avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Coasigurat sãnãtatea
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Coasigurat sãnãtatea

Lucrez de 4 luni,înainte am lucrat câțiva ani în străinătate:(( . Acum casa de asigurări îmi cere plata pe șase luni retroactiv:stunned: altfel eu și soția mea nu putem beneficia de asigurareX-(.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:11, 16 Iunie 2012
Este legala aceasta solicitare de plata.

Ordinul 617/2007:

ART. 28
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat sã achite contribuţia legalã pe ultimele 6 luni, dacã nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale. Contribuţia în acest caz se calculeazã la salariul minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, calculându-se majorãri de întârziere. Nivelul majorãrilor de întârziere este cel în vigoare la data plãţii.
Exemplu de calcul pentru aceastã situaţie: O persoanã avea obligaţia sã plãteascã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adreseazã casei de asigurãri de sãnãtate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificãrilor casa de asigurãri de sãnãtate constatã cã, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceastã persoanã nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de bazã are obligaţia sã plãteascã contribuţia pe 6 luni (1 februarie 2007-31 iulie 2007), calculatã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, precum şi majorãri de întârziere la nivelul în vigoare la data plãţii. Data de la care începe sã curgã perioada de 6 luni începe de la data de 1 august 2007. Dupã efectuarea acestei plãţi persoana în cauzã are obligaţia plãţii lunare a contribuţiei la fond, calculatã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã, dacã nu realizeazã venituri impozabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva a contributiei la sanatate lavieestbelle lavieestbelle Am lucrat cu contract de munca pe jumate de norma in perioada mai -noiembrie 2011. De atunci nu am mai realizat venituri si nu am mai fost asigurat. Nici nu am ... (vezi toată discuția)
Redobandirea calitatii de asigurat in sist. asigurarilor sociale de sanatate Elena Soare Elena Soare Pana in 1998 am fost salariat si am fost asigurat conform legii. Ulterior am platit asigurarea de sanatate, pe baza de chitante, direct la CASMB in str. ... (vezi toată discuția)