avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate lasa mostenire astfel ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate lasa mostenire astfel ?

Bunicul meu are un baiat si-o fata, bunica, adica sotia lui nu mai traieste. Sa zicem ca eu sunt nepotul bunicului, fiul fetei lui.

Bunicul are un apartament care e inca pe numele lui si a bunicii care nu mai traieste si dupa disparitia bunicului singurii mostenitori legali sunt cei doi copii ai sai.

Bunicul vrea ca dupa moartea sa, prin dezbatere succesorala si testament sa isi scoata fata de la partea de mostenire si sa imi dea mie, fiul ei, partea care i s-ar fi cuvenit.

1. Poate face asta prin aceste doua acte sau nu sunt suficiente?

2. Ce alte masuri ar mai trebui intreprinse ca sa isi scoata fata de la mostenire si partea aferenta acesteia sa i-o dea nepotului adica mie?

3. Ce sanse de reusita are aceasta decizie? E legala?

4. Bunicul are de gand sa lase baiatului sau minim jumatate si partea aferenta ficei sale sa mi-o dea mie, nepotului. El poate decide prin aceste acte exact ce proportii din valoarea apartamentului poate da unuia si altuia in acest caz?


Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
Dorky, utilizator
Mama este de acord sa renunte la mostenire in favoarea ta?
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Vasile Mihaela, Consilier juridic
In situatia prezentata cat din valoarea apartamentului o reprezinta rezerva succesorala a fetei bunicului ?

Inteleg ca de tot nu se poate dezmosteni si nu reusesc sa aflu aceasta cota a valorii succesorale...
Sub nici o forma nu e dispusa sa renunte la partea ei in favoarea mea, atunci ar fi fost usor.
Inteleg c-ar mai fi si varianta vanzare cumparare, apropos, cat costa actele pentru asa ceva la un apartament?
Pentru dezbatere succesorala mi s-au cerut 2800 lei ceea ce mi se pare mult mai ales ca mai trebuie si testament si mai ales ca ramane acea rezerva succesorala pe care nu reusesc s-o calculez dar sigur e o parte importanta din apartament.... :(
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Dorky, utilizator
Bunicul tau nu poate vinde tot apartamentul, mama ta la moartea bunicii a mostenit deja o parte din apartament bunicul tau poate dispune numai cu privire la partea sa.
Iti poate vinde tie cota ce ii revine, insa nu poate dezmosteni total, exista o rezerva succesorala in speta de 2/3 de care nu poate dispune.
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Asa e, acum nu. Dar dupa ce face dezbaterea succesorala nu ramane bunicul cu apartamentul? Nici atunci nu il poate vinde?

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala dodo2009 dodo2009 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: bunicul meu a murit in sept.2007 lasand prin testament toata averea bunicii(tatal meu a murit ... (vezi toată discuția)
Amenintat cu dezmostenirea nicul25 nicul25 Am o problema cu tatal meu! Recent a murit mama mea si sa facut succesiunea dupa apartament si bani.Mai am inca 3 frati iar cu unul locuiesc in casa ... (vezi toată discuția)
Doresc sa rezolv problema succesiunii mamei mele! livache24 livache24 Mamei mele i-a murit tatal in 2001 ,in consecinta a ramas mama ei adica bunica mea ,vaduva . Bunica are doi copii : mama mea si unchiul meu (frate-sau) . In ... (vezi toată discuția)