avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... stramutare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

stramutare

Speta se adreseaza onoratilor avocati si juristi cu multe drumuri pe la İCCJ
Un dosar la o judecatorie din provincie, avand ca obiect pretentii comerciale. Dupa cel de-al treilea termen, debitorul se gandeste el ca i-a aparut o banuiala legitima si formuleza cerere de stramutare, cu diferite motivari care mai de care absurde. Singura sustinere adevarata este ca sotia creditorului este avocat si i-l reprezinta pe sotul ei in proces, insa fata de dispozitiile Cpc, acesta nu este un motiv de stramutare.
İnsa, surpriza mare a venit din faptul ca i-a fost admisa cererea de suspenadre a judecatii, pana la solutionarea cererii de stramutare.
in opinia D-vs, facand apel la experienta D-vs, daca a fost admisa cererea de suspendare, se va admite si cererea de stramutare?
Simple afirmatii pe o hartie sunt de natura sa faca a fi admisa o asa cerere?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:20, 28 Decembrie 2008
Si eu cred ca in scop de sicana s-a procedat asa.
Un an nou fericit !
Potrivit prevederilor art 40 alin (2) din C.Pr.Civ. presedintele instantei investite cu solutionarea cererii de stramutare este in drept sa dispuna fara citarea partilor suspendarea judecatii pricinii . Deci suspendarea este de drept la latitudinea presedintelui instantei investite cu solutionarea cererii de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima. Nu se poate prezuma ca partea formuleaza o cerere de stramutare doar in scop de sicana - opereaza de drept prezumtia de buna credinta a petentului astfel ca in lipsa posibilitatii de drept si de fapt a unei aparari motivate a celeilalte parti interesata de continuarea judecatii nici un presedinte de instanta indiferent de motivele cererii de stramutare si fiind pus in imposibilitatea de drept si de fapt de a cunoaste si pozitia celeilalte parti n-ar putea dispune refuzarea suspendarii judecatii cat timp partea interesata in continuarea judecatii nu poate dovededi reaua credinta a petentului cererii de stramutare. Daca ar dispune astfel refuzul dispunerii suspendarii poate fi considerata antepronuntare a presedintelui de instanta.
aditabora a scris:

Potrivit prevederilor art 40 alin (2) din C.Pr.Civ. presedintele instantei investite cu solutionarea cererii de stramutare este in drept sa dispuna fara citarea partilor suspendarea judecatii pricinii . Deci suspendarea este de drept la latitudinea presedintelui instantei investite cu solutionarea cererii de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima.

User-ul arata ca suspendarea a fost dispusa de catre instanta care a fost investita cu solutionarea in fond a cauzei!
In privinta prevederilor art. 40, alin. (2) Cod procedura civila, norma procedurala dispozitiva, nu va contrazice nimeni!
Suspendarea judecarii cauzei nu are nicio legatura cu admiterea cererii de stramutare.
Si eu am avut o astfel de speta, paratul a introdus o cerere de stramutare la ICCJ in ianuarie 2008, instanta care a dispus suspendarea solutionarii cauzei pana la solutionarea cererii de stramutare bazata tot pe motive de banuiala legitima. Desi cererea nu era motivata in fapt, instanta suprema a suspendat solutionarea pe fond a actiunii astfel ca instanta sesizata cu solutionarea cauzei nu a avut ce face decat sa ia act de suspendarea dispusa de ICCJ. S-a acordat termen pentru solutionarea cererii de stramutare in iunie 2008, termen la care cererea a fost respinsa, iar apoi cu un certificat de grefa am introdus cerere de repunere pe rol a cauzei, lucru care s-a intamplat dupa vacanta judecatoreasca, astfel incat paratul a castigat inca 10 luni de tergiversare a cauzei. In final, paratul a pierdut procesul dar a castigat timp pentru plata creantei, a carei valoare s-a depreciat din anul 2006...
Succes! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot solicita un termen de judecata intr-un litigiu pana la solutionarea cererii de stramutare? cristina69 cristina69 Buna ziua, As vrea sa stiu daca intr-un litigiu de munca aflat in apel al carui termen de judecata este fixat ptr. maine si a carui stramutare am solicita-o ... (vezi toată discuția)
Cerere stramutare Bogdan Popovici Bogdan Popovici Poate sa ma ajute cineva cu o motivare a unei cereri de stramutare, admisa la ICCJ, pentru banuiala legitima, in particular, reclamantul este avocat de mai ... (vezi toată discuția)
Cerere de stramutare iris9 iris9 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti ce trebuie facut pentru a stramuta un dosar la alta instanta de acelasi grad, in alt judet, intr-un dosar civil, pe motive de ... (vezi toată discuția)