avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prescriptie...sunt sanse?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prescriptie...sunt sanse?

S-a primit imprumut o suma de bani pentru care s-a ipotecat un apartament in favoarea celui care a imprumutat banii (contract de garantie imobiliara cu titlu executoriu)
Ultima plata s-a facut in luna iulie 2008.Nu s-a luat nici o masura pana acum,nu s-a trimis somatie,nimic.
Creditorul doreste acum sa intre in posesia apartamentului,ca banii nu ii poate recupera.
Intrebari:
1.Ca sa puna in aplicare executarea silita(contractul ce constituie titlu executoriu)o poate face un executor judecatoresc, fara a mai aplea la instanta?Partile sunt anuntate?
2.Ca aparare, se poate invoca dreptul de prescriptie la incuviintarea executarii silite?
3.Ce este perimarea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:38, 7 Iunie 2012
1. Daca contractul de imprumut este un act notarial, acesta are calitatea de titlu executoriu, fara sa fie necesara actionarea in judecata a imprumutatului. In acest caz se apeleaza direct la executorul judecatoresc. debitorului i se va comunica o somatie de catre executorul judecatoresc, dupa obtinerea incuviintarii silite. Incuviintarea executarii silite se judeca fara citarea partilor.
2.Cu ocazia incuviintarii executarii silite nu se analizeaza prescriptia, insa debitorul poate formula contestatie la executare in cadrul careia sa invoce prescriptia.
3. Perimarea este o sanctiune procedurala, care are drept efect inchiderea unui dosar fara a fi finalizat, daca a stat in nelucrare din vina partilor mai mult de 1 an sau, dupa caz, mai mult de 6 luni. Depinde de natura litigiului. In cazul executarii silite, termenul de perimare este de 6 luni.
In baza contractului care constituie si titlu executoriu,creditorul trebuie sa contacteze executor judecatoresc responsabil domiciliului debitorului
Executorul judecatoresc demareaza procedura de executare silita care necesita solicitare catre instanta de judecta pentru incuviintarea executarii silite
In baza incuviintarii dispusa de instanta de judecata,executorul judecatoresc demareaza etapele executarii silite
Momentul de la care incepe sa curga prescriptia extinctiva in dreptul procesual civil se determina in functie de data la care ia nastere dreptul de a cere executarea silita este fundamentata pe un text legal.
Astfel, regula generala privind inceputul prescriptiei dreptului de a cere executarea silita este reglementata in Codul de procedura civila, Cartea V - “Despre executarea silita”, Capitolul I – “Dispozitii generale”, Sectiunea a III-a – “Prescriptia dreptului de a cere executarea silita”, art. 405 alin. (2). Acesta prevede ca “
termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita”.

Practica demonstreaza ca prescriptia dreptului de a cere executarea silita, s-a facut cu referire la dispozitiile art. 17 alin. (3) din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, potrivit carora
“in cazul cand prescriptia a fost intrerupta printr-o cerere de chemare in judecata ori de arbitrare (…) noua prescriptie nu incepe sa curga cat timp hotararea de admitere a cererii nu a ramas definitiva (…)”

Perimarea=conform Art.389 alin.1 : "
Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei."

Perimarea Isi produce efectul prin simpla trecere a termenului de 6 luni de la ultimul act de executare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere somatie danpop2012 danpop2012 Cine constata prescriptia dreptului de a cere executarea silta in cazul unei executarii unui contract de imprumut intre doua persoane fizice intocmit in mai ... (vezi toată discuția)
Prescriptie incuviintare executare silita corinasevastru corinasevastru Buna seara, Am o nelamurire, am un contract de credit de nevoi personale si din 2008 nu am mai platit ratele iar de curand am gasit pe site-ul ministerului ... (vezi toată discuția)
Executare silita.intrerupere ,suspendare curs prescriptie vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si o ... (vezi toată discuția)