avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Munca in folosul comunitatii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Munca in folosul comunitatii

Buna seara. Cer ajutorul dvs. inca o data,eu nefiind prea bine pregatit pe drept penal. O cunostinta a avut incepand din 2007 o serie de amenzi de la Politia Rutiera,pe care evident,nu le-a platit. De fapt a platit cu timpul,insa doar vreo ~2000 ron,dintr-un total de ~6000 cred. Evident,a fost somat,chemat la tribunal de curand,insa neputand fi executat silit (nu are bunuri proprii) i s-a dat munca in folosul comunitatii. Va rog sa-mi spuneti cum stau lucrurile in cazul de fata,la acest punct. Stiam ca refuzul muncii in folosul comunitatii se sanctioneaza tot cu amenda,pentru ca aceasta sa nu se poata prescrie. Poate cineva sa-mi dea textul de lege? Vreau sa studiez putin situatia si sper sa fiu macar pe putin ajutat de domnii avocati.
Cum trebuie procedat in situatia de fata? Sa refuze munca in folosul comunitatii,nu? Cum se poate face aceasta? Ce motivatii trebuiesc gasite? Sau poate accepta munca,se duce o zi-doua si apoi sa "pateasca" ceva,sa acuze vreo problema medicala? Se poate sustrage in felul acesta? De neprescriptia respectivelor amenzi se poate scapa in vreun fel? Ce sfaturi/indicii imi puteti da?

Chiar imi doresc sa ajut,aceste practici imi sunt de un real folos,fac de 1000 de ori mai mult decat teoria.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 15:13, 4 Iunie 2012
vezi OG 2/2001 art.9 alin.3-5 (ultiima actualizare)
OG nr 2/2001 Art. 9. - (1) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore.
(2) Sanctiunea prevazuta la alin. (1) se stabileste alternativ cu amenda.*
(3) In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.*
(4) La primul termen de judecata, instanta, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, in vederea achitarii integrale a amenzii.*
(5) In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (4), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, cu acordul acestuia.*
(6) Hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este supusa recursului.*
__________
*Articolul a fost modificat prin art. I pct. 4 din O.U.G. nr. 108/2003.
- Alineatele (3), (4), (5) si (6) au fost introduse prin art. unic pct. 1 din Legea nr. 352/2006.

Art. 10. - (1) Daca aceeasi persoana a savarsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie.


Daca persoana in cauza are motive intemeiate pe care le poate proba,are dreptul sa nu isi dea acordul pentru efectuarea activitatii in folosul comunitatii
Va multumesc mult pentru informatii. Asadar care ar fi pasii de urmat acum,cum mi-ati sugera sa procedez? Persoana in cauza a fost somata sa execute munca in folosul comunitatii. A refuzat. Care ar putea fi urmarile? Este un interval de timp in care aceasta sanctiune se va transforma (din nou) in amenda? Vreau pareri ca si cum am fi avocatul lui,cum am proceda,cum l-am apara,cum am alege care i-ar fi cea mai usoara (sau favorabila) sanctiune?


Ar fi bine sa trimita o cerere/notificare la Judecatorie,pentru a-si exprima refuzul prestarii muncii in folosul comunitatii pe motive de sanatate,a inexistentei normelor de protectie la respectivele locuri unde ar putea fi repartizat,a neindeletnicirii sale cu privire la munca etc.? Care ar fi motivele cele mai bune de invocat? Ce ar putea solicita in schimb? El ar putea prezuma ca ar dori sa plateasca (drept urmare a si achitat o anumita suma - cum spuneam si in primul mesaj,adica un anumit procent din cuantumul amenzilor) insa nu are posibilitati materiale iar munca o refuza din "cutare" motive? Adica sa dea impresia ca ar dori sa coopereze,insa neputintele (lipsa banilor,a puterii de munca) avand caracter dominant...? Cum ar reactiona legiuitorul? Aveti si alte idei?

