avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... diverse probleme legate de o constructie fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

diverse probleme legate de o constructie fara autorizatie

In primul rand buna ziua. In al doilea rand as dori consilierea dumneavoastra in urmatoarea situatie.Locuiesc intr-o casa construita de tatal meu fara autorizatie de constructie.Locuinta a fost finalizata prin anul 1995 si se compune din parter,etaj 1,si mansarda(deci 3 nivele in total).In primul rand vreau sa stiu daca locuinta mai poate fi demolata de primarie sau daca mai pot fi amendat.In al doilea rand vreau sa stiu daca exista cai pentru a intra in legalitate si care sunt acestea(mentionez ca singurul act al tatalui meu este actul de vanzare cumparare).In al treile rand daca pot vinde aceasta locuinta doar in baza actului de proprietate pe care il are tatal meu.iar in al patrulea rand( si ultimul,cu scuzele de rigoare) daca eu posesor al unei constructii fara autorizatie pot actiona in judecata un vecin care a construit o casa de 3 etaje lipita de casa mea cu ferestre spre curtea mea si mai ales ce ma intereseaza cel mai mult cu sageacul casei 1 metru intrat deasupra casei mele deci pe proprietatea mea. Va multumesc mult si va urez sarbatorii fericite.
Cel mai recent răspuns: biliargiul , utilizator 10:11, 31 Decembrie 2008
Avînd în vedere data la care a fost realizată construcţia, nu se mai poate constata contravenţia, deci nu se poate aplica nici amenda. Nu cred că mai poate fi vorba despre obţinerea unei hotărîri judecătoreşti de demolare. Sper că actul de v/c la care faceţi referire este contractul prin care tatăl dumneavoastră a devenit proprietar asupra terenului şi că imobilul nu este construit pe domeniul public.

Dacă avem în vedere prevederile Legii 50, nu cred că puteţi obţine întabularea construcţiei. Solicitaţi informaţii la serviciul de urbanism - cei de acolo vă pot spune care sunt condiţiile unei eventuale autorizaţii.
Mai puteţi încerca o acţiune în instanţă, prin care să solicitaţi, în cadrul unei acţiuni în constatare, existenţa dreptului de proprietate asupra construcţiei şi solicitaţi totodată instanţei să dispună întabularea acesteia.

Puteţi vinde terenul, ca proprietate tabulară, prin act autentic, iar construcţia ca proprietate extratabulară.

Dacă vecinul nu a respectat servitutea de vedere impusă de art.612-613 C.civil, vă puteţi adresa instanţei în calitate de proprietar al terenului. Probabil că nici acest vecin nu a respectat autorizaţia de construire (dacă o fi avînd una...)

Liviu S.Bordaş
Multumesc pentru promptitudine si astept si alte opinii.
Am consultat actul de vanzare cumparare la care am facut referinta si acesta se refera la locuinta de pe teren, in el scrie ca terenul a trecut in proprietatea statului conform nu mai stiu carei legi. Ce se intampla in cazul asta? Terenul dupa revolutie a trecut cumva inapoi la proprietar sau trebuiesc indeplinite anumite formalitati,si daca da care ar fi acestea? Mama mea spune ca de cativa ani ea plateste si impozit pe terenul aferent si de acea nu sa mai dus la primarie sa se intereseze,a banuit ca cei de la primarie au trecut singuri terenul in proprietate privata. deja sunt ingrijorat daca terenul e al statului , mai e valabil raspunsul de mai sus?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare constructie nou (mansarda) fm_2511 fm_2511 Buna Am construit o mansarda (cu banii mei) peste casa parintilor mei care sunt proprietari pe casa si teren. Autorizatia de constructie si restul ... (vezi toată discuția)
Construire casa dor_ados dor_ados am cumparat un teren cu o casa construita pe el(aceasa este batraneasca si nu are acoperis cei care mi-au vandut nu au acte de proprietate pe constructie iar ... (vezi toată discuția)
Gard Floarea77 Floarea77 Buna seara !Tatal meu are un teren pe care dorește sa il intabuleze , Vecinul de langa terenul tatălui meu a construit un gard de beton , măsurând totodata ... (vezi toată discuția)