avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere contraventionala pe rolul instantei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere contraventionala pe rolul instantei

Am o intrebare, mi-a fost suspendat carnetul pt ca nu am anuntat in termen de 24h producerea unui autoaccident (am dat cu roata in bordura, nimeni altcineva nu a fost implicat), am depus contestatie (eu am sunat la 112 si a venit echipaj, dar nu mia eliberat dovada, asta am contestat eu de fapt) si am avut procesul pe 28 mai, insa nu am putut sa ma prezint, cum voi afla rezultatul, imi vine prin posta?
multumesc si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 12:54, 6 Iunie 2012
Daca considerati ca hotararea judecatoriei v-a produs daune si ca este data fara respectarea tuturor motivelor de fapt si de drept, puteti ataca hotararea instantei de fond in contencios administrativ si fiscal, la tribunal. Daca tribunalul considera ca aveti dreptate, va casa sentinta si o va trimite spre rejudecare.
Puteţi să indicaţi temeiul de drept pentru atacarea hotărârii la contencios şi în ce termen?
@ avocat Horea :
"Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabila."
Stimate dle. avocat
Legis-ul meu zice asa (forma actualizata azi a ordonantei 2/2001)

CAP. IV
Cãile de atac

ART. 31
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicãrii acestuia.
(2) Partea vãtãmatã poate face plângere numai în ceea ce priveşte despãgubirea, iar cel cãruia ii aparţin bunurile confiscate, altul decât contravenientul, numai în ceea ce priveşte mãsura confiscãrii.
ART. 32

-------------
Alin. (1) al art. 32 şi-a încetat efectele juridice conform DECIZIEI CURŢII CONSTITUŢIONALE nr. 953 din 19 decembrie 2006, publicate în MONITORUL OFICIAL nr. 53 din 23 ianuarie 2007.

(2) Plângerea împreunã cu dosarul cauzei se trimit de îndatã judecãtoriei în a carei circumscripţie a fost sãvârşitã contravenţia.
(3) Plângerea suspenda executarea. Plângerea persoanelor prevãzute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai în ceea ce priveşte despãgubirea sau, dupã caz, mãsura confiscãrii.
-------------
*) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamţ:
Prin DECIZIA CURŢII CONSTITUŢIONALE nr. 953 din 19 decembrie 2006, publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 53 din 23 ianuarie 2007 a fost admisã excepţia de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile art. 32, alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, acestea fiind declarate neconstituţionale.
Conform art. 147 din Constituţia României republicatã în Monitorul Oficial nr. 767 din 31 octombrie 2003, dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi înceteazã efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacã, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupã caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
În consecinţã, în intervalul 23 ianuarie 2007-9 martie 2007, dispoziţiile alin. (1) al art. 32 au fost suspendate de drept, încetându-şi efecte juridice începând cu data de 10 martie 2007, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.

ART. 33
(1) Judecãtoria va fixa termen de judecata, care nu va depãşi 30 de zile, şi va dispune citarea contravenientului sau, dupã caz, a persoanei care a fãcut plângerea, a organului care a aplicat sancţiunea, a martorilor indicaţi în procesul-verbal sau în plângere, precum şi a oricãror alte persoane în mãsura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.
(2) In cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie, judecãtoria va cita şi societatea de asigurãri menţionatã în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
ART. 34
(1) Instanta competenta sa soluţioneze plângerea, dupã ce verifica dacã aceasta a fost introdusã în termen, asculta pe cel care a fãcut-o şi pe celelalte persoane citate, dacã aceştia s-au prezentat, administreazã orice alte probe prevãzute de lege, necesare în vederea verificãrii legalitãţii şi temeiniciei procesului-verbal, şi hotãrãşte asupra sancţiunii, despãgubirii stabilite, precum şi asupra mãsurii confiscãrii.



(2) Dacã prin lege nu se prevede altfel, hotãrârea judecãtoreascã prin care s-a soluţionat plângerea poate fi atacatã cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la secţia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Recursul suspendã executarea hotãrârii.

------------
Alineatul (2) al articolului 34 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã prin lege nu se prevede altfel, hotãrârea judecãtoreascã prin care s-a soluţionat plângerea poate fi atacatã cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la secţia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Recursul suspendã executarea hotãrârii."

ART. 35
Plângerile impotriva proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se soluţioneazã cu precãdere.
ART. 36
Plângerea impotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, recursul formulat impotriva hotãrârii judecãtoreşti prin care s-a soluţionat plângerea, precum şi orice alte cereri incidente sunt scutite de taxa judiciarã de timbru.


Cu scuze daca gresesc, insa am si spete judecat asa, speta personala. Pierdut in fond, atacat in contencios administrativ, casata sentinta de fond si trimisa spre rejudecare.

(2) Dacã prin lege nu se prevede altfel, hotãrârea judecãtoreascã prin care s-a soluţionat plângerea poate fi atacatã cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la secţia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Recursul suspendã executarea hotãrârii.


Stimate domn avocat ,dvstra sesizati ca in speta de fata este vorba de o contraventie sanctionata de OUG 195/2002?Cat de actualizat ar fi Legisul dvstra cu tot respectul va spun ca nu o sa va fie de folos daca nu cautati actualizarea care trebuie.
Ce parere aveti de art.34 alin.2 din 2/2001 pe care vad ca l-ati si ingrosat si care va spune: "daca prin lege nu se prevede altfel" ?


CAP. 8
Căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei

#M5
ART. 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
#M12
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
#M5
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
#M12
(3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
#M5
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
#B

Alte discuții în legătură

Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost respinsa plangerea? kosmin_2010 kosmin_2010 Un Proces Verbal intocmit de IPJ [Editat] pentru viteza, Eu sincer nu aveam viteza aia, aveam cam cu 10-15 km mai putin care imi salveaza permisul . Instanta ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis ileanaGodja ileanaGodja Am permisul suspendat de 3 luni, cand sa-l ridic de la politia rutiera, agentul mi-a raspuns ca datorita faptului ca m-am adresat judecatoriei cu o cerere de ... (vezi toată discuția)
Oug 195/2002,infractiuni la regimul circulatiei,conducere cu exercitarea permisuluide conducere suspendat janos_robert janos_robert Serviviul rutier comunica dispozitia de suspendare a permisului de conducere,fara ca subiectul sa intre in posesia procesului verbal ......se ataca ... (vezi toată discuția)