avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte juridice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte juridice

hotararile de guvern sunt acte administrative normative ????
Da!Sigur,ele n-au putere de lege!
Guvernul alaturi de presedintele tarii,ministere si celelalte organe ale adm publice centrale de specialitate alcatuiesc administratia publica centrala.
Guvernul adopta hotarari si ordonante in exercitarea atributiilor sale.
Hotararile se adopta pt organizarea executarii si executarea in concret a legillor si, deci tb sa fie conforme acestora. Spre deosebire de hotarari, ordonantele sunt reglementari cu putere de lege prin care Guvernul "legifereaza" , putand modifica sau abroga legile ordinare. Pana la aprobarea lor de Parlament, ordonantele pot fi modificate, revocate sau inlocuite de actre Guvern , intrucat pana al acea data ele isi pastreaza caracterul de acte administrative (cu putere de lege).
Hotararile pot avea caracter normativ sau individual. Ordonantele au intotdeauna caracter normativ.
Deci hotararile Guvernului sunt acte administrative ( normative sau individuale ). La fel si ordonantele pana la momentul aprobarii lor de actre Parlament cand devin legi.

>hotararile de guvern sunt acte administrative normative ????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri legislative - ce lege prevede ca ordinul ministrului trebuie publicat in m.of.? atenahex atenahex Buna ziua. Exista vreo lege prin care se stipuleaza ca orice Ordin de Ministru trebuie publicat in Monitorul Oficial? (vezi toată discuția)
Act administrativ normativ se publica in monitorul oficial? aidu aidu Sau numai legile se publica in MO? parca si hotararile Guvernului se publica in MO, care sunt acte administrative normative. Totusi, hotararile consiliilor ... (vezi toată discuția)
În ce cazuri o lege publicată în monitorul oficial, este lovită de nulitate absolută? viktorV viktorV În ce cazuri o lege publicată în Monitorul Oficial, este lovită de nulitate absolută? (vezi toată discuția)