avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS / FNUAS vs COPII
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS / FNUAS vs COPII

Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii ce prevede categoriile de persoane care beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a datora contributii la FNUASS, nu datoreaza contributii de sanatate copiii pana la varsta de 18 ani.
In acesc caz, cum este posibil sa platesc pentru analizele unui copil de 10 ani neampliniti120 lei, acum urmand sa facem alte investigatii medicale, ce ma vor costa peste 400 lei??? Tin sa mentionez ca lunar cotizez la CASS peste 220 lei. Avand in vedere varsta copilului, legea si contributia mea la CASS, ce pot face pentru a recupera acesti bani platiti pentru analizele medicale ale copilului? Daca am card de asigurare privata, copilul poate benefifia de investigatii/tratamet in baza acestei asigurari private?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 23:57, 18 Iunie 2012
1.Despre ce investigatii paraclinice(analize medicale) este vorba concret?Va rog sa nominalizati,pt.ca nu toate sunt decontate de FNUASS,chiar daca sunteti asigurata atat dvs. cat si copilul.
2.Mai exista posibilitatea ca acele analize sa le fi facut ori fara trimitere de la medicul de familie,ori fara programarea prealabila,caz in care sunt considerate la cerere si se suporta c/v acestora.
3.Pt. asigurarea privata ,trebuie sa va informati exact la compania de asigurari ce servicii
medicale acopera polita si daca de acestea pot beneficia si copiii minori .
Analizele facute au fost cele date de medicul de familie, adica hemoglobina, limfocite, monocite, examen urina, coprocultura, calcemie, etc...Trimitere de la medic am avut. In ce priveste programarea, "nu va putem programa decit in august" au fost majoritatea raspunsurilor primite, august fiind cel mai apropiat termen. Ori, copilul imi este bolnav acum, nu in august. Nu stiu daca vreun parinte isi stresseaza copilul facandu-i analize de dragul plimbarii prin policlinici. Analizele care urmeaza sa le facem sunt Ig A, Ig E, Ig G, testul Elisa, test de digestie, examen coproparazitologic, VSH, HIV, anticorpi antitissue, ecografie abdominala s.a. Daca pentru a beneficia copilul de prevederile legii trebuie sa se imbolnaveasca cu programare, sa-mi fie cu iertare, dar se poate abroga aceasta lege fara probleme!
1.Analize si imagistica ce se deconteaza de catre casa ,in sistem ambulatoriu,daca exista programare:

-IgA-seric
-IgEseric
-IgGseric
-VSH
-examen coproparazitologic
-hemoleocograma completa
-ecografie abdominala

2.Nu se deconteaza in sistem ambulatoriu:
-Testul ELISA
-Hiv(cu exceptia gravidelor)
-anticorpi antitissue
-test digestiv

3.Singura solutie pt. a evita programarea si decontarea integrala este o internare de o zi ,se face o foaie de internare in sectia pediatrie de ex. fiind vorba despre un copil,pacientului ii sunt facute toate analizele prescrise fara plata .Luati legatura cu medicul de familie si discutati problema.
Medicul de familie este un generalist habarnist care se uita in foaia de analize mai jalnic decat ma uit eu. In urma primelor analize efectuate si a consultatiei vizuale a copilului a spus ca nu are nimic, desi copilul se vede si ochiul liber ca nu este ok. De aceeasi parere cu mine este si medicul specialist din policlinica, cel care mi-a dat al 2-lea set de analize. Si sa ma duc la medicul de familie sa-i cer internare cand el mi-a spus ca nu are nimic copilul...hmm...m-as mira sa-mi dea bilet de internare. N-am decat sa astept sa cada copilul pe strada, sa chem salvarea si asa sa ajung si in spital. Desi nu ma vad eu sacrificand copilul pentru a face pe plac Casei de Asigurari.
Oricum, multumesc pentru informatii si sfaturi. Asteptam aprobarea legii asigurarilor private de sanatate pentru a putea beneficia si noi, romanii, de servicii medicale "de calitate".
Dar nu are importanta cat de "habarnist" este medicul de familie,este dreptul dvs. si al copilului,internarea de zi nu inseamna ca va trebui sa stati internata cu copilul in spital,numai foaie se face si mai apoi investigatiile recomandate.Si medicul specialist din ambulatoriu poate da o astfel de trimitere.
Daca sunteti nemultumita de medicul de familie de ce nu il schimbati?

Alte discuții în legătură

Asigurare sanatate ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As dori sa stiu cum trebuie sa procedeze o persoana care nu are asigurare de sanatate (locuieste la tara si nu are nici un fel de ... (vezi toată discuția)
Analize medicale obligatorii - in gradinita respectiv scoala magicstar magicstar Buna seara, As dori sa stiu care sunt analizele medicale in vigoare necesare pentru angajarea in gradinita si respectiv in scoala, ca educator respectiv ... (vezi toată discuția)
Trimitere de la medicul de familie o data la 3 luni andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea marea problema, am nevoie de un bilet de trimitere de la doctorul de familie, insa doctorul meu de familie refuza sa-mi ... (vezi toată discuția)