avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cuantum pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cuantum pensia alimentara

cat la suta din salariul brut sau net,este pensia alimentara.se poate k tatal sa aiba drept de vizita,dar sa nu o poata lua cu el?mentionez k nu am fost casatoriti
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 08:58, 21 Iunie 2012
Codul Civil:Art. 529. Cuantumul intretinerii. (1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Instanta va hotara daca tatal poate avea drept de vizita ( in mod normal poate avea ) si cat de dese vor fi acestea. De luat cu el nu o poate lua cu el daca copilul nu ia fost incredintat.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
Filip Alexandru, utilizator
Instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Pensia de intretinere reprezinta 25% din venitul net obtinut, daca obligatia legala de intretinere este datorata unui copil.

Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.

Programul de vizitare poate fi unul restrictiv, motivat de imprejurari concrete.


Stoica Ioana a scris:

Instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.


Asta ramane doar in teorie. In practica numai parintele la care copilul nu sta in permanenta este obligat de instanta la plata pensiei. Pana in prezent nu am vauzt nicio hotarare de stabilire a pensiei alimentare prin care instanta sa stabileasca si contributia parintelui care a primit copilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort-custodie comuna-pensie de intretinere AAA+ AAA+ Buna ziua, pe 25 sept 2012 urmeaza sa avem prima infatisare pentru \"divort cu copii\" . Avem un singur copil de 14 ani impliniti. In urma discutiilor comune ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară Valentina100483 Valentina100483 Buna ziua..Soțul meu a fost dat în judecată pt pensia alimentară dar i sa luat si din bonusuri si prime,din cate stiu nu se poate lua din bonusuri si ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)