avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj- cum se impart bunurile?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj- cum se impart bunurile?

Buna seara,

Va rog sa imi spuneti daca vreau sa divortez ,dar fac 5 ani in septembrie 2012si nu mai vreau sa astept pana atunci cum se impart bunurile? ( ma refer la cele cumparate de sot inainte de casatorie si cele dupa, in cazul in care nimik nu este pe numele meu).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:00, 23 Noiembrie 2012
1.Daca ajungeti la o intelegere in privinta impartirii bunurilor, atunci le partajati cum hotarati, de comun acord.
2. Daca nu ajungeti la un acord si alegeti ca instanta sa stabileasca cotele fiecaruia atunci situatia este diferita. Nu puteti avea nici-o pretentie asupra bunurilor dobandite de partener inaintea casatoriei cu dvs. iar asupra bunurilor dobandite in timpul casniciei se poate decide in functie de aportul fiecaruia dintre soti.
Puteti sa depuneti actiunea de divort si maine, pentru ca "povestea" cu 5 ani de casatorie este doar o poveste.
Bunurile dobandite de soti inainte de casatorie sunt bunuri proprii si nu sunt supuse partajului, iar bunurile dobandite de dvs. dupa incheierea casatoriei sunt bunuri comune ( chiar daca sunt achizitionate pe numele doar unuia dintre soti ), iar acestea se impart in principiu in cota de 1/ 2, insa se poate solicita si o cota majorata in functie de contributie.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
buna si eu am aceeasi problema
suntem casatoriti de 1 an si ceva avem un copil de 5 luni si as dori sa divortez pt. ca nu ne mai intelegem de ceva vreme.Problema este k el ma tot ameninta k imi ea copilul si apartamentul care este pe numele meu inainte de casatorie...il poate lua? dar copilul? el nu lucreaza nicaieri mai face ceva bani la negru doar atata dar el vrea tot ce am si apartamentul, a zis k toate se impart si dak imi sunt pe nume... ma puteti ajuta nu vreau sa pierd.. ce sa fac? multumesc
Daca apartamentul il aveti de dinainte de casatorie, e bunul dvs propriu si asa va ramane, sotul nu va avea dreptul la el. Daca in timpul casatoriei ati platit impreuna rate sau ati adus imbunatatiri, are un drept de creanta, va trebui sa dovedeasca cat a investit.
In privinta copilului, locuinta copilului va fi stabilita la dvs, autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun ( asta daca nu-s motive temeinice sa cereti s-o exercitati singura) . Tatal va plati pensie sau va contribui in natura la intretinerea copilului.
Pt ca nu are venituri sai daca nu contribuie de buna voie, cereti sa se stabileasca pensie raportat la venitul minim pe economie incepand cu data introducerii cererii de divort.
Cereti si evacuarea lui din domiciliu. Daca e violent, puteti cere si pe calea ordonantei presedintiale.
Art. 483

Autoritatea părintească

(1) Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.

(2) Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.

(3) Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.

Autoritatea părintească sau responsabilitatea părintească (numită și autoritate parentală sau responsabilitate parentală) reprezintă ansamblul de drepturi și îndatoriri pe care un părinte le are cu privire la copilul său. Autoritatea părintească include printre altele încredințarea copilului, supravegherea acestuia, deciziile cu privire la religia copilului, la intervențiile medicale, întreținerea și educația copilului. Ea se poate defini ca puterea atribuită părinților prin care li se permite acestora să decidă în privința întreținerii, supravegherii, educației și locuinței copilului. Aceasta putere este destul de vastă, un copil fiind considerat de lege sub autoritatea părinților până atinge vârsta majoratului. Autoritatea parentală comună înseamnă egalitatea drepturilor și îndatoririlor tatălui și mamei în educația copiilor. În condiții excepționale autoritatea parentală poate fi delegată către alte persoane decât părinții copilului (wikipedia)

:offtopic: Scrierea cu k contravine regulamentului de postare.
buna mai am o intrebare si sa rog sa ma ajutati.. dak pana divortez sotul isi gaseste loc de munca imi poate lua copilul? el mai zice k ma decate in drepturi de nu stiu cum ar putea..Multumesc

Alte discuții în legătură

Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Divort si pensie alimentara zainescu2014 zainescu2014 fata mea nu mai locuieste cu ginerele de 1 an de zile si au 1 copil de 5 ani .ei locuiesc in orase diferite.divortul trebuie neaparat sa fie intentat in orasul ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna ( autoritate parinteasca ) cristina cioploiu cristina cioploiu Buna seara, Citind \\"printre randuri\\" am gasit aceasta formulare: \\"custodie comuna\\" si doresc din tot sufletul sa mi se explice ce anume inseamna ... (vezi toată discuția)