avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDII MEDICALE 2012
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDII MEDICALE 2012

As dori un raspuns in legatura cu un concediu medical.
Un salariat in luna mai 2012 prezinta iun concediu medical initial avand cod indemnizatie 14-neoplazii,sida.
Intrebarea mea este:
cum este suportatacest concediu medical-primele 5 zile de angajator sau integral din fnuass.
Programul meu de contabilitate calculeaza primele 5 zile supurtate de angajator dar as vrea sa fiu sigura.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2012
consela, utilizator
Cel mai recent răspuns: mlc1 , utilizator 10:56, 24 Septembrie 2012
1. Din indemnizatia de concediu de maternitate,pre si postnatal se retine si vireaza doar CAS,atat contributia individuala de 10,5%cat si contributia angajator de 20,8%.Temeiul legal pt. contributiile obligatorii ,individuale angajat si angajator este dat de prevederile din Legea nr. 571/2003,Codul Fiscal.(capit.IX*2Contributii sociale obligatorii)

2.-Indemnizatia bruta de cm /iulie=238,09x85%x22=4452(unde 238,09 este media zilnica a bazei de calcul,iar 22 nr. zile lucratoare iulie)
- CAS=78lei( 10,5%x741,unde 741reprezinta 35%din 2117,venitul mediu brut in 2012)
-Indemnizatie neta /iulie=4452-78=4374lei
VA multumesc.

Se refera la acest articol de mai jos?

Art. 296^11 Baza de calcul al contribuţiilor sociale pentru veniturile sub forma indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate

Pe perioada în care persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), precum şi cele prevăzute la art. 1 alin. (2), la art. 23 alin. (2) şi la art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 339/2006, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 296^4 alin. (3), corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.

De aici a aparut confuzia mea si anume din 158/2005 art 45 sa fie la mimim pe economie sau la 35% din mediu brut?

ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 158 din 17 noiembrie 2005 (*actualizată*)
privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
(actualizată până la data de 26 aprilie 2010*)
EMITENT: GUVERNUL
---------------
*) Textul iniţial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ până la data de 26 aprilie 2010, cu modificările şi completările aduse de: ORDONANŢÃ nr. 1 din 12 ianuarie 2006; ORDONANŢA nr. 35 din 26 iulie 2006; LEGEA nr. 399 din 30 octombrie 2006; ORDONANŢA DE URGENŢÃ nr. 91 din 22 noiembrie 2006; ORDONANŢA DE URGENŢÃ nr. 36 din 14 aprilie 2010.

____...................................
    ART. 45
    (1) Perioadele în care asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţiile prevăzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale legii bugetului asigurărilor sociale de stat, care se achită bugetului asigurărilor sociale de stat.
    (2) Cota de contribuţie individuală de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurări sociale datorate integral de asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, şi se suportă din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (3) Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate cuvenite asiguraţilor se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.
    (4) Calculul şi plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează lunar de către plătitorii prevăzuţi la art. 36 alin. (3). Contribuţia de asigurări sociale se virează până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se efectuează plata drepturilor salariale şi/sau a veniturilor de natură salarială.

Asta se refara la altceva sau este un text vechi al legii ?!!

Va multumesc inca odata
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
PProm, utilizator
Intre timp Legea 19 s-a abrogat,in vigoare fiind Legea 263/2010,care la art.33 reglementeaza:

Art. 33
(1) Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:
....
b) suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala;
Multumesc pentru clarificare si promtitudine
Buna ziua,

Va rog un raspuns: Cum calculez un CB pt un salariat care nu are lucrate decat 10 zile lucratoare, el fiind pana in iunie 2012 student?
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medical Vioreld Vioreld salutare. am un salariat care in luna mai a avut 15 zile de concediu medical. in iunie a venit iar cu un medical. la baza de calcul pentru noul concediu, la ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical  Loredana Puscasu Loredana Puscasu am o mare problema si nu stiu cum sa o rezolv. Am un angajat care a avut concediu medical luna trecuta si din ce stiu eu baza de calcul pentru plata ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca? gabriela_bejinariu gabriela_bejinariu #-oCum se calculeaza un concediu medical, daca am mai beneficai de concedii medicale in trecut. Societatea la care lucrez, nu mi-a luat in calcul toata ... (vezi toată discuția)