Eu pe principiul acesta as merge. Colaborare. As sustine ca nu este rea-intentie atata timp cat a incercat achitarea amenzilor in limita posibilitatilor sale,probabil s-ar considera circumstante atenuante. Prescrierea amenzilor ar putea-o obtine in vreun fel?

LATER EDIT:

Sau sa mai adauge ca ar dori sa presteze munca in folosul comunitatii,sa si execute 1-2 zile,iar apoi sa ceara suspendarea din diverse motive? Asadar nu ar fi banuit de rea-intentie nici in cazul asta. (ca si cu ratele,daca nu platesti deloc e mai rau decat daca achiti cateva si apoi afirmi ca ai ramas in imposibilitate de plata din motive fortuite). Asadar sunt bune temeiurile prezentate de mine? Ce ati adauga? Ce ati scoate? Astept pareri...
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Raoul_mw, utilizator
Ordonanţă nr. 2/2001 din 12/07/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor
Versiune actualizata la data de 30/01/2006
Art. 13. - (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) În cazul contravenţiilor continue termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data constatării faptei. Contravenţia este continuă în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp.
(3) Când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit că ea constituie contravenţie, prescripţia aplicării sancţiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în faţa organelor de cercetare sau de urmărire penală ori în faţa instanţei de judecată, dacă sesizarea s-a făcut înăuntrul termenului prevăzut la alin. (1) sau (2). Prescripţia operează totuşi dacă sancţiunea nu a fost aplicată în termen de un an de la data săvârşirii, respectiv constatării faptei, dacă prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte termene de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale.
Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
(2) Abrogat.
(3) Abrogat. -----------
Alineatul (2) a fost abrogat prin art. 170, alin. 2 lit. c) din O.G. nr. 61/2002.
- Alineatul (3) a fost abrogat prin art. I pct. 7 din O.U.G. nr. 108/2003.


Codul de Procedură Fiscală 2004
CAPITOLUL VII
Prescripţia dreptului de a cere executarea silită şi a
dreptului de a cere compensarea sau restituirea
ARTICOLUL 127
Începerea termenului de prescripţie

(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.
Atacat prin Decizie nr. 424/2005
Stiu,insa ce fac,ma duc si depun la tribunal si depun aceste fragmente de lege si problema e rezolvata? Nu merge asa. In momentul de fata s-a trecut de executarea silita,neavand niciun bun propriu,si i se aplica munca in folosul comunitatii pe care nu vrea sa o presteze. Cum se poate deci eschiva fara a fi astfel sanctionat? O cerere cum ca are probleme de sanatate,e incompetent etc.? Sa-si faca resedinta de Bulgaria de exemplu si sa declare ca nu sta in tara decat cel mult in tranzit? Ori pur si simplu declaratie ca pleaca din tara? Sau sa presteze o zi de munca,sa nu se interpreteze a fi rea credinta,si apoi sa se sustraga sub forma unei justificari solide?

Daca ati avea un astfel de client,cum ati proceda? Ce circumstante atenuante i-ati gasi? Cum ati trata cazul si care ar fi cele mai bune moduri de a actiona?

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul de a executa sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii MihaDrag MihaDrag va rog sa-mi spuneti ce se intampla cand debitorii refuza sa efectueze mandatele pt munca in folosul comunitatii reprezentand amenzi contraventionale ?se va ... (vezi toată discuția)
Munca in folosul comunitatii - cine poate solicita si pentru ce. giv giv Daca o persoana fizica datoreaza fiscului o suma de bani pe care nu o poate plati ce reprezinta cheltuieli de judecata sau o amenda pentru ca nu a depus in ... (vezi toată discuția)
Munca neremunerata in folosul comunitatii Neacsu Liana Andreea Neacsu Liana Andreea Buna ziua! sunt de la o primarie si avem numeroase persoane care trebuie sa efectueze ore de munca neremunerata in folosul comunitatii in urma transformarii ... (vezi toată discuția)