avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie-stagii de cotizare suplimentare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie-stagii de cotizare suplimentare

Buna ziua!
Sunt pensionar din anul 2004,cu pensie pentru limita de varsta.
O serie de acte normative de completare a Legii 19/2000 stabilesc principiul recalcularii pensiei prin adaugarea unor stagii de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
Va rog sa-mi clarificati juridic daca:
-recalcularile se pot face si pentru pensionarii rezultati conf.Legii 19/2000;
-primele,sumele rezultate din acordul global,beneficiile anuale,sporurile de noapte.al 13-lea salariu,care nu au fost evidentiate in cartea de munca,dar au fost impozitate,pot fi socotite stagii de cotizare pentru recalcularea pensiei
.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:12, 17 Noiembrie 2009
1. Recalcularea pensiei se face in conformitate cu Legea nr.19/2000 numai pentru pensiile din sistemul public de pensii.

2. Primele, sumele rezultate din acordul global, beneficiile anuale,sporurile de noapte.al 13-lea salariu nus unt considerate stagii de cotizare.
Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
▪ formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
▪ participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
▪ premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
▪ recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
▪ diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
▪ drepturile de autor;
▪ drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
▪ al 13-lea salariu;
▪ alte sporuri care nu au avut caracter permanent.
cocos44 a scris:
...care nu au fost evidentiate in cartea de munca,dar au fost impozitate,pot fi socotite stagii de cotizare pentru recalcularea pensiei.

Impozitul pe venit, retinut pe statul de plata merge la bugetul statului, nu merge la fondul de pensii.
Pentru pensii, angajatorul si salariatul platesc o contributie legala.
Pentru ca sesizez ca faceti distinctie intre persoanele carora li s-au deschis drepturile de pensie inainte si dupa 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, raspunsul la prima intrebare este da, se fac recalculari ale drepturilor de pensie, temeiul legal fiind art. 95 si art. 169 din Legea nr. 19/2000.

Nu confundati veniturile (de orice natura) cu stagiile de cotizare, care reprezinta vechimea in munca sau, mai clar spus, sunt perioade de timp. Sporul pentru activitatea prestata in timpul noptii este spor cu caracter permanent.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna seara Doamna Consilier!
Va multumesc pentru raspuns,ca si celorlalti colegi ai D-voastra!
Am insa o nelamurire,care se datoreaza unei confuzii ce imi apartine:punctajul de pensie,conf.Legii 19 ,nu este o convertire in zecimale a tuturor veniturilor castigate dealungul activitatii profesionale,venituri pentru care plateai CAS si alte impozite? Nu imi aduc aminte ca sa fi obtinut anumite castiguri,si ca ele sa nu fost impozitate...
In aceasta situatie sunt si veniturile mentionate de mine mai sus;spre exemplu,acordul global era un procent care se adauga lunar la salariul tarifar,iar impozarea actiona pe intraga suma.
Va rog scoteti-ma din aceasta confuzie!
Cu multumiri!
1. Pana va raspunde colega mea, dna Gabriela Pintea, va pot spune ca impozitul pe venit se lua la tot venitul castigat de dvs. dar acest impozit nu are legatura cu contributia pentru pensie (asa cum v-am spus mai sus).
2. Punctul de pensie nu se calculeaza in functie de sumele impozitate ci de sumele asupra carora s-a retinut contriburia pentru fondul de pensii.

Alte discuții în legătură

Pensie cadru didactic universitar dorelbaiu dorelbaiu Va rog, daca poate cineva sa ma lamureasca asupra urmatorei probleme: Am lucrat cadru didactic universitar in U.P.B. Pensia calculata in baza legii ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta ptr. sporuri incluse in pensie adina26red adina26red Cum pot face rost de un model de actiune in instanta ptr. includerea sporurilor(acord global cu statut permanent) in calcularea pensiei?Am primit de la Casa de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie mancipri mancipri majoritatea pensionarilor au o pensie calculata in functie de cotizarea dupa salariile inscrise in cartea de munca . la multe persoane aceste salarii nu sunt ... (vezi toată discuția)