avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba cu preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba cu preaviz

Nu înțeleg dacă in timpul perioadei de proba stau sau nu in preaviz. In lege scrie ca nu stai in cele 90 de zile in preaviz si poti pleca oricând. In contractul meu de minca pe perioada nedeterminata scrie ca am perioada de proba 90 de zile si ca trebuie sa stau in preaviz 20 de zile in cazul demisiei.
Nu înțeleg de ce trebuie stat in preaviz dacă esti in perioada de proba, se bate cap in cap una cu alta.
Angajatorul îmi spune ca trebuia sa îl anunt dinainte ca plec si sa stau in preaviz. De ce sa stau in preaviz dacă era conștient ca sunt încă in perioada de proba si pot pleca de pe o zi pe alta. Am găsi un articol pe avocat.Ro cum ca angajatorii nu au voie sa impună preaviz in perioada de proba si pot fi sancționați cu amenda.
Angajatorul tot îmi bătea apropoul sa stau in preaviz iar pana la urma mi-a dat sa scriu o cerere de demisie.
Acum vine întrebarea mea, ma poate da afara disciplinar cu litera i? Ma afectează la alt loc de munca? Dacă solicit o adeverința cu vechimea in munca sau un extras din Revisal pentru alt loc de munca apare sancționează aceasta?
Nu înțeleg de ce vroia sa ini impună preaviz dacă știa ca sunt in perioada de proba.
Dacă nu am făcut acea notificate se întâmpla ceva? Am citit ulterior ca trebuie o notificare, nu demisie, dar dacă oricum se stipulează ca nu stai in preaviz, nu înțeleg de ce tot se impune lucrul acesta.
VA ROG SA INI DETALIAȚI, NU ÎMI DAȚI EXTRASE DIN ARTICOLE GREU DE INTERPRETAT.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:58, 8 Februarie 2023
Demisia este una, incetarea contractului de munca in perioada de proba este alta....

In cazul demisiei trebuie sa stai in acel preaviz, in celalalt caz... nu. Ambele sunt reglementate de articole diferite din Codul muncii.

Dvs. trebuia in prima faza sa intrebati aici ce sa faceti, daca tot ati citit articole de aici si apoi mergeati la angajator "cu lectia invatata".

Ati semnat sau nu cererea de demisie?
Daca da... ar trebui sa stati in acel preaviz... daca nu... scrieti o notificare catre angajator in care doriti incetarea contractului de munca in baza Art. 31, alin.3 din Codul muncii-Legea 53/2003.
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile și are toate obligațiile prevăzute în legislația muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum și în contractul individual de muncă.
(5) Pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepție acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârșitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu o adeverință, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială de competență acesta își are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevăzut la alin. (5) se reglementează prin lege specială.

Plus ca abaterile disciplinare, mai ales in acest caz, nu ar trebui sa va afecteze la un alt loc de munca, ar trebui sa primeze mai mult ceea ce puteti oferi dvs. angajatorului, ceea ce stiti sa faceti...
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2023
Ionut.ion, utilizator

Eu întreb pentru înscrierea la școala de poliție. Se menționează ca nu trebuie sa fi dat afara pe motive disciplinare in ultimii 7 ani. Din cauza asta nu mai pot intra unde doresc?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
In adeverinta sau extrasul REVISAL apare articolul cu care v-a incetat c.i.m.

Nu se bat cap in cap niciuna ... se confunda demisia cu incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba,

Daca v-ati dat demisia , atunci aceasta poate fi cu sau fara preaviz, potrivit dispozitiilor art.81 C.mun.
Am primit-o adeverința in care apare articolul 55, litera B: Contractul individual de munca a încetat in baza prevederilor art. 55 legea 53/2003 din codul muncii modificata si completată.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2023
EugenGA, utilizator
Nu are nicio legatura cu ce ati postat dvs .. demisie sau incetarea c.i.m. in perioada de proba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca determinat, demisie Furtună Nicu-Vlad Furtună Nicu-Vlad Legea 53/2003 din codul muncii articolul 31 (3) \"In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca/demisie in perioada de proba consumator_IT consumator_IT Buna seara, M-am angajat de aproape o luna (fara 8 zile), deci sunt inca in perioada de proba de 90 de zile. Din pacate, postul nu corespunde deloc ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba IleanaHermann IleanaHermann Buna seara, sunt in perioada de proba de 30 zile si as dori sa stiu daca in acest timp imi dau demisia, trebuie sa stau in preaviz. (Contractul ce l-am semnat ... (vezi toată discuția)