avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... neplata concediului medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

neplata concediului medical

buna,lucrez intr-un super market, iar in luna aprilie m-am imbolnavit am avut CM din 27 .04 -30.04 ,apoi in luna mai 01.005-05.05,mi s-a retinut din salariul de pe aprilie 50 lei ,iar in luna pe luna mai ,nu am mai luat bonurile (precizez ca lunar primim 17bonuri , desigur ca lucram 28 -29 zile lunar a cate 8 ore).salariul fiind de 700 lei si 17 bonuri x 9 lei .E normal sa nu ti se plateasca CM ? Cui ar trebui sa ma adresez ?
Cel mai recent răspuns: nelyma , utilizator 20:50, 23 Iulie 2012
E firesc sa nu primiti bonuri de masa pentru perioada in care sunteti in concediu medical.
Alte retineri din salariu nu sunt insa legale. Puteti face plangere la ITM.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

Probabil concediul medical a avut cod 01. Acesta se plateste 75%, de aceea restul de plata v-a fost diminuat. Referitor la tichetele de masa, acestea nu se dau pt. perioadele de concedii medicale, concedii de odihna, delegatii (se acorda diurna).
Ar trebui sa intrebati angajatorul de ce nu ati primit tichetele de masa aferente zilelor lucrate.
@nelyma,


1.Daca aveti un salariu de 700lei si in aprilie ati beneficiat de 4zile cm(27-30,dintre care doar 2 lucratoare se platesc)atunci situatia pe statul de plata-fluturas,trebuie sa se prezinte astfel:

Total zile lucratoare aprilie:20
Zile efectiv lucrate apr: 18
Zile de cm:2

Pt. cele 18 zile lucrate , salariul brut realizat este de 629lei(700/160 orex18zile)
Pt. cele 2 zile cm indemnizatia bruta cm:33,07x2x75%=50lei

TOTAL VENIT BRUT APRILIE: 629+50=679lei
Aveti un venit brut de doar 629lei pe statul de plata?Atunci s-ar putea spune ca lipsesc cei 50 lei.Va rog sa reveniti cu fluturasul de pe aprilie, sa putem clarifica exact aici despre ce este vorba....inainte de a va adresa unei autoritati ,Casa de Sanatate ,daca va fi cazul desigur.


2.Cat despre tichetele de masa,acestea se acorda doar pt. zilele cat ati prestat efectiv nu si pt. zilele de cm,deci ar trebui sa primiti proportional cu zilele lucrate in aprilie.In ce data din luna primiti bonurile?
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
multumesc pentru raspunsuri. In privinta tichetelor stiu ca se dau doar zillele in zilele in care se lucreaza, dar la noi in firma ''cica'' se taie toate bonurile de pe acea luna,chiar daca ai o zi de concediu medical sau de odihna din acea luna , iar despre fluturasi ce sa va spun ? Nu exista asa ceva. Se semneaza doar statul de plata . data la care se primesc bonurile e dupa data de 10 ale lunii.Sunt curioasa ca in data de 23.06 voi primi salariul pe luna mai s-ar putea sa imi retina si din acest salariu.La noi orice e posibil.

Alte discuții în legătură

Salariul minim pe economie si bonurile de masa burdusel liviu burdusel liviu Buna ziua, fica mea este angajata ca vanzatoare la un magazin privat unde are salariul minim pe economie.Patroana le da si 20 de bonuri de masa pe care le ... (vezi toată discuția)
Cum calculez salariu cu co si cm in aceeasi luna? anna_karenina anna_karenina Buna ziua. Va rog sa ma invatati cum se calculeza salariul pentru o luna in care ai si CM in luna respectiva. Salariile brute pt anul 2013: ianuarie 1826 lei; ... (vezi toată discuția)
Concediu 75% ioana.dumi ioana.dumi Buna ziua am si eu o nelamurire.Sunt insarcinata si sun t in medical de 75% .incepand din 27. 04.2011.pana in ziua de astazi bani pe card ,ca iau salarul pe ... (vezi toată discuția)