avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... drepturi de autor continut website
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

drepturi de autor continut website

Va solicit ajutorul in legatura cu o problema pe care nu am reusit s-o lamuresc facand cercetari si intreband in stanga-dreapta (zilele astea avocatii nu prea sunt de gasit). Am un website pe care l-am dezvoltat impreuna cu asociatul meu. A pornit ca proiect cu articole pe teme medicale si lifestyle. Recent am avut surpriza ca una din cunostintele mele (revoltator) sa-mi ia pur si simplu articole de pe site si sa le posteze pe 2 dintre site-urile care ii apartin, plus sa le publice intr-o revista de lifestyle cu un tiraj destul de mare (de unde bineinteles castiga bani din publicitate) si sa le trimita mai departe pentru publicare unui ziar online. Bineinteles ca nimeni nu mi-a cerut acordul, ca sa nu mai mentionez faptul ca nici macar sursa sau link-ul nu sunt trecute.
Prima aparitie a revistei a fost conceputa cu 3 (din 7 articole cate erau in total ) dintre articolele care imi apartin.
Raspunsul a fost promp din partea persoanei respective: ca site-urile care-i apartin sunt marca inregistrata si pentru ce se publica sub numele acelea sunt drepturile lui de autor.
Am ramas pur si simplu uluita!!!
Mi-a spus ca daca site-ul meu nu e marca inregistrata nu pot face nimic si ca de data asta e de treaba si nu-si pune mintea cu mine ca altfel m-ar spulbera in instanta.
I-am spus ca voi depune plangere la cei de la google (citisem intre timp pe net) si pot cere pe baza arhivelor pe care le are google sa nu i se mai indexeze paginile care contin articolele de la mine.
Am incercat sa ma documentez pe net sa vad daca are marcile intr-adevar inregistrate. Nu le-am gasit in nici o lista. Si totusi am ramas cu o nelamurire. Legea e clara asupra drepturilor pe care le are cel care concepe, dar ce anume trebuie facut ca acest drept sa-ti fie recunoscut.
Pana acum nu mi-am pus problema sa inregistrez marca. Si cu ce ma ajuta asta in ceea ce priveste continutul site-ului. Si de cand se aplica? De cand exista site-ul sau dupa ce se inregistreaza marca?
Si chiar e nevoie sa-mi inregistrez marca?
Cel mai recent răspuns: raidploiesti , utilizator 01:44, 22 Octombrie 2009
depinde in ce context,

sunt f convins ca producatorul de insecticid are marca pe cuvantul RAID, folosit pt a omora gandaci, deci in chimie probabil si la fel de posibil exista marca RAID pt tiparituri

la fel, ORANGE, desi e in dictionare, e marca in telecomunicatii si lista poate continua, cred ca ar fi util sa discutati cu un avocat specializat in IP (proprietate intelectuala) pentru a va explica in detaliu.
Interesant, dar daca eu fac trademark cuvintele anunturi gratuite asta inseamna ca ii pot da in judecata pe toti cei ce au aceste cuvinte in numele domeniului si in site. Ba chiar as putea sa iau si despagubiri? Adica se poate obtine un drept asupra cuvantului raid in domeniul anunturi gratuite? pot cumpara asa ceva?
Cam ciudat ca un site de anunturi gratuite sa fie amenintat ca nu are voie sa foloseasca cuvantul raid, si colac peste pupaza sa nici nu fie cumparat din Romania.

Va multumesc pentru raspunsuri!
poate ca la prima vedere raspunsurle primite va par amuzante sau nu tocmai fundamentate, insa lucrurile sunt ceva mai complexe, acesta fiind motivul pentru care v-am recomandat sa cautati un raspuns complet la un avocat ip, forumul si raspunsurile primite aici nefiind consultatii juridice complete si complexe ci mai degraba indrumari catre locul in care le puteti gasi

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
Gata, m-am documentat.
Autoritatile din Romania nu sunt in masura sa cerceteze domeniile .com, ci doar pe cele .ro si subdomeniile .com.ro. De domenii .com se ocupa o autoritate internationala. O plangere acolo costa cateva mii de euro si pe langa asta daca nu ai trust international nu ai nicio sansa de castig. Exemplu: Rohnaldinho a castigat cu greu site-ul ronaldinho.com caci tipul ce avea domeniu vindea muzica pe el si nu a putut justifica in niciun fel de ce a ales numele sitului 'Ronahldinho', greu de justificat caci nu se afla prin dictionare.
Asa de greu e un castig de cauza la domenii .com incat nici domenii gen windows + o litera sau un sufix nu a castigat mereu in instanta pentru ca era un cuvant din dictionar iar cei ce-l detineau aveau argumente de ce folosesc ei domeniul acela.
Cat despre pierderi, asta e partea mai interesanta, se pierde doar dreptul de folosire al respectivului domeniu, nu bani, nu despagubiri.
Sponsorul site-ului RaidPloiesti.com, turcul poate justifica numele de domeniu prin legarea de celelalte situri pe care le detine si chiar daca era sub jurisdictia Romaniei acest caz el are astfel de situri pentru multe judete, doar acesta avand un cuvant care "deranjeaza".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosire marca inregistrata alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Va supun atentiei problema mea , va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi . Detineam un site , unde vindeam bijuterii fara valoare , ... (vezi toată discuția)
Plagiere website shaddow333 shaddow333 buna ziua sunt detinator a 2 pagin web ex. www.paginamea1.ro si www.paginamea2.ro cineva vazand ca am suces cu aceste pagini a facut exact aceasi denumiri ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru un dictionar Kapy Kapy Buna seara, As dori sa public un dictionar bilingv (ro- si o limba mai rara, dar este unul specializat care pentru moment nu exista). As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)