avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reparatie parte comuna imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reparatie parte comuna imobil

Buna ziua,
Pentru lucrare de reparatie generala la fatada imobilului care are toata tencuiala aproape cazuta,(exista si autorizatie de reparatie ) este nevoie de un acord al tuturor proprietarilor din imobil sau e nevoie de acordul majoritatii pentru a se cauta oferte de pret de la firme care sa execute lucrarea.?
Cel mai recent răspuns: andapopa , utilizator 21:04, 3 Iunie 2012
multumesc de raspunsuri,inca un sfat doresc ca sa procedam corect:daca se incheie contract cu firma pt executia reparatiei si un proprietar nu vrea sa se execute reparatia,si nici sa plateasca,de unde dam banii firmei ?ramanem daori cu acea firma,ne taram cu rau platncul in instanta si abia apoi putem da firmei datoria?
Poate ca in asociatia dv toti proprietarii sunt la zi cu plata intretinerii si nu aveti experienta negativa pe care o au multe asociatii care au restantieri.
Cum se procedeaza cu cei care sunt restantieri la cotele lunare, tot asa se procedeaza si cu cei care sunt restantieri la reparatii, la fondul de rulment, la orice alte cheltuieli ale asociatiei.
Se afiseaza pe liste, se penalizeaza, se notifica restantierul, se instituie privilegiu imobiliar, se actioneaza in instanta, se executa silit...
De unde se iau banii pana la recuperarea acestor debite?
Din casierie sau din contul bancar al asociatiei, acolo unde se aduna sumele incasate de asociatie, sume aferente cotelor de intretinere, fond de rulmenmt, fond de reparatii, alte fonduri ale asociatiei (penalizari, chirii, publicitate, sponsorizari...).

Nu este treaba firmei pentru recuperarea banilor de la proprietari,ei semneaza un contract cu presedintele condominiului nu cu fiecare proprietar . Achitati daroria fata de firma si impartiti cheltuiala pe cota-parte indiviza pe fiecare apartament, proprietarii care nu achita aceasta cheltuiala in termenul stabilit (rate sau cum ati stabilit), se vor calcula penalizari la aceasta suma, iar daca in termen de 90 de zile nu achita restanta il dati in judecata pentru recuperarea datoriei comform Legii 230/2007:
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Asociatia nu dispune de alte fonduri in cont decat de fondul de reparatii .Putem lua bani doar din fondul de reparatii pt a achita ce nu plateste cel care nu vrea lucrarea.Dar suma ce o avem acolo nu e nici pe departe suficienta sa acoperim ce nu plateste el(ii revine cota parte de plata in jur la 1100 euro).In cat timp de la inceperea lucrarii il putem actiona in instanta pe rau platnic?(lucrarea va dura circa 3 luni)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedam corect? ContSters161342 ContSters161342 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedeze comitetul executiv ,pentru a nu avea probleme cu recuperarea banilor ,daca va fi vorba sa se ... (vezi toată discuția)
Reparatiile si fondul de reparatii ivanvintilica ivanvintilica Ce trebuie sa faca conducerea unei asociatii de proprietari in cazul unei defectiuni la subsolul unei scari( coloana canalizare cazuta), cand asociatia abia a ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)