avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... plata majorãrilor de întârziere retroactiv ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

plata majorãrilor de întârziere retroactiv procedurii de declare fiscalã

Bună ziua!
Solicit un ajutor printrun răspuns logic şi profesionist la următoarea problemă privind impozitul pe teren extravilan.
Moştenitorii(în număr de 4) a două titluri de proprietate de teren extravilan care însumează 5,5ha am contestat majorările de întârzire calculate retroactiv procedurii de declarare din anul 2009, pe perioada anilor 2006-2008.
Primăria a respins contestaţia, tribunalul-secţia contencios şi administrativ şi fiscal a respins acţiunea moştenitorilor, curtea de apel a respins recursul moştenitorilor, iar acum suntem la curtea de apel pentru Contestaţie în anulare-Recurs.
Noi, moştenitorii am cerut exonerarea de la plata majorărilor de întârziere calculate retroactiv anului 2009, când s-a efectuat procedura de declarare fiscală a terenului extravilan şi restituirea sau întoarcerea sumelor plătite pentru aceste majorări.
Am invocat faptul că aceste majorări nu sunt din vina noastră şi nu e drept să le plătim, deoarece primăria,respectiv serviciul agricol şi serviciul impozite şi taxe care au emis titlurile de proprietate, nu au calculat la timp (încă din anul 2006) impozitul pe teren extravilan.
Instituţia pârâtă nu şi-a făcut datoria pe articolele prevăzute în Codul de Procedură Fiscală, legiferat prin O.G.nr.92/2003, actualizată prin Legea nr.194/2009, etc.), articole ce dispun obligaţia serviciului de impozite şi taxe din cadrul primăriei de a efectua procedura de declarare fiscală, adică: de a,,transmite contribuabililor formularul de declaraţie fiscală, de a îndruma contribuabilul pentru depunerea declaraţiilor fiscale,de a înştiinţa contribuabilul asupra drepturilor şi obligaţiilor ce îi revin, etc.''(art.7).
La art.83, alin.(4) se prevede ca ,, în cazul nedepunerii declaraţiei fiscale, organul fiscal are dreptul să stabilească din oficiu impozitele şi taxele''.
Pârâta (primăria şi primarul) în toate întâmpinările depuse la instanţe au invocat nedeclararea terenului extravilan, de către noi moştenitorii contribuabili.
Ori, aşa cum am arătat, declararea bunurilor nu se poate face în ,,palmă'', ci presupune efectuarea unei proceduri de către organul fiscal, care trebuia să transmită formularul de declaraţie fiscală, trebuia să îndrumeze contribuabilii cum să-l completeze,trebuia să-i înştiinţeze cu informaţii utile privind termenele de plată, bonificaţiile acodate, majorările de întârziere, etc.obligaţii ce nu le-a efectuat pârâta-primăria.
Faţă de cele expuse aţi putea să ne ajutaţi ce am putea face la nivelul la care am ajuns ,,Contestaţie în anulare''pentru a avea câştig de cauză?
Cel mai recent răspuns: luciana-vasilica , utilizator 11:25, 19 Iulie 2012
Rolul activ prevazut de art. 7 Cod procedura fiscala nu se aplica in situatia expusa de dvs. pentru ca dvs. nu ati solicitat indrumare. Faceti referire la normele de aplicare ale art. 7, respectiv "transmiterea formularelor de declaratii ...", da, v-au fost transmise prin mijloace publice de informare electronica, formularele sunt afisate, sunt publice, nu se pot transmite aceste formulare nominal, organul fiscal nu poate identifica fiecare situatie a unui contribuabil si sa ii transmita acestuia ce formulare sunt necesare pentru indeplinirea obligatiilor sale declarative. Ati avea dreptate in momentul in care v-ati prezentat la ghiseu sa va indepliniti obligatiile declarative iar functionarul v-a comunicat ca nu vrea sa va ajute, nu doreste sa va inregistreze declaratiile etc.
Din punctul meu de vedere aveati obligatia de a declara terenurile la momentul cand dvs. ati dobandit dreptul de proprietate asupra lor. De ce nu ati facut-o atunci? Ati fost impiedicat de un reprezentant al autoritatii unde trebuia sa indepliniti aceasta obligatie declarativa? Intr-o astfel de situatie aveti dreptate, dar altfel nu. Starea de pasivitate in aceasta privinta se sanctioneaza prin aplicarea de majorari de intarziere.
Art. 83 alin. 4 Cod procedura fiscala la care faceti referire creaza un drept autoritatii legale de a stabili din oficiu cuantumul contributiilor, nu poate fi interpretat in sensul ca daca un contribuabil nu isi declara proprietatea, organul fiscal trebuie sa o faca el in locul acestuia. Acest articol creaza un drept pentru ca autoritatea sa actioneze in acest sens, daca nu ar fi aceasta reglementare probabil contribuabilul ar intreba in ce temei mi se calculeaza din oficiu impozitul? Acest articol de lege se interpreteaza in sensul ca daca contribuabilul nu isi indeplineste obligatiile declarative, vine autoritatea legala si ii stabileste ce contributii are de plata. De altfel, chiar inceputul alin. 4 este evident "nedepunerea ...".
Lucrurile trebuie privite din punctul de vedere al art. 81 Cod procedura fiscala, respectiv contribuabilul are obligatia de a depune declaratiile la termen, nu o face, abia atunci vine autoritatea in drept si il someaza sa isi indeplineasca aceasta obligatie sanctionandu-l prin aplicarea de majorari.
In finalul postarii dvs. faceti referire la indrumare, este corect, insa daca nu cereti indrumare nu primiti, daca nu cereti informatii nu primiti.
Raportat la informatiile oferite de dvs., apreciez ca cele doua instante s-au pronuntat corect. Oricum, va urez succes la Inalta Curte.


