avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament cumparat prin Prima Casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament cumparat prin Prima Casa

Buna ziua tuturor,

Am cumparat in ianuarie 2011 un apartament prin programul Prima Casa. Pentru ca eu si prietenul meu nu eram casatoriti, el nu a putut fi coplatitor. As vrea sa stiu in ce conditii prietenul meu poate aparea si el ca proprietar si sa aibe dreptul la 1/2 din apartament?
Ma gandeam la vanzarea a jumatate de apartament, dar nu stiu exact in ce conditii.

Multumesc mult,
Cel mai recent răspuns: Rosseleinesss , utilizator 23:02, 11 Februarie 2016
Sunt trei cai prin care poate fi realizata vanzare bun imobil achizitionat prin programul prima casa
Prima varianta -chiar daca in cartea funciara a imobilului este prevazuta interdictia de instrainare, este aceea ca imobilul sa fie preluat, prin novatie, de o alta persoana fizica, care indeplineste conditiile de eligibilitate ale programului.
In acest sens, banca si fondul de garantare isi exprima acordul in numele si in contul statului pentru preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei,in cadrul programului de catre:
-orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate, prin novaţie, sub conditia mentinerii garantiilor instituite prin lege asupra imobilului si cu aprobarea FNGCIMM privind eligibilitatea beneficiarului care preia finantarea garantata si locuinta
- oricare dintre coproprietari, in vederea intregirii dreptului de proprietate ori maririi cotei-parti din dreptul de proprietate sau de catre unul dintre soti, ca efect al partajului, in conditiile legii.
Banca isi exprima acordul, in numele si in contul statului, pentru ridicarea temporara a interdictiei de instrainare.
Alta varianta este de a se achita integral creditul din surse proprii iar ulterior se vor face demersurile necesare pentru ridicarea interdictiei de instrainare, deoarece obiectul garantiei practic nu mai exista, astfel ca imobilul se poate vinde fara nicio restrictie.
A treia varianta este vanzarea imobilului, vechiul proprietar urmand sa achite total creditul din suma obtinuta din vanzare.
Se obtine initial acordul de instrainare de la banca si de la Ministerul Finantelor, dupa care se realizeaza efectiv transferul de proprietate si actele aferente.
Noul cumparator poate cumpara imobilul inclusiv prin credit ipotecar standard, nefiind conditionat de accesarea unui alt credit Prima Casa.
Buna seara!
Ma confrunt cu o situatie putin atipica si sper ca voi gasi vreun raspuns pe acest forum. Am un credit prima casa, realizat in 2013 si chiar daca nu au trecut cei 5 ani, as dori sa vand apartamentul pentru a ma muta la casa. Stiu ca se accepta rambursarea integrala anticipata si o data cu aceasta s-ar ridica orice interdictie de instrainare, insa eu nu dispun de acesti bani. Eu vreau sa vand apartamentul curent, sa achit apoi restul de credit la banca si cu diferenta ce-mi ramane sa dau un avans pentru credit ipotecar.
Am auzit o mie si una de pareri...ca se poate, ca nu ...etc. Exista cineva care s-a confruntat cu aceasta situatie? Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima casa perioada de 5 ani fulminator fulminator Am achizitionat un apartament prin programul Prima Casa 1 in dec. 2009. Dupa cum stiti, exista o perioada de 5 ani in care nu ai voie sa instrainezi ... (vezi toată discuția)
Apartament "prima casa" partaj divort divort2011 divort2011 Buna ziua! Sunt in situatia urmatoare: la inceputul acestui an am cumparat un apartament prin programul \"prima casa\". Ma aflu in pragul unui divort si as ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament luat prin programul prima casa euggen23 euggen23 Buna ziua tuturor, am o nelamurire in caz ca ma pueti ajuta. Prin februarie-martie 2010 am cumparat un apartament prin prima casa, iar acum as ... (vezi toată discuția)