avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... RCA Moped
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

RCA Moped

Buna,

as dori sa stiu daca legea prevede asigurare RCA pentru mopede.
Am fost oprit in trafic, iar Politia mi-a solicitat asa ceva ... nu aveam si am primit un avertisment, amenda fiind 1000 RON minim.

Cautand pe [ link extern ] :

Art.76. - (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu exceptia celor cu tractiune animala, a remorcilor si a mopedelor, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila în caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii.


Prin urmare cine are dreptate ?
E cumva textul de lege invechit pe acel site ?

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: bugsbunny_ro , utilizator 16:19, 28 Iunie 2012
catalin2832 a scris:

Noul cod rutier nu a intrat in vigoare. Legea 136 reglementeaza asigurarile RCA.


@nucu$ s-a exprimat gresit spunand "noul cod rutier" dar are dreptate in privinta art. 76 din oug 195. articolul respectiv a fost modificat prin oug 69/2007.

Ordonanţă de urgenţă nr. 69/2007 din 28/06/2007 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 443 din 29/06/2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Art. I. - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

21. Alineatul (1) al articolului 76 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 76. - (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepţia celor cu tracţiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii."
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
cyan, moderator
Legea 136/1995 (privind asigurarilr) a fost modificata in cazul de care vorbim prin Legea nr.304/2007, schimbandu-se unii termeni astfel:
1. La articolul 11, punctul 2 va avea urmatorul cuprins:
"2. vehicul - orice mijloc de transport, cu sau fara propulsie proprie, destinat deplasarii pe uscat, inclusiv orice tip de remorca, indiferent daca este cuplata sau nu, exceptie facand cele care se deplaseaza pe sine, bicicletele sau vehiculele cu tractiune animala;".

6. La articolul 48, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:

Art. 48. - Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si sa aplice pe parbrizul vehiculului sau in alt loc vizibil din exterior vigneta."

In aceasta idee si mopedul este un vehicul inregistrat ce trebuie asigurat.

In privinta Noului Cod Rutier, intr-adevar nu a intrat in vigoare decat de la 01.ian. 2012 si a trecut timpul in mod insesizabil!!
Orice asigurator autorizat sa practice RCA, are si tarif pentru mopede sub 50 cmc
Multumesc pentru lamuriri.

Prin urmare inteleg 2 lucruri :

1 - ceea ce e publicat pe site-ul mai sus mentionat este incorect / invechit
( [ link extern ] )

2 - codul rutier vechi se batea cap in cap cu legea ce reglementeaza asigurarile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie auto inmatriculate primarie ariana03 ariana03 Buna ziua, as dori sa stiu daca exista ceva prevederi legale actuale, prin care sa existe obligativitatea autovehiculelor inregistrate la primarie de a avea ... (vezi toată discuția)
Auto inmatriculat strainatate poate fi condus in romania peste 90 zile? Ana_Steflea Ana_Steflea Buna ziua , Daca ma poate ajuta cineva as vrea sa stiu daca pot conduce un autoturism inmatriculat in strainatate mai mult de 90 de zile de la introducerea ... (vezi toată discuția)
Legislatie rutiera ioanlada ioanlada in ultimul timp au aparut autoturisme cu numar galben pe care scrie un numar si numele comunei care a emis acest numar aceste autoturisme circula fara ... (vezi toată discuția)