Intr-un imobil de 7 nivele cu apartamente proprietate personala exista cablu TV tras prin strapungerea tuturor etajelor si alt cablu subteran, optic.
Se doreste de un nr de proprietari tragerea altui cabluTV pentru o alta companie, prin alta strapungere a etajelor. Un nr de proprietari este impotriva, argumentand afectarea rezistentei imobilului.
Dorim sa respectam legea si iata intrebarea: care este procentul din nr de proprietari care trebuie sa aprobe efectuarea unei astfel de lucrari si unde este prevazuta aceasta reglementare din punct de vedere legal?
Multumesc celor care vor impartasi aici cunostintele si experienta!
Doamna, firma de cablu vine la asociatie sa ceara acordul de intrare in bloc. Acest acord il da comitetul executiv care "guverneaza" asociatia intre adunarile generale si care semneaza un contract cu acel provider.
Sintagma de "asociatia de proprietari" inseamna comitetul executiv, nu toti proprietarii.
In cazul acesta, al dv., este suficient acordul comitetului executiv fara a mai intreba proprietarii.
Daca acestia au ceva de reprosat, atunci sa o faca in cadrul AG anuale a proprietarilor unde isi pot alege un comitet in care au incredere si care sa-i reprezinte peste an.
Pe de alta parte, gaurirea pardoselii dintre etaje nu afecteaza in niciun fel rezistenta cladirii.
Ce sugestie v-as face eu este ca atunci cand incheiati acest contract cu firma respectiva sa consemnati in el si o chirie lunara, asta ca sa nu aveti probleme ulterior cum ca nu v-ati gandit, dar ca parca ati vrea niste bani....pentru ca ulterior va fi mai greu sa ii puneti la plata vreunei chirii.
Banii din chirie intra in fondul de reparatii si asociatia poate face ceva lucrari de intretinere sau reparatii in beneficiul proprietarilor, inclusiv al carcotasilor.....:)
Comitetul trebuie sa supravegheze indeaproape lucrarea, sa ceara un proiect al montarii cablurilor si casetelor, sa vada unde se inteapa ei pentru curentul electric (sa fie inaintea contorului asociatiei) si, in general, sa execute o lucrare estetica ca sa nu urateasca privelistea....
Nu va puteti impotrivi gratuit intrarii in bloc a altui provider pentru ca se pune problema ingradirii libertatii de alegere a furnizorului de servicii pentru anumiti proprietari. Impotrivirea s-ar putea face numai in masura in care firma nu accepta conditiile asociatiei (chirie, locuri de pozare, plata curentului - daca e cazul - etc.)
Help!
Am solicitat reprezentantului firmei respective de cablu, contractul si proiectul de montaj.
Primesc raspunsul ca ei nu incheie contract cu asociatiile de proprietari ci doar contracte individuale cu persoanele carora le instaleaza cablul in apartament. Cat despre proiect, nu fac astfel de proiecte ci la momentul montajului executa asa cum solicitam noi. La insistentele mele a solicitat ca noi sa dam in scris cerintele si ei sa raspunda.
Pentru a obtine acordul asociatiei reprezentantul firmei mi-a dat o hartie cu niste informatii generale despre fazele executarii modernizarii pe care sa o semnam ca suntem de acord cu lucrarile de modernizare.
Mentionez ca pana in prezent firma respectiva nu a cablat niciodata in blocul nostru. Mi se pare suspect acest mod de abordare din partea lor.
Ce negociere putem face neavand un contract?
Pot sa insist pentru incheierea unui contract intre asociatie si firma respectiva?
Da, insistati si spuneti si de ce doriti acest lucru.
Pentru ca asociatia ii reprezinta pe proprietari in fata tertilor si ca orice afectare a proprietatii comune se poate permite numai de catre asociatie, nu de catre fiecare proprietar in parte.
Fiecare proprietar a semnat un acord de asociere, trecand drepturile sale de reprezentare in fata tertilor asociatiei care ii reprezinta pe toti proprietarii si pentru ca proprietatea comuna este a tuturor proprietarilor, nu numai a prezumtivilor lor clienti.
Providerii incearca sa treaca peste aceste contracte cu asociatiile pentru a face ce vor in bloc fara sa-i traga nimeni la raspundere, fara sa le ceara nimeni nimic.
E timpul sa inteleaga ca proprietatea comuna este fortata, adica peste tot unde ei isi pozeaza cablurile au toti proprietarii cota-parte indiviza, nu numai clientii lor.
Cu clientii incheie contracte de furnizare a serviciului, nu de pozare a cablurilor.
Utilizarea spatiului comun este cerut reprezentantului proprietarilor, adica asociatiei.
Am tot invartit aceleasi argumente in fel si chip in mai multe fraze pentru a va alege forma sub care va argumentati negocierea cu ei.
Daca nu vor...."la revedere", mai exista si altii.
Multumesc mult, la fel si eu caut argumente cat mai solide pentru ca eu chiar vreau si ma lupt sa reprezint cat mai bine pe toti membrii asociatiei, si cei pro si cei contra, in cazul de fata.