsta. O serie de acte normative de completare a Legii 19/2000 stabilesc ... (vezi toată discuția)