avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale

Lucrez la o firma de paza cu sediul in Bucuresti in functia de agent de paza.Ca urmare a faptului ca respectiva societate a incalcat in repetate rinduri legislatia muncii(ore suplimentare platite necorespunzator,orele efectuate in sarbatorile legale platite fara nici un spor,etc...)am inregistrat o petitie la I.T.M. Bucuresti,institutie de la care am primit un raspuns prin posta in care,printre altele,se specifica:"In urma acestui control(al Serviciului Control Relatii de Munca-nota mea),in urma deficientelor constatate s-au dispus masuri potrivit art.6 si 19 din Legea nr.1081999..."s.a.m.d.
Toate bune pina aici,cei de la institutia mai sus amintita si-au facut treaba,doar ca orele suplimentare si cele efectuate in sarbatorile legale sint platite in continuare la fel de necorespunzator,in zilele de plata neexistind un "fluturas" sau orice alt act in care sa se specifice orele lucrate in respectiva luna precum si plata contributiilor si impozitelor aflate in sarcina angajatorului.
Deci,ce-i de facut?La ce institutie a statului sa apelez pentru ca societatea la care lucrez sa respecte legislatia in domeniu?!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:07, 15 Iunie 2012
Singura solutie este sa actionati in instanta angajatorul .
@ xenofon

Singurele institutii ale statului la care puteti apela sunt : Inspectia Muncii si/sau ITM-ul .. acestea au ca atributii exercitarea controlului de stat asupra respectării cadrului legal de reglementări în domeniul muncii la agenţi economici şi persoane fizice, care angajează munca salarială şi întreprinde acţiuni în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din acest domeniu.
In speta, va puteti adresa din nou ITM-ului specificand faptul ca angajatorul dvs continua sa nu respecte reglementarile legale din domeniul muncii.
ITM ul poate constata contraventiile,poate propune masuri angajatorului,poate aplica amenzi,dar daca amiabil angajatul nu reuseste sa-si capete un drept salarial cuvenit,datorita incalcarii repetate si chiar sanctionate a legislatiei muncii de catre angajator,eu cred ca singura solutie ramane tot instanta.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Deci,ce-i de facut?La ce institutie a statului sa apelez pentru ca societatea la care lucrez sa respecte legislatia in domeniu?!

Prin urmare. va puteti adresa din nou ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii .. insa pentru recuperarea drepturilor salariale restante puteti formula si o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a fi obligat la plata acestora ..

Instanta chiar daca il va obliga la respectarea legii nu are cum sa-l sanctioneze ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare istvan63 istvan63 Sunt agent de paza la o institutie de invatamant de stat,am acumulat 820 de ore suplimentare( necompensate in nici un fel).Vreau sa schimb locul de munca cat ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac pt. a-mi primi drepturile? dorali dorali in urmatoarele zile ,astept sa fiu data afara, pt. ca nu vreau sa stau peste programul de 8 ore, deoarece nu ne platesc, si nici libere platite in contul lor ... (vezi toată discuția)
Registru prezenta servici arakys arakys Buna ziua! Angajatorul nu-mi plateste orele lucrate suplimentar. Pentru a dovedi acest fapt, singura evidenta este Caietul de Prezenta/Predare-Primire a ... (vezi toată discuția)