Cetăţeanul nu are Codul fiscal ,,în frunte'' sau ,,afişat pe pereţi'',pentru a-l studia şi a afla ce obligaţii are, iar notarii întrerup informaţia sau circuitul dopcumentelor emise, deoarece trebuia să consemneze aceste obligaţii în certificatul de moştenitor, sau după emiterea lui trebuia să-l transmită din oficiu,pe cale electronică, primăriei de care aparţine bunurile ce au făcut obiectul certificatului de moştenitor. În continuare salariaţii autorităţii fiscale trebuia să cheme, print-o adresă, cetăteanul pentru a-i face educaţie fiscală, aşa cum prevede Codul de procedură fiscală, şi apoi urmau cererile noastre.
Declararea bunurilor presupune o procedură iniţiată de autoritatea fiscală, în colaboratre cu cetăţeanul.
În ce priveşte aflarea prevederilor legi Codului Fiscal prin mijloace mass-media, este o aiureală, căci omul năpăstuit de necazuri(boală, spitalizări, înmormântări,disponibilizări, reduceri de salarii, etc.,numai de cititul afişelor primăriei nu-i mai arde, şi nici atât să mai ciulească urchile la radiou, dacă-l are în dotare.
De ce judecătorul nu a sancţionat autoritatea că nu şi-a făcut datoria pe articolele Codului de procedură fiscală? De ce legislaţia nu prevede obligativitatea notarilor să transmită din oficiu actul ce l-a emis, instituţiei interesate?
De ce an de an când ne-am prezentat să plătim impozitul ne cerea sume doar pentru impozitul pentru clădiri şi teren intravilan,spunând că impozitul pentru extravilan nu se calculează?Le era lene să ne dea formularul de declarare să-l completăm, iar ele în continuare să facă calculul impozitului?De ce autoritatea ne-a dezinformat, nedându-ne infomaţii corecte şi complete?
Toate aceste neglijenţe ale primăriei le-am arătat instanţei, dar aceasta a fost ,,surdă'', reţinând doar ,,nedeclararea''de către cetăţeanul care nu are ,,în frunte Codul Fiscal''.
Acum suntem cu procesul la nivelul ,,curţii de apel-contestaţie în anulare''.
Puteţi să mă ajutaţi cu vreo sugestie ce aş mai putea invoca să am succes la curtea de apel-contestaţie în anulare, nu la Înalta Curte...de ce ?
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Stimata doamna, va inteleg supararea, insa statul ca forma de organizare sociala se bazeaza pe respectarea legilor.
Codul fiscal este o lege publica, a fost publicata in Monitorul Oficial care este un act public la care are acces orice persoana.
Nu este obligatia autoritatii sa faca educatie fiscala, daca cetateanul contribuabil are un interes in rezolvarea unei stari de fapt, situatii juridice, se adreseaza specialistilor in domeniu (numai ca din pacate pe noi romanii cand ne doare capul luam aspirina, nu mergem la doctor), adica este bine ca atunci cand avem o situatie pe care nu o cunoastem sa ne adresam celor care stiu sa o rezolve, sa nu incercam rezolvarea ei "dupa ureche". In opinia mea interpretati gresit prevederile Codului de procedura fiscala, acest act normativ indreptateste contribuabilul sa formuleze intrebari si obliga functionarul sa ii ofere raspunsuri. Conditia este contribuabilul sa intrebe, functionarul nu are de unde sa stie care sunt problemele contribuabilului X.
Obligatiile declarative se nasc in sarcina contribuabilului, el trebuie sa initieze aceasta procedura, autoritatea il sprijina la cererea lui bineinteles. Nu isi indeplineste aceasta obligatie autoritatea il sanctioneaza.
Faceti referire la faptul ca functionarul nu v-a dat un formular de declaratie pentru terenul extravilan, insa nu este obligatia acestuia sa va dea, dvs. trebuia sa cereti, trebuia sa spuneti la ghiseu "am un teren extravilan, ce obligatii am de indeplinit?". Daca ati facut asa si autoritatea nu v-a raspuns, nu v-a consiliat, atunci este in culpa, daca nu, atunci este vina dvs.
In legatura cu mentiunea mea cu privire la Inalta Curte am crezut ca vreti sa promovati actiune la aceasta instanta, deduc ca am inteleg gresit.
Cazul dvs. necesita un studiu amanuntit al documentelor, al deciziei de impunere, insa in faza acestei cai extraordinare de atac care poate fi promovata numai pentru anumite motive limitativ prevazute de lege, nu pot sa ma exprim in necunostinta de cauza.

