avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie maternitate

Buna seara! As avea o nelemurire cu privire la aceasta "lege a mamelor"...am inteles ca indemnizatia se poate stabili, de la 1.ian.2009, ca fiind 85% din media veniturilor impozabile. Eu sunt doctorand la facultate si primesc o bursa AMPOSDRU (1800 RON) si sunt si salariata la o firma. Cele doua "venituri" (bursa si salariul) se cumuleaza pentru calculul indemnizatiei?
Va multumesc pt.timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: liliane , utilizator 10:27, 29 Ianuarie 2009
Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, optional , in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei. (RON).
Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

Bursele nu fac parte din categoria veniturilor impozabile.
buna seara,
poti beneficia dupa nasterea copilului in prima etapa de concediul de lauzie(63 de zile) dupa care sa intri in concediu pentru cresterea copilului ?
multumesc anticipat
carmenalinamihai a scris:

buna seara,
poti beneficia dupa nasterea copilului in prima etapa de concediul de lauzie(63 de zile) dupa care sa intri in concediu pentru cresterea copilului ?
multumesc anticipat


Bineinteles ca puteti beneficia de concediul de lauzie si apoi de concediul pentru cresterea copilului. Indemnizatia de crestere a copilului se calcuzeaza tinand cont de venitul profesional supus impozitului pe venit realizat in ultimele 12 luni anterioare nasterii.
hello!
as dori sa aflu daca as putea beneficia de cei 6 milioane, indemnizatie pt mamica, daca, la data nasterii, voi avea doar ultimele 6-7 luni lucrate?! Adica imi trebuie 12 luni muncite, inainte de data nasterii, ca sa sa iau cele 6 milioane?!
(am mai muncit vreo 3 ani, dar intre 2005-2008)
multumesc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Dana Muresan Dana Muresan Am citit mai multe comentarii pe internet in care era specificat faptul ca indemnizatia pentru maternitate este calculata ca fiind 85% din veniturile nete ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere acopilului am o intrerupere de 2luni pe cartea de munca si sant insarcinata in luna a6 mai pot beneficia de indemnizatia de crestere acopilului si concediu pre si post ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la concediu pentru ingrijirea copilului???? irinaadi irinaadi In februarie 2008 mi-am schimbat locul de munca, cu o luna intrerupere(respectiv ianuarie 2008). Tot in 2008 am nascut si nu stiu daca in cazul in care exista ... (vezi toată discuția)