avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... buna ziua ! in legatura ku un divort la notar !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

buna ziua ! in legatura ku un divort la notar !

explicati-mi si mie ce beneficii si ce ar trebuii sa trec in actul notarial daca sunt de accord sa-i dau mamei custodia copilului ! sau ce inseamna exact custodia comuna ! decad din drepturile de decizie asupra lui etc,,,,,,,,...????????????? va rog ajutati-ma !!!!!! pot cere la notar ca, copilul sa nu isi schimbe domiciliul fara acordul meu sau daca mama paraseste tara pe timpul cat sta akolo sa-mi dea mie copilul ? ma intereseaza ce drepturi mai am daca ai dau ei custodia ???????????
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
maryusel24, utilizator
Conform codului civil custodia comuna este regula (art.397) si custodia unica exceptia (numai in anumite conditii se poate obtine). Este in interesul superior al minorului pentru ca autoritatea parinteasca sa se exercite in comun de catre parinti, pentru ca ambii sa poata contribui la cresterea si educarea lui. Avand in vedere ca la notar, divortati amiabil, trebuie sa discutati cu sotia, intrucat si ea trebuie sa fie de acord cu doleantele dvs. cat si invers.
Dupa ce ajungeti la un numitor comun, notarul doar autentifica conventia partilor. Puteti solicita, si obtine ce va doriti, daca exista un consens.

Pentru a avea o idee despre ce contine o incheiere de admitere a unei cereri de divort la notar va recomand sa cititi urmatorul model:


ÎNCHEIERE DE ADMITERE A CERERII DE DIVORŢ

nr. ....... din data ..........


În dosarul de divorţ aflat pe rolul acestui birou notarial, privind pe .............numele şi prenumele soţilor) .............,înregistrat cu nr. ......... din data de ......., având ca obiect desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, la apelul nominal au răspuns:

1................, domiciliat în .....

2.............., domiciliat în ........,

cu ultima locuinţă comună în ...................

Soţii, prezenţi în faţa notarului public, declară că îşi menţin cererea de divorţ depusă la data de ........ şi că au convenit ca după desfacerea căsătoriei:

a)soţul:

- să poarte numele ..............., avut înaintea căsătoriei;

- să păstreze şi să poarte numele ........., rezultat din căsătorie;

b)soţia:

- să poarte numele ..............., avut înaintea căsătoriei;

- să păstreze şi să poarte numele .........., rezultat din căsătorie.

c)prin convenţia autentificată sub numărul...., s-a luat act de acordul părinţilor cu privire la:

-exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi

-stabilirea locuinţei copiilor după divorţ astfel: .....

-soţul separat de copil va avea dreptul să păstreze legături personale cu acesta/aceştia, după cum urmează: .....

-contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copilului/copiilor se va executa astfel: .....

d)s-a efectuat raportul de anchetă psihosocială de către ....., care a concluzionat că acordul soţilor cu privire la exercitarea în comun a autorităţii părinteşti şi cel cu privire la stabilirea locuinţei copiilor minori la părintele ...... cu adresa în ....... este în interesul copiilor minori;

e)s-a/s-au audiat copilul/copiii minori în şedinţa din data de ........., şi acesta/aceştia şi-a/şi-au exprimat opinia......., aceasta fiind consemnată în procesul verbal de audiere a minorului/minorilor din data de ........, opinie care potrivit raportului de anchetă psihosocială este în interesul minorului.

Stăruim în cererea de divorţ:

Semnături:

1 soţ:...................................

2 soţie:................................

Notarul public,



având în vedere declaraţia soţilor că stăruie în cererea de divorţ, precum şi actele depuse la dosarul de divorţ, văzând că sunt îndeplinite condiţiile pentru desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, prevăzute de art. 375 alin. (2) şi urm Cod civil,



CONSTATÃ:



1. Stăruinţa soţilor în cererea de divorţ, pentru desfacerea, la cererea şi prin acordul soţilor, a căsătoriei încheiate la data de .................. la Primăria ................, judeţul ................, între ..................... şi ..................

2. Învoiala soţilor cu privire la numele pe care îl vor purta după desfacerea căsătoriei:

- soţul.........................................................................;

- soţia........................................................................;

3. Acordul soţilor cu privire la:

- exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi

- stabilirea locuinţei copiilor după divorţ astfel: .....

-soţul separat de copil va avea dreptul să păstreze legături personale cu acesta/aceştia, după cum urmează: .....

- contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copilului/copiilor se va executa astfel: .....

4. Concluziile raportului de anchetă psihosocială, care au stabilit că acordul soţilor este în interesul minorului/minorilor.

5. Opinia minorululi/minorilor, în sensul de a locui cu părintele ...... la adresa .....


Pentru aceste motive,

DISPUNE:

Admite cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul părţilor.

Eliberează certificatul de divorţ pentru desfacerea căsătoriei, privind pe soţii............................... şi.................................

Efectuează menţiunea realizării acordului dintre părinţi cu privire la copilul/copiii minori conform convenţiei autentificate sub nr. .... din data .....

Efectuează pe certificatul de căsătorie menţiunea prevăzută la art. 877 alin. (3) din Regulamentul de punere în aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, adoptat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 710/C/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa: Uniunea Naţionala a Notarilor Publici din România

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ancheta sociala nechab nechab In noul cod civil , Art. 375, este scris : (2) Divorțul prin acordul soților poate fi constatat de notarul public și în cazul în care există ... (vezi toată discuția)
Depunere acte divort fata stirea celuilalt sot- divort pe cale notariala Suruianu Suruianu Buna ziua!Exista posibilitatea ca unul din soti sa depuna actele de divort fara stirea celuilalt la un notar??In cat timp ar trebui sa vina citatia acasa?? (vezi toată discuția)
Divort la notar loredana69 loredana69 doresc sa divortez de sotul meu,pot face asta la notar?cat costa acest lucru?ce trebuie sa fac?multumesc! (vezi toată discuția)