avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Lucrez la o firma privata de 3 ani cu carte de munca cu prog, de 4 ore (pe caz de boala), recent firma a fost vanduta , se pare ca cineva nu agreeaza programul meu si se vehiculeaza ca s-ar putea prin reorganizare sa fiu pusa pe liber; postul nu se desfiinteaza , nu se pune prb. de de productie produse e un job intelectual sa spun asa; va rog sa-mi spuneti in ce conditii m-ar putea concedia, neavand abateri - va rog nu-mi insirati legislatia ca o citesc si eu , doresc o interpretare ... cu multumiri
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 18:16, 8 Ianuarie 2009
teodora49 a scris:

#-o Ma lovesc..#-o de cateva zile de o problema, sunt angajator, am doi angajati cu probleme, pe unul l-am prins furand si din inventar si de pe cam.de luat vederi..vreau sa-i desfac CIM cu decizie indisciplina, fac referat asta stiu si decizie cu 61 lit.a...dar ii dau si PREAVIZ ????

Pentru concediere motivata de indisciplina trebuie sa urmati procedura cercetarii disciplinare fara de care decizia este nula. Trebuie sa convocati salariatul cu 5 zile inainte pentru cercetarea disciplinara si abia apoi se emite decizia de concediere. Nu se acorda preaviz.

Caz 2...dau Preaviz unui angajat pe care vreau sa-l schimb pt ca am niste banuieli, deci pot sa spun necorespunzator 61 lit c (parca)...si dupa acea, la expir preaviz, fac decizia...dar DACA NU semneaza preavizul ca a luat la cunostinta ???#-o#-o

Astept un raspung urgent, daca se poate...am termen 5 zile si au trecut deja :stunned:

In cel de al doilea caz preavizul il puteti trimite postal cu confirmare de primire .
B-) Multumesc, asa ma gandeam si eu, dar mai vroiam o parare...sau ...oricum, multumesc !!:">
In cazul concedierii in baza art.61 lit.a C.mun. nu se acorda preaviz. Este necesar sa efectuati procedura cercetarii disciplinare prealabile, prevazuta de Codul muncii si de CCMN.

Cred ca este vora de concedierea in baza art.61 lit.d C.mun. (necorespunderea profesională) si nu in baza art.61 lit.c C.mun. (inaptitudinea medicală). In aceasta situatie, salariatul trebuie preavizat cu privire la concediere cu 15 zile lucrătoare înainte. De asemenea, in această situaţie, este obligatorie evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramură aplicabil, precum şi prin regulamentul intern.
Buna ziua,

Vreau sa va cer un sfat...sunt angajata pe perioada nedeterminata, la o firma particulara din mai 2007.
Momentan sunt insarcinata in luna a 5-a si din motive de sanatate, la recomandarea medicului am fost nevoita sa imi iau mai multe concedii medicale ceea ce ii deranjeaza pe cei de la firma.
Am aflat de curand ca ar vrea sa ma trimita intr-un concediu neplatit trei luni de zile...stiu ca nu au voie, mai ales ca eu am instiintat in scris firma despre starea mea de graviditate. Imi este frica sa nu incerce desfiintarea postului( am uitat sa mentinez ca lucrez la o firma de arhitectura, pe un post de conductor arhitect si nu sunt singura pe acest post, dar ar putea sa desfiinteze postul si pe toti ceilalti sa-i angajeze la o a doua firma- ei detinand vreo 3-4 firme in domeniu)
Am vorbit cu medicul de familie si de luni vreau sa intru in concediu medical iar apoi sa rezolv cu un concediu de risc maternal pana in martie cand pot sa intru in concediul prenatal.


Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2009
aname, utilizator
Concediul medical suspenda contractul de munca. Pe perioada suspendarii nu va poate inceta contractul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! am urmatoarea situatie: un angajat la o firma de ... TLarisa TLarisa Buna seara! Am urmatoarea situatie: Un angajat la o firma de masini, nivel executie, functie sofer tastare masini prototip, a fost acuzat acum 3 zile, de ... (vezi toată discuția)
Concediere Pisoiash Pisoiash BUNA SEARA! Daca dorim sa concediem un angajat ptr anumite nemultumiri din partea unor clienti cum trebuie procedat? incadram la abatere disciplinara art61 lit ... (vezi toată discuția)