avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... conditii pt iesirea din tara a minorului
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

conditii pt iesirea din tara a minorului

Buna ziua! Parintii mei sunt divortati iar eu am ramas in grija tatalui . Mama mea este plecata in Franta si as dori sa stiu daca pot iesi din tara fara ca ea sa isi dea acordul! Mentionez ca sunt minora . Ce as putea face in aceasta situatie? Multumesc !:D
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:17, 20 Iunie 2012
Daca prin sentinta ati fost incredintata spre crestere si educare tatalui, nu aveti nevoie de acordul mamei , ci numai de al tatalui daca nu calatoriti cu el, in caz contrar aveti nevoie si de acordul mamei.
Legislatia in vigoare permite iesirea din tara a unui minor roman, numai daca este insotit de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
- este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;
- este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia
Trebuie să aibă paşaport sau carte de identitate
in situaţia in care unul dintre parinti a decedat, celalalt parinte trebuie sa facă dovada cu document legal a situatiei intervenite .
in cazul divortului, este necesara hotararea judecatoreasca de incredinatare minor .
Minorul poate calatori insotit de o alta persoana in afara de parintii sai, cu condiţia ca aceasta sa prezinte autoritatilor la granita o declaraţie a ambilor parinti.
Aceasta declaratie trebuie sa cuprinda acordul parintilor cu privire la efectuarea calatoriei, statul de destinatie, perioada, datele de identitate ale insotitorului, extrasul de cazier judiciar al insotitorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte ptr iesirea minorilor din romania luiza-marinela luiza-marinela stiu ca trebuie sa fac o procura ptr pasapoartele minorilor si o declaratie ptr a iesi soacra mea cu copiii din tara,este vreo problema daca nu o fac la ... (vezi toată discuția)
Vacanta in afara tarii/divortata/de ce acte am nevoie sa scot copilul din tara Teodora77N Teodora77N Buna ziua Anul acesta vream sa plecam in vacanta in Bulgaria. Sunt divortata din 2007 iar copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca def si ... (vezi toată discuția)
Despre partaj si iesire minor din tara mariamagdalena mariamagdalena Buna ziua! As dori de la cei avizati doua raspunsuri: - in cazul unui divort fara copii, partenerul ce are in proprietate un imobil dobindit inaintea ... (vezi toată discuția)