avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie gard intre vecini.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie gard intre vecini.

Buna ziua,

Stiu ca acest subiect este foarte des intalnit, si am vazut pe forum diverse rezultate, dar nu stiu cat de clar este pentru situatia mea.

Am obtinut autorizatie de la primarie , cu certificat de urbanism, sa construiesc o casuta + imprejmuire.
Imprejmuirea are o fundatie (in pamant de 40cm grosime), deasupra solului 60cm (cu o grosime de 25cm), si apoi inca 1.40m o grosime de 8cm (totalizand 2m inaltime).

Fiind bine intentionat, am decis sa discut cu vecinul catre care urmeaza sa realizez imprejmuirea, pentru ca toata lumea m-a sfatuit sa fac asta, si sa propun sa realizam imprejmuirea exact pe hotarul dintre proprietati (cu alte cuvinte 20cm la mine in proprietate si 20cm la vecin in proprietate).
Eu nu am nici o pretentie financiara de la vecin, in ceea ce priveste executia gardului si materialele, dar consider ca este de bun simt sa fie facut pe hotar, pentru ca se bucura de avantajele lui ambele parti (proprietati).

Toate bune si frumoase, doar ca vecinul in cauza, a inceput cu scandal, ca nu il intereseaza, ca eu sa imi fac pe proprietatea mea, ca el nu are nevoie, ca o sa isi faca si el unul langa al meu (nu suna deja stupid?), invocand codul civil articolul 561.

Pe de alta parte, la codul civil am gasit la articolul 662 urmatoarele:
(1) Oricare dintre vecini, poate obliga pe proprietarii fondurilor invecinate sa contribuie la construirea unei despartituri comune.
(2) In lipsa unor dispozitii legale, a regulamentului de urbanism sau a obiceiurilor locului, inaltimea zidului comun va fi stabilita de parti dar fara a depasi 2m socotindu-se si coama zidului.

Acum, daca eu am si dispozitie de urbanism, sa construiesc acel gard, si avand in vedere aliniatul 1, nu ar trebui totusi sa contribuie si vecinul cu acea bucata de teren pe care va sta gardul?

Cum as putea sa procedez? Daca ma apuc sa il fac, si il pozitionez exact pe hotar, ma poate da in judecata ca i-am intrat in proprietate (tulburarea proprietatii daca nu ma insel). Sa il fac la mine, nu e bine pentru ca e posibil sa imi ingreuneze accesul auto. Daca il dau pe vecin in judecata, as avea vreo sansa ca instanta sa decida in favoarea mea (mai ales avand in vedere ca vecinul sustine sus si tare ca el nu are nevoie, ca isi face si el unu pe proprietatea lui, si asa mai departe?).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Diaden77 , utilizator 17:10, 27 Februarie 2018
Daca aveti autorizatie puteti continua constructia gardului.Se teme ca ii veti solicita sa contribuie cu jumatate din costul gardului .
Eu pot continua constructia gardului, asta e clar ca din moment ce autorizatia imi da acest drept practic nu ma poate opri vecinul. Problema este amplasarea acestui gard. Vreau sa fie amplasat pe hotar si sa suporte si vecinul macar cei 20cm de teren (pe toata latura gardului) care se pierd la constructie - (in acest caz , si eu suport 20cm).
Atentie - nu sunt expert juridic, deci ce scriu mai jos nu e neaparat valid/valabil.

Ma gandesc sa fac in felul urmator:
1. Construiesc gardul pe proprietatea mea.
2. Dau vecinul in judecata sa imi plateasca jumatate de gard.
Aici, el poate zice ca nu are nevoie de gard, si isi construieste un gard pe proprietatea lui.
Daca e sa si-l construiasca pe al lui, trebuie sa il faca (PRESUPUN) destul de solid, ca sa demonstreze ca al meu nu ii foloseste. In plus, trebuie sa aiba autorizatie de construire pentru el, plan de urbanism, masuratoare topo, etc (legea 50/1991 ?).

Va rog sa ma corecteze cineva daca nu am dreptate.

In cazul in care am dreptate, atunci in ambele cazuri, vecinul ar avea cheltuieli destul de substantiale, si nejustificate, cand ar putea sa accepte sa facem gardul centrat pe hotar, permitand astfel 20cm in partea lui si 20cm in partea mea (la fundatie).

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
Leonardo77, utilizator
Am construit gard de beton pe langa proprietatea vecinului in anul 2009 iar in 2017 a deschis proces impotriva mea ca as mai vrea sa fac inca un gard ????Cu o minciuna a reusit sa-mi distruga un an din viata ..Terenurile sunt intabulate cu puncte cadastrale ,reclamantul in 2016 a fost de acord cu documentatia de intabulare a terenului ,dand si o declaratie in acest sens ...Cum e posibil ? Mi-au spus prieteni ca un EXPERT SE POATE JUCA CU VIATA OAMENILOR ..Expertiza facuta incorect iar da castig de cauza .Faptul ca minte ca vreau sa mai construiesc un alt gard ,ca as avea autorizatie in acest sens ...nu ar putea fi considerata INFRACTIUNE ? Multumesc anticipat pt raspuns Am facut gard pe lungimea de 130 metri pe care d-nul expert la vazut si a inteles ca l-am facut eu cu ajutorul vecinului ,adica al reclamantului in 2009-2010 .intabularile sau facut in 2013 si 2016 si totul a fost OK.. Cum in 2017 ....???

Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2018
Diaden77, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Construire gard intre proprietati lillyian20 lillyian20 Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema urmatoare: In 2010 am achizitionat o casa iar in spatele casei era un teren gol. Constructorul a ... (vezi toată discuția)
Acordul vecinilor pentru modificarea gardului dintre proprietati??? lili7 lili7 In cazul in care doresc sa renovez prin modificarea aspectului exterior si formei, gardul care imprejmuieste proprietatea mea(gard construit excusiv de noi), ... (vezi toată discuția)
Autorizatie pentru zid de sprijin leorot leorot Buna ziua, Am un teren in panta, cu o latime mica, de 10 metri. Doresc sa construiesc o parcare pe acest teren. Fiind in panta, terenul ma obliga sa fac ... (vezi toată discuția)