Va rog frumos ca in postarile dvs. sa nu mai folositi cuvinte nepoliticoase la adresa unor categorii profesionale (in cazul dvs. la adresa notarilor publici), este impotriva regulamentului de postare in forum si nu este politicos sa catalogati asa membrii acestei categorii profesionale.
Rog colegii moderatori sa editeze cuvantul situat in randul al doilea al mesajului, intre cuvintele "iar " si "de".

Da. domnule consilier juridic, am aunţat an de an că avem şi extravilan, şi dorim să plătim impozitul. Ni se răspundea că nu avem impozitul la extravilan , nu este calculat, că figurăm în nota de plată doar cu intravilan şi clădiri şi pentru acestea trebuie să plătim.
Instanţa nu a luat în calcul comoditatea salariaţilor primăriei, căci era interesul acesteia să încaseze bani pentru creşterea bugetului autorităţii, şi tot în amărâtul de contribuabil a dat cu ,,parul'', trimiţându-ne o avanlaşă de majorări din urmă cu cinci ani.
Da, inteleg supararea dvs. iar in acest caz apreciez ca este intemeiata ...
V-ar fi fost de mare ajutor daca ati fi notificat in scris autoritatea ca aveti un teren extravilan si ca doriti sa stiti daca aveti obligatii de indeplinit. Cu siguranta ati fi avut castig de cauza in procesul dvs.

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite locale, obligatiile primariei vodzila57 vodzila57 Buna ziua, Privind taxele si impozitele locale doresc si eu cateva lamuriri daca ma poate ajuta cineva: 1). Primaria are obligatia de a transmite ... (vezi toată discuția)
Teren nedeclarat, impozite neplatite de mult timp - consecinte iubita_21 iubita_21 buna ziua , am cumparat o suprafata de teren acum 8 ani , avem actele de vanzare cumparare facute , totul este ok , dar a trebuit sa plecam din tara si nu ... (vezi toată discuția)
Transfer impozit auto alexandra_draghici24 alexandra_draghici24 Buna ziua sotul si-a schimbat buletinul in 2.03.2011 adresa fiind la rural el pana in 2012 inclusiv a platit impozitul auto in Brasov in mediu urban,am cerut ... (vezi toată discuția)