avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarii militari care lucreazã ca PFA plãtesc ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarii militari care lucreazã ca PFA plãtesc CAS, CASS, ºamd?

În această situaţie sunt 2 foşti militari de carieră (unu ofiţer, celălalt maistru militar) care s-au pensionat datorită restrângerii de activitate (deci, nu pensionare medicală). Acum lucrează ca PFA în consultanţă financiară.
Aceste persoane plătesc CAS, CASS, şamd? În ce bază?
Situaţia lor este foarte dezbătută: unii spun că ar trebui, pe considerentul că în Legea 19/2000 art 5 alin. 1) pct. IV lit. d) scrie:
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
Ceilalţi afirmă că în baza aceleiaşi legi, art. 6 indice 1. - (2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
Aceştia din urmă afirmă că, este absurd să beneficieze de o pensie (militară, în cazul de faţă) şi, în acelaşi timp să contribuie la fondul de asigurări sociale din care se plătesc pensiile.
De asemenea, tot aceştia mai afirmă că este inechitabil ca fondul asigurărilor sociale să fie alimentat în unele cazuri atât de angajator, cât şi de angajat, iar în alte cazuri (cum este cel de faţă) doar de către angajat.
Cine are dreptate?
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
senator, utilizator
Cel mai recent răspuns: pvt , utilizator 10:40, 9 Septembrie 2010
Pensionarii militari primesc pensie de la bugetul de stat, conform legii 164, nu de la bugetul asigurarilor sociale de stat, conform legii 19/2000!

Pensionarii militari, in anumite cazuri, pot cumula pensia cu alte venituri! Lor nu li se aplica prevederile art. 6, alin. (3) din Legea nr. 19/2000, in vigoare in prezent!

Prin urmare, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa achite contributiile obligatorii: CAS daca vor sa li se adauge stagiul si CASS conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris:

Pensionarii militari, in anumite cazuri, pot cumula pensia cu alte venituri! Lor nu li se aplica prevederile art. 6, alin. (3) din Legea nr. 19/2000, in vigoare in prezent!

Prin urmare, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa achite contributiile obligatorii: CAS daca vor sa li se adauge stagiul si CASS conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Vă mulţumesc foarte mult pentru răspunsul prompt.
În baza răspunsului dvs au apărut alte întrebări:
1. În ce cazuri (nu) pot cumula pensia cu alte venituri?
2. Unul dintre ei spune că nu este interesat de a-şi completa pensia militară cu cea din baza Legii 19/2000 şi nici nu vrea să contribuie cu CASS atâta timp cât acesta i se opreşte din pensia militară.
Din răspunsul primit de la dvs înţeleg că aceste contribuţii sunt opţionale, nu obligatorii. Greşesc?
Sunt si eu interesat de raspunsul la a doua intrebare dar nu precizeaza nimeni un raspuns concret si din ce am citit pana in prezent este loc de interpretare.
Va multumesc tare mult daca dati atentie si intrebarii mele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Militar/politist pensionat angajat functionar public rhemaxos rhemaxos Dupa cum se cunoaste, OUG nr.230/2008 a fost declarata neconstitutionala. Foste cadre militare/din politie s-au pensionat in baza legilor specifice: Legea ... (vezi toată discuția)
Cotizare suplimentara pensie butterfly_1976 butterfly_1976 Am o intrebare care il priveste pe tata. S-a pensionat la 55 ani (pensionar militar) iar apoi a mai muncit 3,5 ani cu acte in regula. Ar mai dori sa mai ... (vezi toată discuția)
Pensionar militar + pfa Teodorus2011 Teodorus2011 Sunt pensionar militar din 2010, pensionat anticipat la 42 de ani. Conform Legii 263/2010, Legii 119/2010 şi Legii 19/2000 dacă doresc să devin PFA trebuie ... (vezi toată discuția)