avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cetatean american in Romania - doreste angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cetatean american in Romania - doreste angajare

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Am un prieten cetatean american in Romania venit pentru o perioada de 90 de zile si doreste sa se angajeze aici.
Ce formalitati sunt de facut? si cum se poate angaja cu contract de munca?
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 22 Iunie 2012
Intrati pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Acolo veti gasi toate raspunsurile pe care le doriti.
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
ContSters56297, utilizator
Cetateanul americam se poate angaja in tara numai daca detine o autorizarie de munca in acest sens.
Autorizaţia de muncă poate fi eliberată, la cererea angajatorului, de către Oficiul Român pentru Imigrări.
În vederea obţinerii autorizatiei de muncă, cetăţeanului străin îi sunt necesare următoarele documente :
- curriculum vitae, care să conţină şi declaraţia pe propria răspundere a acestuia că nu are antecedente penale, că este apt din punct de vedere medical pentru a fi încadrat în muncă şi că are cunoştinţe minime de limba română;
- copia actului de studii necesar pentru încadrarea în funcţia sau în meseria pentru care se solicită eliberarea permisului de muncă, tradus în limba română şi legalizat de notarul public; diplomele, certificatele şi titlurile ştiinţifice eliberate în străinătate, în sistemul de învăţământ, vor fi însoţite de atestatul de recunoaştere eliberat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu;.
- copiile documentelor care atestă pregătirea profesională obţinută în afara sistemului de învăţământ sau, după caz, care atestă experienţa profesională, traduse şi supralegalizate in condiţiile legii;
- copia documentului de trecere a frontierei, valabil, al străinului.
- cererea străinului pentru eliberarea permisului de muncă;
- documentul străinului de trecere a frontierei, valabil, pe care este aplicată viza de lungă şedere pentru angajare în muncă.
- certificatul de cazier judiciar din ţara de origine ori de domiciliu a străinului care atestă că acesta nu are antecedente penale;
- actul medical de atestare a stării de sănătate, eliberat de instituţiile medicale competente, potrivit prevederilor legale, din care să rezulte că străinul este apt pentru a fi încadrat în muncă;
- două fotografii tip 3/4.;
- certificatul medical şi de atestare fiscală actualizat, dacă între data înregistrării cererii pentru obţinerea avizului favorabil şi data înregistrării cererii pentru eliberarea permisului de muncă au trecut mai mult de 60 de zile.

Dosarul necesar pentru solicitarea eliberării autorizatiei de muncă pentru lucratori permanenţi se depune la Oficiul Roman pentru Imigrari de către angajator împreună cu alte documente ale acestuia.
[ link extern ]
Va multumesc mult pt. raspuns si lamuriti-ma cu diploma de studiu a cetateanului american.
El are o diploma de absolvire a unei facultati din america. Mai trebuie legalizata la anumite institutii de acolo, ca: ministerul afecerilor externe si supra;legalizata de ambasada romaniei in america??
Aceasta diploma trebuie sa fie recunoscuta de catre Ministerul Educatiei .. sens in care trebuie sa se adreseze Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permisul de munca p/u romania anonim anonim vizitati pentru mai multe informatii siteul www.omfm.ro (vezi toată discuția)
Angajare cetateni straini liana istrate liana istrate Ce acte sunt necesare pentru angajarea unui cetatean strain cu contract individual de munca ? (vezi toată discuția)
Angajati ucrainieni in romania anuca_m anuca_m Buna ziua, In ce conditii o firma din Romania poate angaja salariati ucrainieni care sa continue sa lucreze in Ucraina ca si sortatori marfa, avand in ... (vezi toată discuția)