avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... plata majorãrilor de întârziere retroactiv ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

plata majorãrilor de întârziere retroactiv procedurii de declare fiscalã

Bună ziua!
Solicit un ajutor printrun răspuns logic şi profesionist la următoarea problemă privind impozitul pe teren extravilan.
Moştenitorii(în număr de 4) a două titluri de proprietate de teren extravilan care însumează 5,5ha am contestat majorările de întârzire calculate retroactiv procedurii de declarare din anul 2009, pe perioada anilor 2006-2008.
Primăria a respins contestaţia, tribunalul-secţia contencios şi administrativ şi fiscal a respins acţiunea moştenitorilor, curtea de apel a respins recursul moştenitorilor, iar acum suntem la curtea de apel pentru Contestaţie în anulare-Recurs.
Noi, moştenitorii am cerut exonerarea de la plata majorărilor de întârziere calculate retroactiv anului 2009, când s-a efectuat procedura de declarare fiscală a terenului extravilan şi restituirea sau întoarcerea sumelor plătite pentru aceste majorări.
Am invocat faptul că aceste majorări nu sunt din vina noastră şi nu e drept să le plătim, deoarece primăria,respectiv serviciul agricol şi serviciul impozite şi taxe care au emis titlurile de proprietate, nu au calculat la timp (încă din anul 2006) impozitul pe teren extravilan.
Instituţia pârâtă nu şi-a făcut datoria pe articolele prevăzute în Codul de Procedură Fiscală, legiferat prin O.G.nr.92/2003, actualizată prin Legea nr.194/2009, etc.), articole ce dispun obligaţia serviciului de impozite şi taxe din cadrul primăriei de a efectua procedura de declarare fiscală, adică: de a,,transmite contribuabililor formularul de declaraţie fiscală, de a îndruma contribuabilul pentru depunerea declaraţiilor fiscale,de a înştiinţa contribuabilul asupra drepturilor şi obligaţiilor ce îi revin, etc.''(art.7).
La art.83, alin.(4) se prevede ca ,, în cazul nedepunerii declaraţiei fiscale, organul fiscal are dreptul să stabilească din oficiu impozitele şi taxele''.
Pârâta (primăria şi primarul) în toate întâmpinările depuse la instanţe au invocat nedeclararea terenului extravilan, de către noi moştenitorii contribuabili.
Ori, aşa cum am arătat, declararea bunurilor nu se poate face în ,,palmă'', ci presupune efectuarea unei proceduri de către organul fiscal, care trebuia să transmită formularul de declaraţie fiscală, trebuia să îndrumeze contribuabilii cum să-l completeze,trebuia să-i înştiinţeze cu informaţii utile privind termenele de plată, bonificaţiile acodate, majorările de întârziere, etc.obligaţii ce nu le-a efectuat pârâta-primăria.
Faţă de cele expuse aţi putea să ne ajutaţi ce am putea face la nivelul la care am ajuns ,,Contestaţie în anulare''pentru a avea câştig de cauză?
Cel mai recent răspuns: luciana-vasilica , utilizator 11:25, 19 Iulie 2012
Mulţumesc domnului Lucian Huzum-consilier juridic, pentru răspunsurile date; La aceiaşi concluzie am ajuns şi eu, de a întreba, de a solicita numai în scris, aşa cum procedez din anul 2010, şi pretind să mi se răspundă tot în scris.
În anul 2010, când le-am adresat cererea de a mi se comunica impozitele ce le aveam de plătit în anul curent-2010-căci până în 2010 am achitat tot, i-am prins cu nereguli, incorectitudini, deoarece în nota de plată era înscrise sume în coloana ,,rămăşiţe''. I-am întrebat tot în scris să ne demo,streze de unde provin rămăşiţele. Mi-au răspuns că s-a strecurat o greşeală , datorită programului nou în care operau.
La fel au greşit şi calculul majorărilor pentru care ne-am judecat, demonstrându-le prin exemplificare cu calcul manual că majorările au fost calculate eronat, în plus (în exemplul meu erau calculate în plus de la 2,77 lei la 124,43 lei).
În întâmpinare au invocat faptul că datele au fost introduse în sistemul informatizat, şi acesta nu greşeşte.
Am demonstrat prin calcule matematice, şi am invocat şi faptul că datele sunt introduse de om în programul computerizat, şi omul poate greşi atât la crearea programului cât şi la introducerea datelor, dar instanţa tot ,,surdă'' a rămas şi la demonstraţii certe, cifrice.
În concluzie nu înţeleg de ce instanţa nu are curajul de a fi în poziţie echidistantă?
Toate aceste date pe care mi le-ati prezentat mie, le-ati prezentat in instanta? Ati pregatit un probatoriu corect, admisibil? Ati sustinut bine probele, adica ati demonstrat ca sunt pertinente si concludente cauzei? Stau si ma gandesc care ar fi motivele pentru care nu vi s-a dat castig de cauza, poate instanta nu a inteles probele dvs., nu au fost argumentate, prezentate bine .... Chiar sa nu tina seama de toate aceste explicatii mi se pare putin ciudata aceasta stare de fapt, ceva nu se leaga ...
Scuzati-ma dar eu as fi mers pana la a arata instantei ca dupa programul autoritatii 2+2 fac 6, iar dupa matematica simpla 2+2 fac 4.
Este greu sa formulezi o concluzie in cazul dvs. fara sa analizezi temeinic intreg materialul aflat la dosarul cauzei.
Oricum, va doresc succes!
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Am prezentat toate datele, am pregătit tot ptobatoriu, am demonstrat prin calcule aritmetice că au calculat eronat în plus majorările pe o ultimele 20 zile înainte de a termina cu plata notelor de plată impuse, dar instanţa ,,tot surdă'' a rămas şi ne-a hoţit, ne făcând dreptate.
În ce priveşte sfatul dumneavoastră de a studia monitorul oficial, care este public,afişat la primărie, consider că este un paradox.Dacă cetăţeanul locuieşte şi dă cu sapa în ,,dealul Pupăzei'', vin păsărelele la el să-i ciripească că s-a publicat codul fiscal în monitorul oficial ?
Aşa cum primăria a găsit cetăţeanul când i-a trimis somaţie şi titlul de execuţie pentru neplata din urmă a impozitului, aşa trebuia să-l înştinţeze din timp că i s-a emis titluri de proprietate şi să se prezinte la primărie pentru procedura de declarare fiscală.
În concluzie atât primăria cât şi ,,justiţia'' sunt [editat].

[editat - este interzisa postarea in forum de pareri jignitoare la adresa persoanelor sau institutiilor cu care aveti diferende. O astfel de atitudine poate atrage stergerea mesajului, avertizarea utilizatorului sau chiar banarea temporara / permanenta - punctul 2.2. din regulamentul de postare. Va multumesc].


Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite locale, obligatiile primariei vodzila57 vodzila57 Buna ziua, Privind taxele si impozitele locale doresc si eu cateva lamuriri daca ma poate ajuta cineva: 1). Primaria are obligatia de a transmite ... (vezi toată discuția)
Teren nedeclarat, impozite neplatite de mult timp - consecinte iubita_21 iubita_21 buna ziua , am cumparat o suprafata de teren acum 8 ani , avem actele de vanzare cumparare facute , totul este ok , dar a trebuit sa plecam din tara si nu ... (vezi toată discuția)
Transfer impozit auto alexandra_draghici24 alexandra_draghici24 Buna ziua sotul si-a schimbat buletinul in 2.03.2011 adresa fiind la rural el pana in 2012 inclusiv a platit impozitul auto in Brasov in mediu urban,am cerut ... (vezi toată discuția)