avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Investirea cu formula executorie a unui contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Investirea cu formula executorie a unui contract de inchiriere sub semnatura privata, inregistrat la fisc

Poate fi investit cu formula executorie un contract de inchiriere sub semnatura privata, si inregistrat la administratia financiara?

Care este procedura in acest caz?

Mentionez ca in urma unei cereri de incuviintare a executarii silite depusa prin executor judecatoresc, pentru incuviintarea evacuarii unor chiriasi care refuza sa paraseasca apartamentul la 3 luni dupa expirarea contractului, fiind legal notificati, instanta, respingand cererea ca neintemeiata, a argumentat faptul ca

"prevederile art. 1809 din Noul Cod civil invocate in sustinerea cererii de catre creditor nu se aplica deoarece contractul prezentat de creditor nu este investit cu formula executorie. Spre a deveni titlu executoriu, contractul de inchiriere incheiat sub semnatura privata si inregistrat la organul fiscal competent este necesar a fi investit cu formula executorie".

Stiu ca sunt deschizator de drumuri, mi s-a spus la judecatoria sectorului 1 ca sunt primul caz pe care il au pentru prevederile art. 1809 din nou cod civil, avand un contract de inchiriere incheiat dupa intrarea NCC in vigoare, expirat deja si unde sunt probleme de restituire a bunului.

Deci, pot investi cu formula executorie contractul de inchiriere? Inca nu mi-a fost comunicata motivatia instantei, dar am la dispozitie numai 5 zile pentru recurs... Daca poate fi investit cu formula executorie contractul, am sanse intr-un termen atat de scurt, ca sa pot formula recursul?

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: madoiclimber , utilizator 23:05, 5 Iulie 2012
Desi ca si dumneavoastra a interpretar si executorul judecatoresc cu care am lucrat pana acum, se pare ca instanta nu considera contractul fiind direct titlu executoriu si doreste neaparat si investirea sa.

Multumesc mult pentru indicarea art. 374^1 din Codul de procedură civilă:

Chiar marti o sa depun cererea pentru investirea contractului. Nu stiu daca o sa reusesc sa ma incadrez in termenul de recurs, desi motivatia inca nu a fost comunicata executorului (eu am obtinut motivatia direct de la instanta ...). Daca nu o sa am investirea in timp util, voi introduce o cerere noua.

Este a doua cerere pe care mi-a respins-o instanta. La prima cerere nici macar nu a luat in considerare art. 1809 din NCC, ci doar art. 1789 si mi-a respins cererea motivand ca un contract de inchiriere incheiat pe durata determinata este titlu executoriu doar pentru plata chiriei, nu si pentru evacuare...
Care ar putea fi motivele pentru care instanta ar respinge cererea de investire cu titlu executoriu a contractului, apreciind ca e , citez "lipsita de interes"??? Aveti vreo idee? Aceeasi instanta a respins incuviintarea executarii silite prin evacuare, motivand faptul ca, citez "contractul de inchiriere trebuie mai intai sa fie investit cu formula executorie", iar atunci cand am solicitat investirea, mi-a respins-o ca lipsita de interes...

Ma puteti ajuta cu vreo idee? Stiu ca relevanta este doar motivatia instantei, care va veni probabil peste vreo doua, trei saptamani...dar totusi, poate v-ati mai lovit de asa ceva...

Multumesc mult pentru timpul acordat si raspunsurile pe care mi le veti da
In speta pe care am prezentat-o, inca nu am primit motivarea instantei cu privire la respingerea cererii de investire cu formula executorie a unui contract de inchiriere, insa am solicitat, in calitate de legiuitor, un punct de vedere din partea Ministerului Justitiei. Stiu ca un astfel de pdv nu reprezinta adevarul absolut si nu poate fi invocat ca atare in instanta, totusi Min. Justitei fiind legiuitorul, punctul sau de vedere e important.

Deci, in opinia MJ, un contract de inchiriere pe durata determinata, incheiat sub semnatura privata si inregistrat la administratia financiara reprezinta direct titlu executoriu pentru restituirea bunului la expirarea termenului si nu mai este necesara investirea sa cu formula executorie, fiind necesara doar incuviintarea executarii silite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituirea unui apartament dat in locatiune invocand in instanta art. 1809 din noul cod civil madoiclimber madoiclimber Cum se interpreteaza prevederile Art, 1809 din Cnoul Cod Civil? \"Art. 1809 Expirarea termenului (1) Contractul de locaţiune încetează de drept la ... (vezi toată discuția)
Art. 1809 din noul cod civil - titlu executoriu pentru evacuarea chiriasilor madoiclimber madoiclimber Acum aproape un an am prezentat mai in detaliu o problema pe care am avut-o cu niste chiriasi care au refuzat sa elibereze apartamentul inchiriat dupa ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere - titlu executoriu virgo19 virgo19 Buna ziua, Am citit undeva ca, conform NCPC, contractul de inchiriere inregistrat la anaf constituie titlu executoriu. Vreau sa stiu daca este adevarat. Am ... (vezi toată discuția)