avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prima Casa perioada de 5 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prima Casa perioada de 5 ani

Am achizitionat un apartament prin programul Prima Casa 1 in dec. 2009. Dupa cum stiti, exista o perioada de 5 ani in care nu ai voie sa instrainezi apartamentul. Legile care le-am citit sunt aici: [ link extern ] .
Intrebarea mea este: exista vreo metoda de a reduce aceasta perioada de 5 ani? Sa invocam, de exemplu, incapacitatea platii ratelor datorita reducerilor de 25% din salariul meu, sau orice altceva? Incat sa permita vinderea apartamentului cat de repede posibil?
Cel mai recent răspuns: fulminator , utilizator 16:47, 19 Iunie 2012
Legea prevede interdictia de a vinde imobilul pe o perioada de 5 ani de la data dobandirii acestuia, adica nu va posibilitatea dvs. ca de buna voie sa-l vindeti si acesta clauza nu se poate schimba. daca nu mai puteti plati ratele atunci vezi fi executat de catre banca si bineinteles va fi vandut, dar e cu totul alta situatie, deoarece vanzarea se face prin intermediul unui executor.
Legea permite si nu permite multe. Nu iti impartasesc parerea. Altcineva?
in normele metodologice de aplicare ale programului prima casa gasiti raspunsul:

....
Preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinţei în cadrul programului de către orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate valabile la data preluării, prin novaţie, se face sub condiţia menţinerii garanţiilor instituite prin lege asupra imobilului şi cu aprobarea FNGCIMM privind eligibilitatea beneficiarului care preia finanţarea garantată şi locuinţa
..................

Articolul 5.11
(1) Finanţatorul îşi exprimă acordul în numele şi în contul statului pentru preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinţei/locuinţei viitoare în cadrul programului de către: a)orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, prin novaţie, sub condiţia menţinerii garanţiilor instituite prin lege asupra imobilului şi cu aprobarea FNGCIMM privind eligibilitatea beneficiarului care preia finanţarea garantată şi locuinţa; sau b)oricare dintre coproprietari, în vederea întregirii dreptului de proprietate ori măririi cotei-părţi din dreptul de proprietate; sau c)unul dintre soţi, ca efect al partajului, în condiţiile legii.
(2) În vederea realizării operaţiunii prevăzute la alin. (1), Finanţatorul îşi exprimă acordul, în numele şi în contul statului, pentru ridicarea temporară a interdicţiei de înstrăinare.
(3) Preluarea creditului de către un alt beneficiar, înainte sau după expirarea perioadei de 5 ani de interdicţie de înstrăinare a imobilului, se consideră o nouă acordare şi va fi analizată în condiţiile valabile la data preluării.

Rezulta ca puteti instraina imobilul inlauntrul termenului de 5 ani DOAR unei persoane eligibile pentru programul prima casa.
Iti multumesc. +1 aplauze. Daca mai stii alte brese prin interdictia de 5 ani, te rog sa le comunici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament prima casa mai devreme de 5 ani mihai_albu_2012 mihai_albu_2012 Am gasit un ordin al ministrului de finante [b]\"O R D I N privind modificarea și completarea Ordinului ministrului finanțelor publice și al ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cumparat prin prima casa Daniela_83 Daniela_83 Buna ziua tuturor, Am cumparat in ianuarie 2011 un apartament prin programul Prima Casa. Pentru ca eu si prietenul meu nu eram casatoriti, el nu a putut fi ... (vezi toată discuția)
Donatie/mostenire prima casa kbi kbi Buna ziua, intentionez sa achizitionez un apartament prin programul Prima casa. Am inteles ca apartamentele dobandite prin donatie/mostenire nu pot fi ... (vezi toată discuția)