avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... drepturi de autor continut website
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

drepturi de autor continut website

Va solicit ajutorul in legatura cu o problema pe care nu am reusit s-o lamuresc facand cercetari si intreband in stanga-dreapta (zilele astea avocatii nu prea sunt de gasit). Am un website pe care l-am dezvoltat impreuna cu asociatul meu. A pornit ca proiect cu articole pe teme medicale si lifestyle. Recent am avut surpriza ca una din cunostintele mele (revoltator) sa-mi ia pur si simplu articole de pe site si sa le posteze pe 2 dintre site-urile care ii apartin, plus sa le publice intr-o revista de lifestyle cu un tiraj destul de mare (de unde bineinteles castiga bani din publicitate) si sa le trimita mai departe pentru publicare unui ziar online. Bineinteles ca nimeni nu mi-a cerut acordul, ca sa nu mai mentionez faptul ca nici macar sursa sau link-ul nu sunt trecute.
Prima aparitie a revistei a fost conceputa cu 3 (din 7 articole cate erau in total ) dintre articolele care imi apartin.
Raspunsul a fost promp din partea persoanei respective: ca site-urile care-i apartin sunt marca inregistrata si pentru ce se publica sub numele acelea sunt drepturile lui de autor.
Am ramas pur si simplu uluita!!!
Mi-a spus ca daca site-ul meu nu e marca inregistrata nu pot face nimic si ca de data asta e de treaba si nu-si pune mintea cu mine ca altfel m-ar spulbera in instanta.
I-am spus ca voi depune plangere la cei de la google (citisem intre timp pe net) si pot cere pe baza arhivelor pe care le are google sa nu i se mai indexeze paginile care contin articolele de la mine.
Am incercat sa ma documentez pe net sa vad daca are marcile intr-adevar inregistrate. Nu le-am gasit in nici o lista. Si totusi am ramas cu o nelamurire. Legea e clara asupra drepturilor pe care le are cel care concepe, dar ce anume trebuie facut ca acest drept sa-ti fie recunoscut.
Pana acum nu mi-am pus problema sa inregistrez marca. Si cu ce ma ajuta asta in ceea ce priveste continutul site-ului. Si de cand se aplica? De cand exista site-ul sau dupa ce se inregistreaza marca?
Si chiar e nevoie sa-mi inregistrez marca?
Cel mai recent răspuns: raidploiesti , utilizator 01:44, 22 Octombrie 2009
Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe:
"Art. 1. (1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra altor opere de creatie intelectuala este recunoscut si garantat in conditiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial.
(2) Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar neterminata."

Este destul de clara legea... nu trebuie inregistrat nimic obligatoriu ptr. a te bucura de drepturile de autor dar inregistrarea poate constitui o prezumtie pana la proba contrara (deci relativa) si te scuteste intr-un fel de probe mai amanuntite...
Sunt nou pe acest forum si cred ca este destul de interesant si raspunde multor probleme.

Am si eu aproximativ acceasi problema.

Am o firma de Webdesign, dezvoltare siteuri de internet si am facut un site pentru cineva doar sa vada daca ii place si nu am apucat sa incheiem nici un contract privind executia siteului. Textul ii apartine dar siteul este facut de mine si am constatat ca siteul este online acum. Respectivul dezvolta paginile siteului fara aprobarea mea.

Trebuie sa ma inregistrez undeva pentru dreptul de autor asupra siteului ? Eu am toate sursele paginilor, sursele imaginilor prelucrate. Cum pot rezolva problema ?
Eu am o problema cel putin bizara. Detin un site ce foloseste pe prima pagina cuvinte gen: Raid Ploiesti, Raid Prahova, Raid Anunturi. De curand am primit un mesaj de la directorul unui ziar local ca nu am dreptul sa folosesc cuvantul Raid. Eu foloseam aceste cuvinte intr-un tabel numit Cautari Frecvente (cum are fiecare site tag clouds). Ce sanse sunt sa am probleme cu utilizarea cuvintelor acestea intr-o pagina? Trebuie sa am drept de autor sa le folosesc?

El spune asa: "Raid este o marca inregistrata pe mai multe
domenii de activitate.In consecinta daca doriti sa ne pricopsiti in aceste
vremuri va rugam sa continuati.
"
cred ca ar putea avea succes intr-o actiune indreptata impotriva dumneavoastra atat pe argumente care tin de drepturile conferite de marca dar si de concurenta neloiala
:">
Eu am domeniul raidploiesti.com detinut intr-o alta tara decat Romania, tara care nu este in UE.
El vrea sa nu mai folosesc cuvintele: raid, Ploiesti, Prahova
Dar cuvantul raid este in DEX, Prahova si Ploiesti sunt nume de judet/localitate. E posibil ca cineva sa aiba drepturi asupra cuvintelor din DEX?
Ce as putea face?

Alte discuții în legătură

Folosire marca inregistrata alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Va supun atentiei problema mea , va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi . Detineam un site , unde vindeam bijuterii fara valoare , ... (vezi toată discuția)
Plagiere website shaddow333 shaddow333 buna ziua sunt detinator a 2 pagin web ex. www.paginamea1.ro si www.paginamea2.ro cineva vazand ca am suces cu aceste pagini a facut exact aceasi denumiri ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru un dictionar Kapy Kapy Buna seara, As dori sa public un dictionar bilingv (ro- si o limba mai rara, dar este unul specializat care pentru moment nu exista). As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)