avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trecere de la pensie de invaliditate la pensie pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trecere de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta

Bunaziua, este posibil ca un pensionar pentru invaliditate gr.III, la implinirea virstei standard pentru limita de virsta, deci la recalculare, sa primeasca un plus de numai 60 lei. Mai exact pensia pentru invaliditate a fost stabilita in cuantum de 857 lei, iar cea pentru limita de virsta in cuantum de 917 lei. Este o greseala de calcul? Sau este nevoie de o contestatie privind calculul...
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:44, 10 Iunie 2012
Cele postate de mine corespund legii 19/2000.Potrivit legii 263/2010,eu inteleg ca sporul de vechime intra direct in punctajele lunare.

Legea 263/2010

Art. 165

(3) Sporul de vechime care se utilizeaza la stabilirea punctajelor lunare este urmatorul:
a) perioada 1 martie 1970—1 septembrie 1983:
— 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5—10 ani;
— 5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10—15 ani;
— 7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15—20 ani;
— 10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani;
b) perioada 1 septembrie 1983—1 aprilie 1992:
— 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3—5 ani;
— 6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5—10 ani;
— 9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10—15 ani;
— 12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15—20 ani;
— 15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani.
(4) Pentru perioadele de dupa 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor lunare este cel inscris in carnetul de munca sau in alte acte doveditoare.

Daca pentru perioada de dupa 01/04/1992 se cer acte doveditoare pentru sporul de vechime alin.(4),rezulta ca pentru cel de pana la aceasta data se aplica din oficiu cel de la alin.(3).

Am vazut zeci de dosare pe legea 19/2000 in care la "Date si elemente..." se evidentia atat sporul de vechime,cat si alte sporuri pe coloane separate.Pe legea 263/2010 nu am vazut nici un astfel de dosar si deaceea poate imi scapa mie ceva.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
Carp Mircea, utilizator
Asa este...in decizia din 2006 emisa in baza L.19/2000, la punctul G apare la mine textul ”Puncte realizate (Fara S.V. in perioada 03.1970-03.1992)„. In decizia din 2012..nu mai apare aceasta specificare. Asta ar insemna ca l-au inclus automat. Oare????
Cum am scris mai sus...acum am observat ca la decizia initiala nu a fost luat in calcul sporul de vechime...duduia de la ghiseu spunindu-mi ca nu am nevoie de adeverinta pt. sporul de vechime. ..sa vad daca mai pot rezolva ceva...:(
Multumesc pt. raspunsuri
In deciziile de pensie emise potrivit Legii nr. 263/2010 nu mai apare sporul de vechime. Asa este aplicatia informatica. In schimb, sporul de vechime trebuie sa apara in buletinul de calcul intitulat "date privitoare la activitatea in munca", in procent sau in suma, dupa caz. Daca in acest buletin, la rubrica "procent vechime", nu exista evidentiat sporul de vechime, inseamna ca trebuie sa faceti contestatie.
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. as vrea sa stiu unde in decizia de pensionare este ... Trexy Trexy Buna ziua. As vrea sa stiu unde in decizia de pensionare este luat în calcul sporul de noapte ,am tot studiat această decizie de pensionare si nu găsească ... (vezi toată discuția)
Spor omis la calcul. pensiei! m-am pensionat în decembrie 2020, anticipat, fără penalizare. ... Iuliana_63 Iuliana_63 M-am pensionat în decembrie 2020, anticipat, fără penalizare. Am solicitat buletinul de calcul detaliat, deoarece n-am primit o adeverință de la locul de ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime neluat in calculul pensiei ionitaaneta ionitaaneta Buna ziua, In ,,DATE PRIVITOARE LA ACTIVITATEA IN MUNCA\'\' care stau la baza de calcul a pensiei incepind cu 1.04.1992 sporul de vechime ... (vezi toată discuția)