avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme firma de paza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme firma de paza

Salutare am lucrat la o firma paza se faceau ore suplimentare foarte multe si nu eram de acord :) ...Mi-am bagat demisia si nu au vrut sa imi accepte demisia mi-au spus sa stau in preaviz 20 zile si io nu am fost de acord cu preavizul la care mi-au spus ....ca ma penalizeaza si as vrea stiu daca au voie conform legii sa ma penalizeze daca io nu am acceptat preavizul

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 19 Iunie 2012
Demisia este un act unilateral de vointa.Aceasta nu trebuie aprobata.Depuneti-va demisia prin care informati angajatorul ca demisionati din functia detinuta....si atat.Solicitati nr.de inregistrare al acestui document.
Demisia este un act unilateral de vointa care este reglementata de art.81 din Codul Muncii.
Daca doriti incetarea relatiilor de munca nu sunteti obligat sa va motivati demisia, ci doar sa anuntati angajatorul in scris asupra deciziei pe care ati luat-o. Angajatorul este obligat prin lege sa inregistreze demisia. In caz de refuz, puteti dovedi prin orice mijloc faptul ca ati instiintat angajatorul. Procedati cum v-a sfatuit mai sus @andymaurul.
Demisia este dreptulDvs., insa aveti obligatia de a respecta un termen de preaviz ce este calculat incepand cu data instiintarii angajatorului asupra deciziei de a inceta raporturile de munca cu acesta.
Exista trei situatii de incetare a contractului de munca prin demisie:
Art. 81 C.M. - Definitia legala, procedura si efectele demisiei
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
[...](7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

[ link extern ]

Va aflati in situatia descrisa la punctul 8?
1. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

2. Angajarea raspunderii disciplinare a dvs se va face potrivit dispozitiilor art.247 - 252 C.mun.

3. Art.81 C.mun.:
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
...
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

4. Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...
In acest sens, puteti depune o sesizare la ITM.

5. Nerespectarea dispozitiilor legale privind munca suplimentara constituie motiv pentru care salariatul poate demisiona fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii se acorda sau nu tichetele de masa? David009 David009 Buna, sunt angajat al unei firme de confectii. Doresc sa imi depun lichidarea la zi sau cel putin sa mi se aprobe un preaviz dar mi se spune ca aceste lucruri ... (vezi toată discuția)
Demisia lauramaria1 lauramaria1 Se mai face preaviz daca vrei să îți dai demisia de la o firma? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Cerere demisie lovdreams lovdreams Buna ziua.De mai multi ani lucrez ca montator mobila.De o perioada ( aprox. 1 an ) imi iau salariile doar prin reclamatii ITM sau tribunal.Acum mi-am gasit alt ... (vezi toată discuția)