avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Daca am lucrat 6 luni dupa pensionare pot solicita ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Daca am lucrat 6 luni dupa pensionare pot solicita recalcularea acesteia?

Daca am lucrat 6 luni dupa pensie , beneficiez de recalcul acesteia?
@ D-na Gabriela Pintea, va multumesc frumos pentru raspuns.
Neavand pregatire juridica, nu am inteles explicatiile date de Curtea De Apel Timisoara in Dosarul 302 (23.02.2010), pe care l-am privit oarecum asemanator cu problema mea. Citind,
in speta respectiva despre interpretarea principiului contributivitatii, credeam ca nu am dreptul la recalculare. Stiu ca nu am voie sa pun link-ul, dar dau un citat, din dosar:

"Posibilitatea aplicarii principiilor de drept este exclusa atunci când într-o materie sunt stabilite norme legale exprese. Refuzul valorificarii veniturilor suplimentare reprezentând premii ori sume obtinute în acord global nu contravine dispozitiilor art. 2 din Legea nr. 19/2000, respectiv principiului contributivitatii, deoarece acest principiu conditioneaza acordarea drepturilor de asigurari sociale de contributia anterioara la constituirea fondurilor aferente, însa nu implica si o proportionalitate între sumele cu care s-a contribuit si prestatiile de asigurari sociale ulterior acordate. O atare proportionalitate nu ar fi de conceput, întrucât întinderea unor astfel de prestatii nu poate fi cunoscuta anterior stabilirii lor, dat fiind ca difera în functie de durata vietii beneficiarului.

Pe de alta parte, ele se stabilesc si pe baza principiului solidaritatii sociale, consacrat în art. 2 lit. c) al Legii nr. 19/2000, care permite ca din contributiile de asigurari sociale achitate de unii asigurati sa se plateasca si prestatiile cuvenite altor persoane, chiar în situatiile în care acestea din urma au contribuit mai putin la constituirea fondurilor de asigurari, în ipoteza anumitor riscuri sociale asigurate, cum ar fi incapacitatea de munca determinata de boli sau accidente de munca, de sarcina si lauzie, etc.

Prin urmare, nu este necesara valorificarea, la calculul pensiilor, în sistemul instituit prin Legea nr. 19/2000, a tuturor veniturilor obtinute pe perioada desfasurarii activitatii în munca. Pot fi valorificate doar acele venituri care aveau caracter permanent si care au facut parte din baza de calcul a pensiei conform legislatiei anterioare, cele doua conditii fiind reglementate prin art. 164 alin. (3) din Legea nr. 19/2000 si partea finala a pct. VI din Anexa la O.U.G. nr. 4 /2005."

Va multumesc inca o data pentru clarificare si pentru temeiul legal. Ele imi dau speranta. Nu mai sunt angajat din septembrie 2010, dar angajatorul mi-a spus ca a depus declaratii nominale pentru toate restantele salariale (inclusiv pentru cele 2 salarii de la pensionare, pentru prima de vacanta si pentru premiul Diploma de excelenta).

@ D-le Valentin Mester, va multumesc pentru sugestie. Nu sunt din Bucuresti. Voi solicita adeverinta de la Casa Judeteana de Pensii, chiar daca nu va fi gratis.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2012
relav_2010, utilizator
Hotararea Curtii de Apel Timisoara se refera la primele si la veniturile realizate in acord global anterior datei de 1 aprilie 2001. Aceste categorii de venituri sunt exceptate in mod expres de la valorificarea la pensie intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiei potrivit legislatiei anterioare. Dvs. ati realizat venituri ulterior datei de 1 aprilie 2001, venituri din care s-a retinut si virat CAS si pentru care s-au depus, dupa cum rezulta din mesajul dvs., si declaratiile nominale la casa de pensii. Asta este cu totul altceva decat primele si veniturile realizate in acord global anterior datei de 1 aprilie 2001.
Va multumesc frumos pentru completari.

O seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare nevalorificate ludo ludo Sunt pensionar, dupa legea 19/2000 si am platit CAS pentru venituri realizate dupa iesirea la pensie astfel: 4 luni, pana cand a iesit decizia de pensionare, ... (vezi toată discuția)
Model adeverinta recalculare pensie Ank27 Ank27 Buna dimineata!Am un salariat angajat pe durata nedeteminata care a iesit la pensie anul trecut si acum intentioneaza sa isi recalculeze pensia.Mi-a solicitat ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie-stagii de cotizare suplimentare cocos44 cocos44 [b]Buna ziua![/b] Sunt pensionar din anul 2004,cu pensie pentru limita de varsta. O serie de acte normative de completare a Legii 19/2000 stabilesc ... (vezi toată discuția)