avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema cu demisia la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema cu demisia la locul de munca

Buna ziua! Am si eu o problema in legatura cu o demisie de la locul de munca. Deci.....
Mama a lucrat la o firma in comert ca vanzatoare. Avea aproximativ 2 luni de munca. Era trecuta pe cartea de munca cu 4 ore si ea statea la servici 12 ore. In timp ce era acolo si-a gasit in alta parte, mai bine, asa ca s-a hotarat sa plece. L-a anuntat pe patron cu o saptamana inainte ca ea o sa plece. Si asa a si fost.
A fost prezenta la inventar (care a avut loc ieri, luni, 19.06.2012, iar mama a lucrat ultima zi sambata, 17.06.2012).
Acum problema este ca patronul vrea sa o dea in judecata pentru ca nu a stat mama in preaviz. Dar eu, din cate stiu, primele 90 de zile sunt numite, confom legii 53/2003, perioada de proba (acest lucru fiind stipulat si in contractul individual de munca), perioada in care angajatul poate sa plece oricand fara preaviz, iar angajatorul poate sa concedieze in orice moment, tot fara preaviz.
Am fost si am vorbit astazi cu angajatorul, care mi-a spus ca trebuia sa stea mama in preaviz 15 zile, pt ca el in timpul asta sa-si caute om. Si mi-a mai spus ca toata marfa expirata o sa i-o impute mamei mele, pentru ca ea trebuia data retur.
Trebuie sa mai precizez ca angajatorul avea foarte multa marfa "la negru", nu stiu daca acest lucru poate fi dovedit.
Va rog sa-mi spuneti ce as putea face in situatia data si daca o poate da pe mama in judecata pt ca nu a stat in preaviz.
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: andreeahorghidan , utilizator 10:30, 20 Iunie 2012
Nu confundati notiunile cu privire la incetarea raportului de munca .. una este incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba si alta aeste incetarea c.i.m. prin demisie.
Daca si-a dat demisia, regula in materie este ca incetarea are loc dupa efectuarea preavizului, exceptie facand situatiile prevazute de alin.7-8 al art.81 C.mun.
Acum nu se mai poate face mare lucru, din moment ce mama deja si-a dat demisia si ultima zi lucrata a fost 17.06.

Practic, inainte de a-si fi dat demisia, mama dvs. avea alte doua modalitati sa inceteze contractul de munca:
- prin notificare in perioada de proba prevazuta in contract. Aceasta notificare nu se confunda cu demisia, sunt 2 lucruri diferite. prin aceasta notificare contractul inceteaza de azi pe maine.
- prin demisie fara preaviz, pentru ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiie esentiale din contractul de munca, respectiv i-a cerut sa lucreze suplimentar in conditii nelegale si nu a intocmit pontajul corect.

Teoretic, unitatea o poate da pe mama in judecata pentru daunele produse de neefectuarea preavizului.
Acum nu se mai poate face nimic, deoarece rezulta mama deja a inaintat demisia simpla, care se afla la angajator. Fara acirdul angajatorului, demisia nu mai poate fi retrasa, in asa fel incat sa putei face o cerere de incetare in perioada de proba sau fara preaviz.
Ultima zi de munca este cea mentionata de mama, dar angajatorul cred ca sustine altceva avand in vedere ca este vorba despre demisie ...:-/
Cererea de demisie, am uitat sa precizez, a fost facuta cu data de 8.06.2012. Notificarea cum trebuia sa sune? Ma gandesc ca acuma e deja prea tarziu sa mai fac o notificare, mai ales dupa ce s-a dat demisia.
Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia data.
Eu sincer, nu as vrea sa se ajunga prin tribunale, procese etc., dar daca alta solutie nu ar fi.....
Va multumesc!
Eu am facut cererea de demisie, in care am precizat art cu perioada de proba din codul muncii si am spus ca, fiind perioada de proba, nu mai este nevoie de preaviz.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz Mary Beloia Mary Beloia Bunã ziua, am semnat un contract de munca pe o perioada nedeterminata in care se precizeaza cã perioada de proba este de 90 zile, as dori sã plec de la ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba cu preaviz EugenGA EugenGA Nu înțeleg dacă in timpul perioadei de proba stau sau nu in preaviz. In lege scrie ca nu stai in cele 90 de zile in preaviz si poti pleca oricând. In ... (vezi toată discuția)